Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tatry vo filmoch – vyberte sa na známe miesta
Zdielať na
Relax a zdravie

Tatry vo filmoch – vyberte sa na známe miesta

Poďte sa s nami pozrieť na známe miesta vo Vysokých Tatrách, ktoré sa preslávili v slovenských aj zahraničných filmoch. Poznáte ich všetky?

Turistika na Slovensku si získava stále viac priaznivcov a naše prírodné rezervácie sa každé leto napĺňajú turistami. Nie sú to však len turisti, koho lákajú hlavne naše Vysoké Tatry svojimi scenériami a vysokohorskou krásou. Vysoké Tatry sa už viackrát stali objektom záujmu aj pre mnohých filmárov.

Ak hľadáte výnimočnú inšpiráciu, kam na výlet, poďte sa s nami pozrieť na známe vysokotatranské miesta, ktoré hviezdili v starších, ale aj nových filmoch. Ktoré časti Tatier boli navždy zvečnené na filmovom plátne?

30 prípadov majora Zemana 22. časť Tatranské pastorále

Kriminálny seriál 30 prípadov majora Zemana sa natáčal v rokoch 1974 - 1979 a v 22. časti s názvom Tatranské pastorále sa objavili, ako inak, slovenské veľhory Vysoké Tatry. 

Seriál sa natáčal na rôznych miestach a tak v ňom môžeme vidieť Bilíkovu chatu, Skalnaté pleso, Starý Smokovec, Malú Studenú dolinu ale aj pohľad na Vysoké Tatry z lietadla v úvode seriálu, keď vyšetrovatelia prilietavajú na letisko Poprad-Tatry.

Náčelník Veľký had

Vysoké Tatry objavili aj zahraniční filmári. Napríklad v snímke Náčelník Veľký had sa Vysoké Tatry premenili na krajinu indiánov a westernu. Východonemecký film bol natočený v roku 1967 a okrem Slovenska sa natáčalo aj v Nemecku a Bulharsku. Vo filme sa prevažne objavuje Štrbské pleso, na ktorého brehu filmári postavili drevený zrub, aby zakryl výhľad na skokanský mostík. 

Medená veža 

Turistika v Tatrách i romantický príbeh dvoch mladých ľudí sa objavuje vo filme Medená veža. Pomerne známy film bol natočený v roku 1970 a rozpráva príbeh troch kamarátov, ktorí pracovali na malej horskej chate. Jeden z nich sa zaľúbi do mladej študentky, ktorú si vezme za ženu a privedie ju so sebou na chatu. 

Vysokohorská chata, na ktorej pracujú hlavní aktéri, už neexistuje. Bola vybudovaná len pre účely filmu pri Lomnickom sedle a po roku 1974 postupne demontovaná. 

Vo filme sa objavujú zábery Lomnického sedla a Lomnického štítu, Mengusovskej doliny, Velického plesa, Veľkého Žabieho plesa, Vodopádov Studeného potoka, Zeleného plesa a Tatranskej Polianky. Na film Medená veža voľne nadväzuje film Orlie pierko. 

Marco Polo (2. séria)

Slovensko je síce malá krajina, ale má mnohé tváre. Dokázala to aj v roku 2016, keď sa vo Vysokých Tatrách, Slovenskom raji a Súľovských skalách natáčal americký film do spoločnosti Netflix - Marco Polo

Dej filmu sa odohráva v 13. storočí v Mongolsku a mapuje cestovateľské dobrodružstvá Marca Pola.

Mongolsko na Slovensku? Nuž, tatranské ihličnaté lesy sa vraj veľmi podobajú na sibírske tajgy. Okrem Slovenska sa natáčalo aj v Maďarsku a Malajzii. 

V zahraničnom filme hviezdilo najmä Velické pleso a jeho okolie. No vo filme sa objavujú aj zábery na celú panorámu Vysokých Tatier. 

Román pro ženy & Román pro muže

Dva rovnomenné romány Michala Viewegha boli sfilmované a ich dej zasadený do prostredia Vysokých Tatier. Ide o komediálne drámy, ktoré sú príznačné situačným humorom. 

Kým Román pro ženy zachytáva okolie Grandhotelu Starý Smokovec, pre dej Románu pro muže zvolili filmári Grandhotel Kempinski pri Štrbskom plese. 

Vo filmoch sa ďalej objavujú zábery Skalnatého plesa, Štrbského plesa, Lomnického štítu a Chaty Solisko. 

Noční jazdci

Film z roku 1981 Noční jazdci je československá dobrodružná dráma, ktorá rozpráva príbeh o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí tesne po 1. svetovej vojne. 

V hlavných úlohách s Michalom Dočolomanským a Radoslavom Brzobohatým je film skutočnou diváckou lahôdkou. 

Po stopách tých najlepších scén sa môžete vybrať na Kvetnicové pleso, do Velickej doliny, Tiesňavy Baránka, do Javorovej doliny a Zadných Meďodolov. 

Ešte pred výletom sa nezabudnite poistiť

Pred cestou na hory je samozrejmosťou cestovné poistenie. Zabúdať by sme však nemali ani na naše dopravné prostriedky – autá. 

Havarijné poistenie sa môže hodiť v turistami nabitých lokalitách, kedy k menším zrážkam a „ťukancom” dochádza o niečo častejšie. 

Zdielať na

Najčítanejšie