Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nezničte si oblečenie! Najčastejšie chyby pri praní bielizne, ktoré robíme takmer všetci!
Zdielať na

Nezničte si oblečenie! Najčastejšie chyby pri praní bielizne, ktoré robíme takmer všetci!

Zdroj: Profimedia

Mysleli ste si, že pri praní nemôžete nič pokaziť? Omyl. Takmer všetci robíme chyby, ktoré ničia nielen bielizeň, ale aj samotnú práčku. Viete aké?

Nesprávne triedenie

Okrem toho, že bielizeň rozdeľujete podľa farby, mali by ste dávať pozor aj na typ látky. Niektoré veci, napríklad vlnené, by ste mali rozhodne prať zvlášť a tiež by ste nemali miešať uteráky s bielizňou vyrobenou zo syntetických vlákien.

Profimedia

​Priveľa pracieho prostriedku

S množstvom prášku pri praní to rozhodne nepreháňajte, nerobí to dobre bielizni ani práčke. Prášok vytvára penu a ak je jej priveľa, zadržiava sa v nej špina, ktorá sa dostane späť do vecí a upcháva aj tesnenie a drobné škáry v práčke.

​Zipsy a gombíky

Ak periete veci so zipsom, nezabúdajte ho vždy pred praním zapnúť. Rozopnutý zips môže ľahko poškodiť ostatné oblečenie. Pri veciach s gombíkmi je to naopak, mali by ste ich prať vždy rozopnuté, zabránite tým odtrhnutiu a poškodeniu gombíkov.

​Plavky

Plavky či iné kusy oblečenia vyrobené zo spandexu či elastanu rozhodne nepatria do práčky. Ak ich budete takto prať, materiál sa rýchlo zničí a hrozí, že sa roztiahne. Najlepšou voľbou v tomto prípade je pranie v rukách vo vlažnej vode.

​Pranie za sebou

Ak máte veľa bielizne, nemajte obavy pustiť práčku viackrát po sebe. Týmto spôsobom dokonca znižujete spotrebu energie a práčka využije ešte teplo z predošlého prania.

Vankúše a prikrývky

Pri praní vankúšov a prikrývok opakujte dva cykly prania po sebe. Môže sa totiž stať, že v sebe udržia veľa peny spolu so špinou, ktorá sa nevyplaví. Ani v tomto prípade s množstvom pracieho prostriedku nepreháňajte.

​Zaťažovanie práčky

Toto je jedna z najčastejších chýb! Priveľa bielizne v práčke spôsobí jednak to, že sa poriadne nevyperie a opakovaním tejto chyby sa môže poškodiť aj samotná práčka. Ak periete veľké páperové bundy, hrozí, že stratia tvar. Zabrániť tomu môžete tak, že k nim vložíte do práčky tri tenisové loptičky. Nasajú prebytok prášku, ktorý by sa inak usadil v bielizni.

​Starostlivosť o práčku

Ani náhodou neplatí, že čím sú prášky a aviváž drahšie, tým sú kvalitnejšie. Takmer všetky obsahujú priveľa chemikálií, ktoré oblečenie postupne znehodnocujú a rovnako aj práčku. Preto sa nebojte skúšať rôzne eko čistiace prostriedky, alebo si vyskúšajte prací prostriedok či aviváž urobiť doma. S takýmito jemnými pracími prostriedkami budú jemnejšie aj vaše uteráky, ktorým napríklad kupovaná aviváž vôbec neprospieva.

Nezabúdajte, že práčku po použití treba nechať vždy otvorenú, aby sa dôkladne vysušila. Raz a čas ju poriadne vyčistite, aj tu existuje niekoľko domácich účinných tipov, azda najúčinnejšie je naliať do zásobníkov ocot a sódu bikarbónu a zapnúť ju. Touto zmesou nakoniec vyčistite aj miesta pod tesniacou gumou, kde sa zvykne usádzať nečistota najviac.​

Profimedia

Súvisiace články