Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cvičíte, no nadbytočných kíl sa akosi neviete zbaviť? Janka vám ukáže, ako na to!
Zdielať na

Cvičíte, no nadbytočných kíl sa akosi neviete zbaviť? Janka vám ukáže, ako na to!

Zdroj: Instagram/janasimkovic

Aj vy makáte na sebe, no kilá vám akosi neubúdajú? Rovnaký problém riešila v minulosti aj Janka, ktorá počas tehotenstva pribrala dvadsať kilogramov. Dnes je z nej štíhla a veselá žena, ktorá radí iným, ako dosiahnuť super figúru.

Jana Šimkovičová je zakladateľka fitnes portálu cvičte.sk. Dnes má vypracovanú postavičku a radí iným ženám, ako sa dostať do formy. 

"Nebolo to tak dávno, čo som sa pasovala s dvadsiatimi kilami navyše, ktoré prišli s deťmi. Tiež si však spomínam aj na tých večných 6 kíl na strednej, či vysokej škole, ktoré mi ovísali na zadku, či krčili sa na bruchu," priznala otvorene a dodala: "Z mojich skúseností existujú dva spôsoby, ako sa neželaných kíl zbaviť. Rýchlejší spôsob je ten diétny, ktorý síce funguje, to mu nemôžeme odoprieť, ale len dočasne. Presvedčila som sa o tom niekoľkokrát. Tá druhá cesta tkvie v tom, že zmeníte životný štýl. Začnete cvičiť, upravíte stravu. Čo však robiť v prípade, keď už aj cvičíte pravidelne a poctivo, ale tá ručička na váhe sa nehýbe smerom nadol?"

1. Ako cvičíš?

Mákate takmer každý deň a stále to nie je s vašim telom také, aké by ste si vzhľadom na odmakanú prácu vo fitku, či doma predstavovali? Problém môže byť v nesprávnom zostavení tréningu. Možno je príliš silový a chýba mu kardio. Možno je príliš lokálny, čo v preklade znamená, že ak búšite jeden deň do brucha a druhý deň sa idete udrepovať k smrti, ten efekt neprichádza taký, ako keď do cvičenia zapojíte celé telo. Ešte som sa stretla s jednou dôležitou vecou, ktorú vám bude zdôrazňovať každý kvalitný tréner. Technika cvičenia, čiže to ako daný cvik prevádzate je veľmi dôležitý faktor, ktorý vplýva aj na samotný výsledok. Keď sme zostavovali video tréningy SUPER BODY na domáce cvičenie, výber kvalitného trénera, ktorý vie aj takto na diaľku vysvetliť dané cvičenie a prízvukovať správne prevedenie bolo to najdôležitejšie. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nakopnem ťa k pohybu?? (@janasimkovic),

2. Keď raz je málo

Frekvencia cvičenia zohráva tiež dôležitý faktor. Mne sa za tie roky, počas ktorých praktizujem pohyb osvedčilo radšej cvičiť kratšie tréningy niekoľkokrát do týždňa ako jeden či dva hodinové tréningy týždenne. Všetci dnes bojujeme s časom. Na to, aby sme na sebe videli výsledky potrebujeme cvičiť aspoň 3 až 4 krát do týždňa. Aj nižšia frekvencia je lepšia ako nič, ale uspokojivé výsledky nám to neprinesie. 

3. Zákerné kalórie

Po cvičení bývame hladní. Je to úplne normálny jav, ktorý sa deje. Naše telo si poriadne zacvičilo a teraz si pýta späť, aby mohlo v pohode fungovať ďalej. Často sa však stáva, že kým sa dostaneme k poriadnemu jedlu, stihneme dostať do seba množstvo prázdnych kalórii. To sú zvyčajne potraviny, ktoré obsahujú príliš veľa jednoduchých cukrov, zasýtia na chvíľu a neuspokoja to vyhladované telo. Skúste sa vyvarovať kupovaným snackom typu croissant, napolitánka, niekedy aj celá proteínová tyčinka je veľa. To platí aj pre nápoje. Radšej si dajte kúsok syra, orechy, olivy, jogurt, či cottage cheese. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nakopnem ťa k pohybu?? (@janasimkovic),

