Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Svätá trojica na chudnutie: Dodržujte tieto zásady a kilá pôjdu dole samé!
Zdielať na

Svätá trojica na chudnutie: Dodržujte tieto zásady a kilá pôjdu dole samé!

Zdroj: unsplash/christopher-campbell

Nie je potrebné v tom hľadať vedu. Stačí, keď budete poctivo dodržiavať tieto zásady a úspech v podobe štíhlejšej a zdravšej postavy je zaručený!

Čo ak jem veľa sacharidov? Nie je na jedlo už neskoro? Ktoré cvičenia si vybrať? A je sedem hodín spánku veľa, alebo málo? Nestresujte sa a držte sa týchto rád!

1. Dobre jesť 

Asi si nemusíme dlho rozprávať o tom, čo by ste mali mať na tanieri, aby ste sa vo svojom tele cítili dobre. Stačí vynechať sladké nápoje, energy drinky, tučné jedlá, naopak si užívať ľahké jedlá, ryby, chudé mäso, objavovať sezónnu zeleninu aj potraviny, ubrať alkohol, pridať vodu… Niekomu vyhovuje päť malých jedál za deň, druhému bohato stačia tri. A ak v snahe ubrať si pár kíl využijete napríklad prerušovaný pôst, kalorické tabuľky alebo vegetariánsku stravu, je len na vás. Jediné, o čo sa nesnažte, je rýchle schudnutie hladovaním, nielenže vám na tvári vylezú mraky vrások, ale po ukončení rýchlovky to budete mať zase späť.  

Naša rada: Čo však dôležité naozaj je, navnímať svoje telo bez toho, čo funguje na vašu kamarátku alebo kolegyňu v práci. Snažiť sa mu vyjsť v ústrety, sledovať, ako funguje a reaguje na vaše podnety, teda ktoré jedlá mu robia dobre a ktoré naopak nie.  

unsplash/toni-koraza-r

2. Dostatočne spať 

Ponocujete? „Ak je vaše telo unavené a nemalo čas regenerovať, bude mať väčšie sklony k zadržiavaniu tuku a k maškrteniu. Unavený mozog totiž túži po rýchlych cukroch,“ vysvetľuje nutričná špecialistka Nicol Winterová. Nedostatok kvalitného spánku vie zamávať s výkonnosťou aj náladou. A nielen to. Stále viac štúdií potvrdzuje, že málo spánku zvyšuje riziko obezity, cukrovky, infarktu alebo zhubných nádorov.   

Veľkú daň si na kvalite spánku vyberajú aj všadeprítomné technológie. Svetlo, ktoré na nás prúdi z monitorov, obrazoviek televízie alebo mobilov, ale aj z väčšiny bežného domáceho osvetlenia, totiž obsahuje modrú zložku, ktorá naše telo dokonale mätie. „Navodenie kvalitného spánku zaisťuje hormón melatonín, ktorý sa tvorí v šišinke, drobnom mozgovom teliesku. Má to ale jeden háčik. Melatonín sa začína vyplavovať so stmievaním. Pokiaľ sme však modrému svetlu vystavení aj naďalej, dostáva organizmus signál, že je stále deň, a príprava na spánok sa nekoná,“ popisuje účinky umelého osvetlenia MUDr. Ľudmila Mazylkinová zo spoločnosti Moja ambulancia.   

Naša rada znie: Čím skôr pred polnocou, tým lepšie pre vás. V čo najväčšej tme, tichu a s unaveným telom od fyzických aktivít, s ľahko najedeným bruchom a najlepšie bez alkoholu. Potom sa vám bude spať ako bábätku, čo sa na druhý deň prejaví tým, že nebudete mať chute. 

unsplash/alan-ko

​3. Pravidelne cvičiť 

Kvôli chudnutiu to robiť nemusíte, ale kvôli sebe áno. Pohyb má množstvo plusov pre fyzické aj psychické zdravie. A čím viac rokov máte, tým viac je potrebné robiť pohyb na prevenciu zdravia. Podľa odborníkov žena, ktorá má nadváhu a pravidelne cvičí, je na tom zdravotne lepšie ako chudá, ktorá necvičí. Zvoliť teda môžete rýchlu chôdzu, beh, plávanie, korčuľovanie, jazdu na rotopede či čokoľvek ďalšie, čo vás baví a čo vám aktuálne možnosti dovolia. „Medzi najúčinnejšie spaľovače kalórií skutočne patria vytrvalostné cvičenia, avšak zo svojich skúseností odporúčam pri chudnutí aj silový tréning. Pomôže vám to pri formovaní postavy a vďaka väčšiemu množstvu svalov vám vzrastie bazálny metabolizmus a spálite tak v pokojovom stave viac energie,“ tvrdí Tereza Horová, trénerka fitness siete Form Factory.   

Naša rada znie: Hľadajte v športovaní zábavu. Je totiž jedno, či sa rozhodnete tancovať pri tyči, skákať cez švihadlo alebo stáť pri joge na hlave, hlavne sa hýbte. Endorfíny vám urobia skvelú náladu a pohyb skvelú kondíciu! 

unsplash/dane-wetton

Súvisiace články

Najčítanejšie