Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Silvia opísala, ako TERAZ vyzerá život v Rakúsku: Verili by ste, že toto je len pár kilometrov od Bratislavy?
Zdielať na

Silvia opísala, ako TERAZ vyzerá život v Rakúsku: Verili by ste, že toto je len pár kilometrov od Bratislavy?

Zdroj: archív

Kým na Slovensku sa pre neutíchajúcu pandémiu pritvrdzujú pravidlá, neďaleko za našimi hranicami vyzerá život úplne inak. Matka troch detí Silvia žije v rakúskej dedinke len pár kilometrov vzdialenej od Bratislavy. Porozprávala nám, ako to u nich vyzerá!

Na Slovensku už pár dní platí prísny lockdown, a po ôsmej hodine je aj zákaz vychádzania. Obchody, kaderníctva, kaviarne aj reštaurácie sú už dlhé týždne zatvorené len preto, aby sa koronavírus ďalej nešíril. Z okolitých štátov sme boli na tom najhoršie a Slováci dúfajú, že sa situácia konečne zlepší...

Kým my sa tu trápime, len pár kilometrov od Bratislavy vyzerá život podstatne inak. Silvia žije s manželom a troma deťmi v rakúskej dedinke neďaleko nášho hlavného mesta a opísala nám, ako ostatné mesiace žijú. "Školy boli otvorené v podstate neustále. Najskôr poskytovali s vychovávateľmi opatrovanie (bežné školské vyučovanie a poobedná družina) pre rodičov, ktorí sú zamestnaní a ich práca sa nedá robiť z domu. Učiteľka pripravovala online vyučovanie pre rodičov, ktorí sa učia doma. Rovnaké osnovy preberali opatrovatelia s deťmi, čo chodili do školy.  Aktuálne od 8. 2. 2021 je už vyučovanie v bežnej prevádzke. Deti sa testovali 2 x samé, aktuálne je to 3 x za týždeň. Testy nosili deti aj domov, teraz sa testujú v rámci vyučovania. Sú to vytieracie testy na domáce použitie. Je to niečo ako vatová tyčinka na čistenie uší, iba do nosa. Vzorka nemusí byť z nosohltana ako pri antigenových testoch. Deti majú zrušenú telesnú, ráno im pred školou dezinfikujú ruky a mimo svojho miesta nosia rúška. V družine si napíšu úlohy a ihneď idú von. Učiteľov testujú tiež pravidelne. Škôlka je otvorená tiež pre rodičov, ktorých povaha práce sa nemôže vykonávať z domu a opateru potrebujú. Do škôlky rodičia nevstupujú, odovzdávajú deti vonku. Učiteľky nosia rúška," opísala Silvia, ako fungujú jej deti v školských zariadeniach. 

Stalo sa vám, že ste išli do potravín a nestretli ani nohu? V Rakúsku bežné.

archív

Samostatnou kapitolou je testovanie, ktorého si Slováci ostatné týždne užili viac ako dosť. V Rakúsku sa tiež veľa testuje, no trochu inak! "S manželom pracujeme na Slovensku a každý týždeň sa testujeme, aby sme mohli prechádzať hranice. Rakúsko otvorilo v takmer každej dedine vlastnú testovaciu stanicu, kde sa dá objednať na čas. Testovanie antigénom a PCR poskytujú aj lekárne (zadarmo). V lekárni rozdávajú domáce testy zadarmo, a to 5 kusov na osobu. Môj sused pracuje vo Viedni. V pondelok ráno pred budovou robia zamestnancom antigénové testovanie, bez toho ich nevpustia do budovy. Nasleduje počas dňa PCR test, ten zopakujú ku koncu týždňa ešte raz," opisuje Silvia testovanie na pracoviskách, ktoré robíme aj na Slovenku. V centre Viedni je otvorených niekoľko staníc, kde vám urobia antigénový test. S ním potom môžete navštíviť aj svoju obľúbenú kaderníčku. "Hoci sú služby otvorené, musíte sa u nich preukázať testom. Obchody sú tiež otvorené, no v predajni je obmedzený počet ľudí." Od 15. marca by sa mali otvoriť aj vonkajšie terasy reštaurácii. Zaujímavé je, že všetky zmeny a pravidlá sa ohlasujú dva týždne dopredu, aby sa každý vedel zariadiť a následne prispôsobiť. 

​Nekonečné rady a tlačenica na antigénové testovanie? Zabudnite!

archív

archív

​Veľmi prísne pravidlá platia aj keď musíte ísť za doktorom do nemocnice. Ľudia tu majú menší strach, že sa práve tu nakazia. Prečo? "Do nemocnice nesmie vstúpiť nikto, kto nie je objednaný na konkrétnu hodinu. Pri vstupe obdrží pacient od nemocnice novú FFP2 masku a pohybuje sa iba s ňou. Chodby sú tu prázdne..." dodáva pani Silvia.

Vo Viedni to teraz vyzerá aj takto...

archív

archív

Súvisiace články

Najčítanejšie