Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Wimbledon 2021 — 8 favoritov na slávnu tenisovú trofej
Zdielať na

Wimbledon 2021 — 8 favoritov na slávnu tenisovú trofej

Zdroj: Unsplash

PR ČLÁNOK. Keď Novak Djokovič v júli 2019 po piatykrát zdvihol slávnu wimbledonskú trofej nad hlavu, nikto nemohol tušiť, že prejde 24 mesiacov, kým ho tam opäť uvidíme hrať.

No pandémia môže jedinečným spôsobom zamiešať karty života a doplatil na ňu aj Wimbledon. Hviezdy tenisového neba sa po roku, v ktorom bol šampionát zrušený prvýkrát od druhej svetovej vojny, už nevedia dočkať, že si opäť zahrajú na posvätnom trávniku a Wimbledon sa v roku 2021 vracia s plnou slávou.

Ak ste trochu vypadli z diania vo svetovom tenise, predstavujeme vám 8 favoritov stávkových kancelárií na titul v mužskej aj ženskej kategórii.

Turnaj mužov

Novak Djokovič

Nasadený je ako turnajová jednotka a na túto pozíciu je aj zvyknutý. Nedávno prekonal rekord v udržaní si vedúcej pozície v rebríčku svetových hráčov (311 týždňov) a okrem toho v kariére získal rekordných 19 grandslamových titulov, vrátane deviatich víťazstiev na Australian Open, a piatich trofejí z Wimbledonu, čo je ďalší rekord.

O Djokovičovom famóznom talente by sme mohli hovoriť donekonečna, ale stačí si pamätať len to, že je opäť silným favoritom tohtoročného najslávnejšieho turnaja na tráve. Keďže aj vo veku 34 rokov stále hrá agresívne od základnej čiary, je pravdepodobné, že ho uvidíme aj vo finále.

 

Roger Federer

Legendárny švajčiarsky šampión sa považuje za najlepšieho tenistu všetkých čias a jeho hviezda stále žiari, hoci už mu ťahá na štyridsiatku. Z Wimbledonu má rekordných osem titulov a tento rekord sa spája so slávnym stávkovým príbehom.

Anglický tipér Nick Newlife v roku 2003 na základe dojmu z 21-ročného Federera stavil 1520 libier na to, že Roger do roku 2020 vyhrá sedem turnajov vo Wimbledone — čo určite nie je príklad toho, ako hrať hazardné hry bezpečne, keďže 7 titulov z Wimbledonu bol vtedajší rekord.

Federer však získal svoju siedmu trofej o osem rokov skôr, ešte v roku 2012, a stávka tak vyniesla vyše 100 000 libier. V roku 2017 pridal ôsmy titul a jeho elegantná, avšak presná hra ho zaraďuje medzi jasných favoritov na tohtoročný neuveriteľný deviaty wimbledonský titul.

 

Stefanos Tsitsipas

Mladý Grék Tsitsipas, nová tvár medzi tohtoročnými lídrami, má za sebou zatiaľ vynikajúci rok.

Najskôr sa prebojoval do semifinále Australian Open, kde ho zastavil Daniil Medvedev, potom až do trpkého konca bojoval s Djokovičom v napínavom päťsetovom finále na French Open.

Vyzerá to tak, že aténsky dlháň bude vo svojom úspešnom ťažení pokračovať aj vo Wimbledone, kde pri svojej silnej hre na celom dvorci využije svoju neuveriteľnú výdrž a atletické schopnosti. Mohol by sa stať najmladším víťazom od roku 2008, kedy zvíťazil Rafa Nadal? Uvidíme čoskoro.

 

Daniil Medvedev

Po víťazstve vo finále ATP v roku 2020 a po dvoch grandslamových finálových zápasoch za posledných 24 mesiacov sa zdá, že Medvedev vo svojich 26 rokoch dosiahol vrchol výkonnosti.

Rus hrá konzervatívnejšie než ostatní favoriti, uprednostňuje defenzívnejší štýl, ale pre znalcov nie sú prekvapením ani úderné bekhendy — jeho špecialita.

Medvedev by sa s Djokovičom či Federerom rád stretol až v neskorších kolách, ale ak bude mať svoj deň, dokáže poraziť hocikoho.

 

Turnaj žien

Ashleigh Bartyová

Naposledy si Ashleigh Bartyová Wimbledon veľmi neužila, v roku 2019 vypadla v 4. kole. Odvtedy sa však dostala na špičku svetového rebríčka, v roku 2019 doviedla tím Austrálie do finále Fed Cupu a má za sebou sériu skvelých grandslamových zápasov.

Či však dokáže vyhrať svoj prvý Wimbledon, je zatiaľ vo hviezdach, lebo súperky jej rozhodne nič nedarujú.

Serena Williamsová

Kariéra Sereny Williamsovej je priam neuveriteľná. Víťazka väčšiny grandslamov otvorenej éry pricestuje do Londýna tri mesiace pred svojimi 40. narodeninami, pričom sa zdá, že koniec jej zlatej kariéry už nie je veľmi ďaleko.

Keď Serena vyhrala svoj prvý grandslam v roku 1999, väčšina jej aktuálnych súperiek bola v predškolskom veku, no veteránka dvorcov stále má rýchlosť a bystrosť, ktorou sa vyrovná hráčkam o polovicu mladším.

Hoci v semifinále Australian Open prehrala s Naomi Osakovou, ukázala svoj klasický herný štýl, čo by mohlo naznačovať, že je pripravená získať siedmu wimbledonskú trofej.

Garbiñe Muguruzová

Víťazka z roku 2017 na tohtoročný turnaj prichádza po dobrom úvode roka, v ktorom sa trikrát dostala do finále, vrátane Australian Open, no zatiaľ turnaj nevyhrala.

Určite dúfa, že po troch prehratých tohtoročných finále sa jej vo Wimbledone konečne podarí vyhrať a svojím agresívnym herným štýlom by mohla zdolať mnohé súperky. Španielsko-venezuelská hráčka s výškou 1,82 m má skvelú postavu na silnú hru na trávnatom dvorci, no o svoj druhý titul vo Wimbledone bude musieť tvrdo zabojovať.

 

Naomi Osaková

Viackrát za sebou sa ocitla na zozname 100 najvplyvnejších ľudí na svete magazínu Time, čím sa stala inšpiráciou pre mladé športovkyne na celom svete.

Tento rok sa, žiaľ, dostala do necitlivej pozornosti médií, ktoré sa zamerali na jej duševné zdravie, namiesto toho, aby sa sústreďovali na jej žiarivú kariéru. Svojím víťazstvom na Australian Open dokázala, že je odolná osobnosť a potvrdila famózne víťazstvo na US Open v roku 2020. Na Naomi Osakovú je radosť pozerať a tento rok patrí medzi najväčšie favoritky turnaja.

 

Williamsová, Federer, Djokovič, Osaková: pavúk turnaja vo Wimbledone v roku 2021 je ako encyklopédia tenisových superhviezd. Fanúšikovia o takom niečom snívajú, odkedy ich minulý rok pandémia kruto pripravila o najstarší tenisový turnaj. Môžete sa tešiť, že v dvojhrách vám svetová tenisová špička vynahradí stratený minulý rok.

Najčítanejšie