Jasno
11°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prečo vznikajú na tele takéto červené bodky? Ak ich máte aj vy, TOTO by ste mali vedieť!
Zdielať na

Prečo vznikajú na tele takéto červené bodky? Ak ich máte aj vy, TOTO by ste mali vedieť!

Zdroj: Instagram/inclu.skin

Mnoho ľudí má okrem bežných znamienok na tele, aj drobné červené bodky na rôznych miestach. Ide len o estetický problém alebo môžu niečo signalizovať?

Svoje telo a zmeny na ňom by sme si mali všímať, špeciálne však svoju pokožku. Tak, ako by sme si mali nechať pravidelne skontrolovať znamienka na koži, treba si všímať aj iné zmeny, napríklad tvorbu malých červených bodiek.

Nepanikárte, sledujte! 

Naozaj nie je dôvod, aby ste s každým pribudnutým fliačikom utekali k lekárovi. Ak máte na tele znamienka, určite je vhodné nechať si ich skontrolovať u kožného lekára minimálne 1-krát do roka, prípadne podľa odporúčania. Čo sa týka červených bodiek na tele, v malom množstve väčšinou nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo, ale rovnako ich netreba podceňovať. 

Prečo vznikajú červené bodky? 

Ide vlastne o tvorbu hemangiómov, ktoré sa prejavia práve vznikom drobných červených bodiek na pokožke, veľmi často v oblasti hornej polovice tela. Hemangióm je vlastne nezhubný nádor krvných ciev. 

Príčiny vzniku hemangiómov nie sú doteraz jasné ani odborníkom, ale je predpoklad, že veľkú úlohu zohráva aj genetika. Tieto prejavy na koži však väčšinou nespôsobujú nijaké ťažkosti, dokonca majú tendenciu spontánne vymiznúť. Žiaľ, žiadna prevencia ich vzniku zatiaľ neexistuje, ale dobrou správou je, že sa dajú úplne bez problémov a bezpečne odstrániť pomocou laseru.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Skin Studio (@skin_studio)

Kedy treba vyhľadať lekára? 

Aj pri červených fliačkoch či bodkách platí to isté, ako pri znamienkach. Ak spozorujete náhle zmeny na pokožke, svrbenie, zmeny farby, či masívny výskyt na jednom mieste, určite treba navštíviť lekára. Niekoľko “roztrúsených” červených bodiek po tele však väčšinou nepredstavuje žiadne riziko. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Incluskin (@inclu.skin)

Súvisiace články

Najčítanejšie