4. Regenerácia

Nemôžeme do tela iba búšiť. Telo potrebuje po tréningu aj dostatočne regenerovať, aby sme opäť mohli podať skvelý výkon, aj s výsledkami. Kvalitná regenerácia ovplyvňuje obnovu a rast svalov, je prevenciou zranenia a posúva bližšie k dosiahnutiu cieľa. Otázka ale znie, ako telo kvalitne zregenerovať? Čo určite nevynechávajte po cvičení, to je strečing. Ja viem, mnohokrát je to nuda a vôbec to nevyzerá, že by to bolo až také dôležité. Ale opak je pravdou. Práve strečing skvelo naštartuje proces regenerácie. Vďaka nemu sa svaly uvoľnia, zmierni sa únava a zmenší riziko vzniku svalovej horúčky. Výborným typom je aj teplý kúpeľ s morskou soľou alebo striedavá sprcha, pri ktorej  striedate teplú a studenú sprchu. Pravidelne športujúci by si mali dopriať z času na čas masáž. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nakopnem ťa k pohybu?? (@janasimkovic),

5. Spánok 

V dnešnej modernej dobe je spánok je veľmi podceňovaný. Spíme nielen málo, ale aj nekvalitne. Ak pravidelne cvičíte, viete, že podceňovanie spánku má negatívny vplyv na váš výkon. Nevládzeme toľko ako obvykle, nie sme takí efektívni. Vzťah medzi spánkom a priberaním je už dávno potvrdení aj viacerými klinickými štúdiami. Nedostatok spánku nespôsobuje len neefektivitu pri cvičení, môže napríklad zvyšovať aj chuť na nezdravé jedlo, pretože ovplyvňuje funkcie mozgu v oblasti impulzívnosti a rozhodovania. Keď sme nevyspatí, naša unavená myseľ nás proste pošle pre energiu do mekáča. 

6. Pitný režim

Rýchla kontrolná otázka - koľko čistej vody ste dnes vypili? Väčšinu času nás zamestnáva práve úprava stravy a cvičenie. Avšak dopĺňanie tekutín predstavuje veľmi dôležitý faktor zdravého metabolizmu. Veľakrát si neuvedomujeme, že práve pitím vody dokážeme náš metabolizmus donútiť k rýchlejšiemu spaľovaniu. Na úvod som sa vás pýtala na čistú vodu, lebo tá je rozhodujúca. Do pitného režimu nepatrí alkohol, ale ani káva alebo čierny či zelený čaj. Naopak, za každú šálku kávy, by sme mali vypiť rovnaké množstvo vody. Sladené nápoje by mali byť pre nás úplne tabu, telo ich vôbec nepotrebuje. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nakopnem ťa k pohybu?? (@janasimkovic),

7. Keď len cvičenie nestačí 

Čo vás môže pri zhadzovaní kíl zmiasť a zbytočne deptať je ručička na váhe. Nevážte sa. Telo, ktoré pravidelne cvičí sa postupne spevňuje a naberá na svalovej hmote. To musíte na sebe cítiť. Vtedy je tá hmotnosť naozaj diskutabilná, keďže strácame na tuku, ale pribúda svalstvo, ktoré niečo váži. Keď som odignorovala váhu, začalo sa mi ľahšie žiť. Naučila som sa napríklad jesť primerane a nejesť viac než potrebujem. Nedojedať, neprejedať sa, zjesť tak 80 % toho, čo mám na tanieri. A vtedy začali ísť kilá dolu. Niekedy príliš špekulujeme, akú stravu by sme si mali nastaviť, a pritom neprihliadame na veľkosť porcií. Môžeme cvičiť, koľko chceme, ale čo si budeme navrávať. Tá strava predsa len tvorí až 70 % úspechu

Kedy je čas dať si pohov?

Niekedy sa na to celé chudnutie a cvičenie treba úplne vykašľať. Keď najviac tlačíme na pílu, práve vtedy to nejde. Môžeme robiť čokoľvek, pokiaľ nie sme hlavne psychicky v pohode, blokujeme všetky nádeje na to, že sa nám podarí niečo zhodiť. Vtedy si urobte medovkový čaj, dajte horúci kúpeľ a choďte skoro spať. Zopakujte niekoľkokrát a choďte opäť cvičiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie