Skoro jasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ako vybrať drez do škandinávskej kuchyne?
Zdielať na
Relax a zdravie

Ako vybrať drez do škandinávskej kuchyne?

Ak plánujete rekonštrukciu vašej kuchyne, môžete použiť tie najnovšie nápady zo zahraničia. Osobitý škandinávsky štýl sa do kuchýň po celom svete dostáva čím ďalej tým viac.

Základom je čistota, svetlo a biela farba, doplnená výraznejšími detailmi ako sú napríklad police alebo drez v tmavom odtieni.

Biela a čierna

Všetok biely nábytok vyzerá čisto, ale po chvíli zovšednie. Rovnako ako úplne biela kuchyňa. Je síce ladná a nadčasová, ale i tak to nie je - ako sa hovorí – to pravé orechové. Tmavá kuchynská linka alebo ostrovček s rôznymi textúrami dotiahne miestnosť k dokonalosti. Mnoho ľudí považuje tmavo hnedú a čiernu za veľmi odvážne farby a radšej volia tmavšiu sivú, zelenú alebo dokonca modrú. Budete ale prekvapení, ako elegantne bude čierna či hnedá v kombinácii s bielou vo vašej kuchyni vyzerať. 

Aký zvoliť drez?

Prispôsobiť musíte taktiež kuchynský drez. S bielymi skriňami a tmavou pracovnou doskou bude výborne kontrastovať tmavý drez, nie strieborný. Tieto potreby celkom iste splní granitový drez. Jeho precízne spracovanie prináša nielen jedinečný vzhľad, ale tiež vysokú odolnosť (napríklad oproti keramickým drezom) a v neposlednom rade tiež široké spektrum úžitkových vlastností. O niečo lacnejším variantom sú drezy kompozitné, ktoré sú úplnou novinkou na trhu. Vďaka použitej technológii SMC (Sheet Molding Compound), sa svojím designom prakticky nelíšia od granitových drezov, jednoducho sa čistia a sú rovnako odolné. Navyše sa nepoškodia ani pri styku s agresívnymi čistiacimi prostriedkami, čo sa o granitových drezoch povedať nedá.

Úplným módnym hitom sú kamenné drezy. Sú jasnou voľbou pre všetkých, ktorí chcú mať vo svojej kuchyni len to najlepšie vybavenie. Pri svojej práci ich využívajú aj tí najlepší bytoví designéri.

Kuchynská batéria ako elegantný doplnok

Až budete vyberať kuchynskú batériu, laďte ju do rovnakých tmavých farieb ako kuchynský drez. Veľmi štýlovo vyzerá zlatý či zlatohnedý kohútik.

Správne osvetlenie

Dôležité je tiež správne osvetlenie, aj vďaka nemu pôsobí škandinávska kuchyňa tak moderne a sviežo. Najlepšie sú samozrejme veľké okná, ale ak ich nemáte, nezúfajte! V Škandinávii majú (predovšetkým v priebehu dlhých zím) svetla pomerne málo. Obyvatelia sa s tým však jednoducho vyrovnali. Používajú podlahové svietidlá, svetlá po stranách stien a veľké lustre. Je potrebné zvoliť jasné svetlo!

Ďalšou typickou vecou pre škandinávske kuchyne sú dlaždičky v tvare tehiel alebo samotné obnažené tehly, ktoré vyzerajú obzvlášť skvele. A ako sa v takej kuchyni varí? S úsmevom a dobrou náladou.

Zdielať na

Najčítanejšie