Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Manželia si adoptovali dievčatko, ktoré nikto nechcel: Jej odlišnosť nie je príťaž, ale dar!
Zdielať na

Manželia si adoptovali dievčatko, ktoré nikto nechcel: Jej odlišnosť nie je príťaž, ale dar!

Zdroj: Instagram/learningwithveda

Táto dvojica sa stala úplne prvým indickým párom, ktorá si osvojila dieťatko s Downovým syndrómom. Obaja sa snažia ukazovať svetu, aké úžasne pokroky robí ich dcérka a že ich životy zmenila k lepšiemu.

Každé dieťa, bez ohľadu na pohlavie, pôvod alebo biologické väzby, si zaslúži pozitívne a láskyplné prostredie, aby mohlo rásť a prosperovať. Tento pocit bol hlboko zakorenený v mysli Kavity Baluni už od tínedžerských čias. Adoptovať si dieťa túžila omnoho skôr, než spoznala svojho manžela Himanshu. Aj keď už boli spolu, stále myslela na tisíce detí, ktoré sú nechcené a opustené a keď súhlasil aj manžel, adopcia bola ich prirodzenou voľbou, píše brightside.me.

Mnohí ich od “špeciálnej” adopcie odrádzali 

Keď boli manželia v Spojených štátoch, začali viac vnímať problematiku Downovho syndrómu a začali túžiť po adopcii práve dieťatka so špeciálnymi potrebami. Uvedomovali si, že tieto deti sú pri adopcii úplne prehliadané a pritom si rovnako ako všetky ostatné deti zaslúžia kompletnú a milujúcu rodinu.  

Napriek tomu, že ich mnohí od adopcie takéhoto dieťatka odrádzali a upozorňovali na všetky možné riziká, oni sa svojej predstavy nevzdali a po čase im bolo ponúknuté krásne 15-mesačné dievčatko. Stačilo im vidieť jej fotografie a okamžite vedeli, že toto bude ich milované dieťa. Vedu s láskou privítali vo svojej rodine a stali sa tak prvým indickým párom, ktorý si adoptoval dieťa s Downovým syndrómom.

Napriek komplikáciám by nemenili 

Prvé dni po adopcii boli pre čerstvých rodičov náročné, pretože museli s dievčatkom absolvovať množstvo vyšetrení a terapií a museli sa naučiť, ako špeciálne potreby dievčatka zvládať doma.  Našťastie Veda netrpí žiadnymi problémami so srdcom, ale má poškodený zrak a preto nosí špeciálne okuliare a pravidelne podstupuje terapiu. Okrem toho však trpí ochorením, ktoré jej oslabuje svalstvo. Rodičia preto dcérke vybavili pravidelnú fyzioterapiu. 

Aj keď Veda nemá ľahký osud, má obrovské šťastie, že má práve týchto milujúcich rodičov, ktorí jej svojou láskou a starostlivosťou zabezpečili nielen všetko, čo potrebuje, ale najmä ju zahrnuli láskou, ktorá dokázala zázraky. Z Vedy je dnes šikovné usmiate šesťročné dievčatko, ktoré robí neustále pokroky a túži objavovať svet. Činnosti, ktoré boli pre ňu kedysi nepredstaviteľné, dnes vykonáva bez väčších problémov, za čo môže vďačiť predovšetkým svojim rodičom.

Odlišnosť ako dar 

Kavita a Himanshu sa snažia tráviť čo najviac spolu ako rodina a tešia sa z každého jedného pokroku, ktorý dosiahne. Oni tvrdia, že dostali od nej oveľa viac. Dcérka ich naučila, čo to znamená bezpodmienečná láska a každý deň si vďaka nej uvedomujú, že jej odlišnosť nie je hendikep, ale ten najväčší dar.  

Kavita začala pravidelne zverejňovať fotky s Vedou na Instagrame, aby vytvorila povedomie o Downovom syndróme a adopcii. Vo svojich príspevkoch často hovorí o inklúzii, diskriminácii a o tom, prečo je v poriadku byť iný. „Chcem, aby svet vnímal deti s Downovým syndrómom ako dar, nie ako príťaž. Sú hodné lásky a prijatia rovnako ako ostatné deti a nemala by okolo nich byť žiadna stigma,“ uviedla. 

„Za posledných niekoľko rokov som sa naučila o bezpodmienečnej láske, o kráse odlišnosti, o prijatí svojej jedinečnosti a o tom, že nič také ako NORMÁLNE neexistuje,“ dodala milujúca mamička.   

Súvisiace články

Najčítanejšie