Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka Janka prežíva lockdown v Írsku: O tomto môžu slobodné matky u nás iba snívať
Zdielať na

Slovenka Janka prežíva lockdown v Írsku: O tomto môžu slobodné matky u nás iba snívať

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Od začiatku pandémie koronavírusu uplynul už rok a mnohí ľudia doslova padajú na hubu, pretože ich okrem choroby trápia aj vážne existenčné problémy. Podobne sú na tom všetky krajiny, čo je však úplne odlišné, je pomoc od štátu.

Slobodná mamička Janka žije v Írsku už 16 rokov, má dve deti (10 a 11 rokov) s ktorými zostala sama. Kvôli pandémii prišla o prácu a s dvomi školákmi zostala na online vyučovaní doma. Ako to zvláda?

S pomocou od štátu si dokáže aj ušetriť

„S deťmi si prenajímam trojizbový domček so záhradkou a odkedy som kvôli korone prišla o prácu a zostala s deťmi doma, štát mi prispieva na nájom polovicu,“ hovorí Janka, ktorá po celý čas pracovala v gastro odvetví.

Príspevok na nájom je len jedna časť pomoci, ktorú mamička dostáva. „Od začiatku pandémie som ihneď dostávala PUP payment (Pandemic unemployment payment), je to podpora, ktorú dostali všetci, ktorí prišli kvôli pandémii o prácu,“ vysvetľuje Janka a dodáva, že stačilo vyplniť jediný papier.

„Na sociálny systém tu v Írsku sa nemôžem sťažovať. Dostávam 350 eur týždenne a tým, že momentálne máme výdavky najmä na jedlo a občas nejaké oblečenie, ktoré nakúpim online, dokážem si z tejto sumy aj ušetriť,“ hovorí Janka, ktorá veľmi dobre vie, že na Slovensku by sa v rovnakej situácii bez pomoci blízkych nezaobišla.

Profimedia

Inak to vyzerá aj v školstve

Keď pred rokom zavreli školy, školáci sa začali učiť doma, podobne, ako aj u nás. „Deti dostali rozvrh na každý týždeň, niečo robili online, nejaké úlohy dostali do zošitov a potom ich posielali pani učiteľke. Učitelia boli veľmi chápaví a nápomocní, ak niekto niečo nestihol, dostal čas navyše, ak niekto neurobil všetko, nijako sa to neriešilo,“ opisuje situáciu Janka a dodáva, že deti sa učia úplne bez problémov a to najmä preto, že na nich učitelia netlačia. „Niekedy majú toho viac a niektoré dni majú zase voľnejšie. Najväčší problém je iba to, že im chýbajú kamaráti zo školy,“ hovorí mamička.

Momentálne to v Írsku vyzerá tak, že menšie deti „junior a senior infant“ a 1 a 2 ročník začali opäť chodiť do školy od 1. marca, od 15. marca nastupujú do školy školáci z 3. – 6. ročníka. 

Deti do 12 rokov nemusia nosiť rúška nikde, je to iba dobrovoľné a deti sa ani vôbec netestujú. Test dieťaťu urobia iba vtedy, ak je choré a potrebujete s ním navštíviť lekára.

Profimedia (ilustračná fotografia)

Aké sú teraz v Írsku opatrenia?

„Momentálne máme Level 5 lockdown, čiže sa môžeme pohybovať v okolí do 5 kilometrov od domu, reštaurácie sú otvorené iba na objednávky a donášku či vyzdvihnutie. Ďalej sú otvorené základné obchody ako potraviny, drogérie a lekárne, ostatné obchody sú zavreté.

V obchodoch a hromadnej doprave musia mať ľudia rúška či šály. Všetci trávime viac času doma a chodíme veľa na prechádzky a do prírody,“ hovorí Janka a priznáva, že deti sa vonku na vzduchu stretávajú a nie sú v úplnej izolácii.

Čo sa však rieši veľmi prísne, je cestovanie. „Človek musí mať veľmi dobrý dôvod, ak vycestuje mimo okres, sú tu prísne policajné kontroly. O cestovaní za hranice ani nehovorím, ak by si chcel niekto len tak vycestovať na dovolenku, môžu ho otočiť na letisku a pokuta je 2-tisíc euro!“ vysvetľuje. 

Profimedia (ilustračná fotografia)

Janka zatiaľ nevie, či sa bude môcť vrátiť do svojej pôvodnej práce a najmä kedy, verí však, že s postupným uvoľňovaním opatrení sa otvoria aj nové pracovné príležitosti. Slovensko jej aj deťom už veľmi chýba, najmä rodina a priatelia.

„Naposledy sme boli na Slovensku v októbri 2019, ešteže máme tie moderné technické vymoženosti a môžeme byť aspoň takto často s rodinou v kontakte. Berieme situáciu takú, aká je, hlavne, že sme zdraví. Keď sa to celé upokojí, veľmi sa tešíme na dovolenku na Slovensku,“ povedala na záver Janka.

Snáď to zlepšenie príde už čoskoro!

Súvisiace články

Najčítanejšie