Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď nemá na hlave čiapku, ľudia na ňu ukazujú prstom: Videli ste už takéto háro?
Zdielať na

Keď nemá na hlave čiapku, ľudia na ňu ukazujú prstom: Videli ste už takéto háro?

Zdroj: Profimedia

Desaťročné dievčatko trpí vzácnym syndrómom, kvôli ktorému má absolútne neskrotiteľné vlasy. Práve tie sú dôvodom, prečo ju nie je možné prehliadnuť.

Shilah Madison Calvert-Yin (10) vyzerá ako úplne obyčajné dievča, ktorému sa nechce česať vlasy. Pravdou však je, že jej vlasy sa učesať jednoducho nedajú. Môže za to výnimočná vrodená vada, ktorú má iba pár ľudí na celom svete.

Háro ako Einstein

Austrálskemu dievčatku sa v škole posmievajú, že vyzerá, ako by ju potriasla elektrina. Jej rozcuchané vlasy by mnohí mohli pripisovať aj tomu, že sa nechce česať alebo že sa o ňu rodičia poriadne nestarajú.

Skutočnosť je taká, že Shilah trpí tzv. syndrómom neučesateľných vlasov, ktorému sa hovorí aj Einsteinov syndróm, keďže tento génius ním trpel celý život. Túto vzácnu diagnózu má iba približne 100 ľudí na celom svete, píše denník Metro.

Shilah Madison Calvert-Yin

Profimedia

​Dôvodom, prečo vlasy nerastú smerom dole, ale doslova trčia von z pokožky hlavy rôznymi smermi, je práve spomínaný syndróm, ktorý mení tvar vlasových folikul, čo je miesto odkiaľ vlasy vyrastajú. Výsledkom je, že vlasy sa nedajú skrotiť, sú slabé, bledé a podobajú sa slame.

Tento stav sa obvykle objaví v útlom detstve, ale výnimočne sa môže vyskytnúť až v puberte. Takto postihnuté deti majú zvyčajne svetlé blond až strieborné vlasy. Z neznámych dôvodov sa tento stav dospievaním zvyčajne zlepšuje.

Keď bola Shilah menšia, trápilo ju, že sa jej deti kvôli vlasom posmievajú a tak prosila rodičov, aby ju nechali ostrihať úplne nakrátko. Teraz síce priznáva, že je to niekedy otravné, ale zároveň si uvedomila, že nie je nič zlé na tom, byť odlišná.

Dievčatko s neskrotnými vláskami má dokonca svoj Instagramový účet, na ktorý si pridáva fotografie a podporuje aj iné deti, aby sa nehanbili za svoje odlišnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie