Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čistite si ruky, ale aj mobil: Poradíme vám, ako ho vydenzinfikovať správne
Zdielať na

Čistite si ruky, ale aj mobil: Poradíme vám, ako ho vydenzinfikovať správne

Zdroj: Profimedia

Mobilné telefóny sú doslova rajom pre prenášanie baktérii. Vedeli ste, že sú až sedemkrát špinavšie ako záchodová doska?

Tak, ako sme sa v posledných týždňoch naučili dôkladne si umývať ruky, tak by sme sa mali naučiť čistiť aj svoj mobilný telefón.

Toto sú najnovšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu!

Podľa najnovších štúdií sa svojho mobilného telefónu dotkneme až 2 600-krát za deň a viac ako 500-krát si siahneme na tvár. Ako teda dôkladne zbaviť svoj mobil možných vírusov, baktérií či plesní a zároveň si ho nepokaziť? Poradíme vám!

Predtým, ako sa do samotného čistenia telefónu pustíte, vypnite ho, aby sa vám zbytočne nespustili aplikácie a funkcie, ktoré nechcete. Pokiaľ chcete mobil vyčistiť naozaj dôkladne, vyberte ho vždy z obalu. Ten nezabudnite samostatne vyčistiť rovnakým postupom ako telefón. Potom si dôkladne umyte ruky a môžete začať!

Profimedia

Pozor na výber prípravkov

Na čistenie mobilného telefónu používajte prípravky na báze alkoholu, napríklad také, ktoré slúžia na čistenie okuliarov či fotoaparátu. Prípravok nikdy nenanášajte priamo na displej! Malé množstvo naneste na handričku z mikrovlákna, gázu či na papierovú vreckovku alebo vatový tampón.

Ďalšou praktickou možnosťou sú špeciálne čistiace dezinfekčné obrúsky. Tu však buďte opatrní, aby vlhkosť z nich neprenikla do mobilu.

Ak máte vodotesný telefón, môžete ho vyčistiť aj navlhčenou handričkou a obyčajným mydlom. Nakoniec čistou a suchou handričkou mobil dôkladne osušte.

Podľa odborníkov by sme za žiadnych okolností na čistenie mobilného telefónu nemali používať čistiace prostriedky na okná a do domácnosti ani čističe obsahujúce peroxid vodíka.

Upozornenie!

V období šírenia koronavírusu by sme si mobil mali vyčistiť aj dvakrát denne, ak sa pohybujeme mimo domova. Odborníci nám však radia, aby sme telefón nevyťahovali vo verejnej doprave a v obchodoch, nekládli ho na pracovné stoly a ani ho nikomu nepožičiavali, ak to nie je nutné.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie