Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako nepribrať a spáliť dvojnásobok kalórií? Takto sa udržíte fit, aj keď sedíte doma!
Zdielať na

Ako nepribrať a spáliť dvojnásobok kalórií? Takto sa udržíte fit, aj keď sedíte doma!

Zdroj: Profimedia

Prežívame náročné obdobie, a všetci, čo môžeme, sedíme väčšinu dňa doma. Aj keď sa mnohí snažíme hýbať, všetkým nám chýba dostatok prirodzeného pohybu, čo sa môže prejaviť postupným priberaním na váhe.

Podľa odborníkov by ste teraz ešte viac ako inokedy nemali vynechávať kvalitné a výživné raňajky! Prečo?

Aj známe tváre idú príkladom a poctivo sedia v týchto dňoch doma!

Najnovšie štúdie preukázali, že ľudia, ktorí si pravidelne doprajú výživné raňajky, spália  počas dňa dvakrát toľko kalórií oproti ľuďom, ktorí raňajkujú slabo alebo vôbec. Pozitívnym efektom bol tiež menší pocitu hladu a menej chutí na sladké počas dňa, a to vďaka vyrovnanejšej hladine inzulínu v krvi po celý deň.

Ľudský metabolizmus je po raňajkách aktívnejší

Nový výskum americkej endokrinologickej spoločnosti ukázal, že raňajky zohrávajú v našom celkovom zdraví ešte väčšiu úlohu, než sme si mysleli. Nielenže majú dobrý vplyv na zdravšiu hladinu cukru v krvi (glukóza) a hladinu inzulínu po celý deň, ale tiež ovplyvňujú chudnutie.

Výskum jednoznačne potvrdil, že metabolizmus u pravidelne raňajkujúcich ľudí je aktívnejší. Zníženie hladiny glukózy aj inzulínu je pozitívnou správou pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ako aj pre tých, ktorí majú cukrovku. "Naše výsledky potvrdzujú, že veľká večera má obzvlášť negatívne účinky na glukózovú toleranciu, čo by mali zvážiť diabetickí pacienti, ktorí sa chcú vyhnúť výkyvom glykémie," uviedli vedci v štúdii.

unsplash.com

Vynechanie raňajok zvyšuje chute na sladké

Vynechanie raňajok je častou diétnou chybou, ktorú robí stále veľa ľudí s cieľom schudnúť. Pokiaľ sa ale ráno nenajete, môže byť dôsledkom časté „ďobkanie“ a najmä  večerné prejedanie, ktoré je podľa psychológie vyvolané túžbou dohnať stratené kalórie.

Americká endokrinologička Minisha Sood tvrdí, že ľudia sú ráno citlivejší voči inzulínu, čo v podstate znamená, že telo produkuje pre vyrovnanie glukózy v krvi menšie množstvo inzulínu. "Preto dáva zmysel, že celkový metabolizmus pracuje lepšie v skorších hodinách dňa," vysvetľuje doktorka Sood.

Profimedia

Naraňajkujte sa a chudnite

Väčšie raňajky odporúčajú odborníci najmä vtedy, keď sa snažíte schudnúť. Ako samotná štúdia ukazuje, náš metabolizmus sa v noci spomaľuje, takže telo musí na trávenie vynaložiť veľké úsilie.

Ďalej sa zamerajte na vyvážené raňajky, ktoré môže tvoriť ovocie, vajcia, ovsené vločky a jogurt. Naopak sa vyhnite spracovaným potravinám, akými sú sladké pečivo a sladké cereálie. Tie sa vstrebávajú rýchlejšie a môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi. Doktor John Morton odporúča: "Raňajkujte ako králi, obedujte ako princ a večeru si dajte ako chudobný človek!“

Vyskúšajte niektorý z tipov na zdravé a výživné raňajky.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie