Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Chcete schudnúť zdravo a čo najrýchlejšie? Stavte na 6 vedecky podložených tipov
Zdielať na

Chcete schudnúť zdravo a čo najrýchlejšie? Stavte na 6 vedecky podložených tipov

Zdroj: Profimedia

Okrem pestrého a výživného jedálnička a pravidelného pohybu môžete do svojho života začleniť aj pár zvykov, vďaka ktorým budú vaše kilá miznúť naozaj rýchlosťou blesku.

Úspešnosť týchto šiestich zdravých zvykov dokonca potvrdili aj vedecké štúdie!

Sledujte reláciu Gurmáni ulice každú nedeľu popoludní na JOJke!

6 návykov na rýchlejšie chudnutie

Pite 30 minút pred jedlom

Ak sa rozhodnete pristupovať k hydratácii svojho tela vedecky, podľa nedávnych výskumov sa odporúča mužom vypiť dvanásť až trinásť pohárov denne a ženy by ich mali vypiť minimálne deväť. S týmto zvykom budete hydratovaní po celý deň a zbaví vás toxínov, ktoré sú našimi nepriateľmi, a to nielen pri chudnutí.

Snažte sa vypiť pohár vody vždy pol hodiny pred jedlom. Jeden z výskumov dokázal, že táto úprava v pitnom režime zväčší úbytok hmotnosti o štyridsaťštyri percent, pretože voda pomôže zaplniť žalúdok.

profimedia.sk

Zaraďte do jedálnička avokádo

Čierna fazuľa, ružičkový kel, brokolica, jablko, mrkva alebo avokádo obsahujú významnú zložku, ktorá sa nazýva rozpustná vláknina. Tá hrá úlohu v samotnom chudnutí a zároveň má pozitívny vplyv na celkové zdravie. Znižuje totiž riziko vzniku cukrovky a srdcových chorôb. Avokádo je naviac aj zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré vo veľkej miere prispievajú k redukcii tuku.

Štúdie dokázali, že pri zvýšenom príjme vlákniny o desať gramov došlo v tele k zníženiu tuku o takmer štyri percentá. Denný odporúčaný príjem by sa mal pohybovať okolo 25 až 38 gramov vlákniny denne.

Sadnite si v podniku k lákadlám chrbtom

Napadlo by vás niekedy vyberať miesto na sedenie v reštaurácii strategicky voči svojej diéte? Pritom práve tento jednoduchý trik môže byť pre vaše chudnutie prelomovým. Nie každý má totiž pevnú vôľu na to, aby hodinu pozeral na výklad s neodolateľnými sladkými zákuskami. Posaďte sa preto vždy k týmto lákadlám chrbtom!

unsplash.com

Vyhľadávajte slnečné lúče

Neraz bolo dokázané, že slnečné lúče majú pozitívny vplyv na chudnutie. Dôvodom je vitamín D! Štvorročná štúdia ukázala, že u takmer päťtisíc žien došlo pri zvýšení hladiny tohto vitamínu k zníženiu hmotnosti.

Ak sa nechystáte v najbližšom čase do miest, kde o slnečné lúče nie je núdza, zaraďujte vitamín D aspoň vo forme doplnku stravy. S príchodom jari však slniečko čo najviac vyhľadávajte a aj cez obedovú pauzu sa aspoň na desať minút prejdite na čerstvom vzduchu.

Profimedia

Jedzte v štýle tapas

Stáva sa vám, že máte po jedle zakaždým chuť na dezert? Možno vaše hlavné jedlo neobsahuje pestrú škálu chutí. Aby ste unikli zbytočnému prejedaniu, je lepšie si obed či večeru poskladať z viacerých porcií rôznych jedál. Inšpirovať sa môžete v španielskej kuchyni, kde sú tieto chuťovky nazývané tapas. Nezabudnite však použiť pri servírovaní malý tanier, aby sa skromná diétna večera nezmenila v kalorickú bombu.

unsplash.com

Odkladajte medzi sústami príbor

Telu nejakú dobu trvá, kým sa dostaví pocit plnosti. Bežne k tomu dochádza až po dvadsiatich minútach. Ponúka sa tak otázka, ako sa naučiť jesť pomalšie. Aj tu máme pre vás malý trik. Skúste medzi jednotlivými sústami čo najčastejšie príbor odložiť. Pomôže vám to predĺžiť dobu konzumácie jedla a zároveň to môže zabrániť ďalšiemu prídavku či dezertu.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie