Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Domácu pekáreň netreba! Upečte si zdravý a chrumkavý chlieb bez miesenia a kysnutia
Zdielať na

Domácu pekáreň netreba! Upečte si zdravý a chrumkavý chlieb bez miesenia a kysnutia

Zdroj: Profimedia

Všetci sa snažíme byť v týchto dňoch čo najviac doma a nebežíme hneď do obchodu, ak sa nám niečo minie. Vyskúšajte si najbližšie upiecť domáci chlieb. Na tento recept vám postačí obyčajná rúra.

Ak vyskúšate tento domáci Írsky chlebík, zaručene si ho obľúbite. Pripravíte si ho extra rýchlo, bez miesenia, kysnutia a dokonca bez domácej pekárne! Postačí vám iba ľubovoľná forma a rúra.

Nenechajte si ujsť obľúbený seriál Nový život, momentálne v upravenom režime vždy v stredu o 20:35 na JOJke!

Ak vyskúšate tento domáci Írsky chlebík, zaručene si ho obľúbite. Pripravíte si ho extra rýchlo, bez miesenia, kysnutia a dokonca bez domácej pekárne! Postačí vám iba ľubovoľná forma a obyčajná rúra.

Írsky domáci chlieb

Ingrediencie:

  • 450 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 500 ml hustého bieleho jogurtu (napríklad grécky jogurt)
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • rôzne semienka podľa chuti (napríklad slnečnicové, sezamové, ľanové…)

Postup: Zmiešajte v miske všetky suroviny, stačí poriadne premiešať, žiadne miesenie nie je potrebné. Do cesta môžete pridať za hrsť semienok podľa chuti, alebo aj mix rôznych druhov. Pripravte si obyčajnú zapekaciu misu, alebo misu z jenského skla, vložte do nej papier na pečenie a cesto tam jednoducho položte a mierne upravte do bochníka. Špeciálne ho tvarovať nemusíte, pečením sa vytvaruje sám a bude držať tvar. Na povrchu ho môžete ešte posypať múkou. Pečte 1 hodinu pri 180 °C. Po upečení ho nechajte na mriežke vychladnúť a môžete konzumovať.

Skúste aj sladkú verziu

Ak pridáte o lyžičku viac cukru a namiesto semienok primiešate do cesta zo dve hrste hrozienok, získate sladkú voňavejšiu verziu chlebíka, ktorý bude pripomínať vianočku. S obyčajným maslom a džemom zachutí určite aj vašim deťom.

Profimedia

Prečo špaldová múka?

V recepte môžete použiť aj obyčajnú hladkú múku, ale špaldová múka je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje tiež veľa aminokyselín a pozitívne vplýva na imunitný systém. Je ľahko stráviteľná a preto je vhodná pre diabetikov, aj pre ľudí s chorobami tráviaceho traktu. Samotný chlebík neobsahuje ani kvasnice, takže vám nespôsobí nepríjemné nafukovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie