Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Máte malý byt? TIETO tipy vám ho zaručene pomôžu zväčšiť!
Zdielať na

Máte malý byt? TIETO tipy vám ho zaručene pomôžu zväčšiť!

Zdroj: unsplash.com

Nie každý sa môže pochváliť rozprávkovo veľkou vilou. Miesto toho, aby ste nariekali, aký máte malý byt, máme pre vás skvelé vychytávky, ktoré vám ho zväčšia.

Máte malý byt? Nelamentujte! Aj menší bytík sa vie zariadiť tak, aby ste sa v ňom cítili ako vo svojom kráľovstve.

8 tipov, ako zväčšiť byt

Zrkadlá

​Využite vo svojom byte zrkadlá. Tie dokážu malý priestor dokonale zväčšiť, pretože sa v nich odráža denné svetlo. Tak bude izba pôsobiť priestrannejšie, svetlejšie a väčšie.

unsplash.com

Multifunkčný nábytok

​Kúpte si pohovku s odkladacím priestorom. Prakticky vám schová napríklad periny alebo väčšie veci, ktoré potrebujete skryť. Na menšie veci zase skvele poslúži konferenčný stolík alebo taburetka s odkladacím priestorom. Tiež je skvelá sklápacia posteľ so sedačkou, ktorá splní dve funkcie v jednom.

Svetlé farby

​Určite siahajte po svetlých farbách, máte možnosť vybrať si zo širokej škály. Najlepšia farba, akú môžete využiť je biela. Ak túžite po tmavých farbách, nájdite si jednu malú stenu a tú namaľujte. Určite však nevyfarbite byt do tmavých a výrazných farieb, tie vám ho zmenšia. Do svetlých farieb skúste ladiť aj nábytok.

unsplash.com

Jednoduché vzory

​​Ak ste fanúšik vzorov, vyberajte si len jednoduché, strohé vzory. Tie nepriťahujú takú veľkú pozornosť. Využite nadpisy alebo jemné ornamenty. Zabudnite na vzory, ktoré sú na tapetách, kobercoch a zároveň na poťahoch. Celý byt by vyznel ako jedno malé mišmaš.

Využite všetko

​Využite každý priestor a každý kút vo vašom byte. Máte malé miesto medzi stenou a skriňou? Upevnite na ne priečku s dlhým závesom alebo roletou a máte dokonalý odkladací priestor na žehliacu dosku alebo vešiak na bielizeň. Nezabudnite ani na bytové pódium, pod ktoré uložíte veľa vecí, napríklad aj posteľ.

Nábytok na nožičkách

​Nebojte sa nábytku s nožičkami. Tým, že sa nábytok pevne nedotýka podlahy, bude sa vám zdať, že je váš byt väčší. Výberu je dosť, momentálne sa stáva veľmi trendovým.

unsplash.com

Vstavané skrine

​​Stavte na vstavané skrine a využite priestor bytu od podlahy až po strop. Vstavané skrine vám dokonale schovajú všetko, čo potrebujete skryť. Okrem toho zredukujete aj nábytok. Zvoľte takú vstavanú skriňu, ktorá vám zakryje jednu celú stenu.

Neprepĺňajte

​Nezaplnte všetok nábytok, parapetné dosky či police. Buďte minimalisti. Preplnené poličky a nábytok s rôznymi malými suvenírmi či darčekmi bude evokovať, že miestnosť je neuprataná a byt sa bude zdať malý. Nechajte priestor dýchať!

Viac inšpirácii ohľadne bývania si môžete pozrieť každú nedeľu o 17.55 na JOJ aj v relácii Nové Bývanie!

Súvisiace články