Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po operácii nevie zavrieť ústa ani sa usmiať: Napriek znetvorenej tvári sa stala modelkou
Zdielať na

Po operácii nevie zavrieť ústa ani sa usmiať: Napriek znetvorenej tvári sa stala modelkou

Zdroj: Profimedia

Hoci nikdy netúžila po modelingu, je šťastná, že si to mohla vyskúšať a ukázať tak svetu, že krása má rôzne podoby a aj postihnutí ľudia môžu byť úspešní.

Dnes už tridsaťročná Hannah Setzer sa narodila so vzácnym ochorením, kvôli ktorému mala hlavu a krk posiatu stovkami cýst. Ešte ako malé dieťa podstúpila náročnú operáciu, ktorá však nedopadla tak, ako sa predpokladalo.

Po operácii zostala znetvorená

Pri zákroku jej žiaľ lekári zničili dôležité lícne nervy, čo jej úplne znemožnilo ovládanie mimiky. Dievča má odvtedy pokrivené ústa, ktoré nedokáže zavrieť a rovnako nie je možné, aby sa niekedy usmiala.

Cysty, ktoré nebolo možné odstrániť jej navyše komplikujú život a zdravie. Tieto výrastky jej blokujú pažerák a dýchacie cesty, takže je odkázaná na dýchaciu trubicu a hadičku na kŕmenie. 

Profimedia

​Prognózy lekárov sa nenaplnili

Lekári nedávali Hannach veľké šance a rodičom povedali, že sa pravdepodobne nedožije dospelosti. Dnes má už tridsať rokov, založila si vlastnú firmu a dokonca si založila fitness blog.

Hannach aktívne podporuje kampane zamerané na práva zdravotne postihnutých ľudí a snaží sa ukázať, že je úplne v poriadku, keď sú ľudia odlišní. Vďaka týmto aktivitám dostala ponuku od známej návrhárky, aby sa stala jednou z modeliek na jej módnej prehliadke. 

Profimedia

Inšpiratívna modelka

Hannah sa o modelingu nikdy ani nesnívalo, ale keď si ju návrhárka vybrala preto, že ju vidí ako pozitívny vzor pre iných ľudí so zdravotným postihnutím, nemala prečo váhať.

"Bol to naozaj vzrušujúci deň. Nechala som si urobiť vlasy, make-up a obliekla si model od Emmy,“ cituje netypickú modelka denník Metro.

"Mojím snom nikdy nebolo stať sa modelkou. Je to ale sen mnohých iných ľudí, ktorí si myslia, že na to nemajú. Považovala som za dôležité ukázať, čo všetko ľudia so zdravotným postihnutím môžu dokázať," dodala Hannah, ktorá svojim postojom dodáva sebavedomie mnohým ľuďom. Len tak ďalej!

Profimedia

Profimedia

 

Súvisiace články

Najčítanejšie