Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
TOTO sme potrebovali! 10 trikov na chudnutie, ktoré fungujú aj bez diéty a cvičenia
Zdielať na

TOTO sme potrebovali! 10 trikov na chudnutie, ktoré fungujú aj bez diéty a cvičenia

Zdroj: Profimedia

Pokiaľ tieto malé triky zakomponujete do svojho denného harmonogramu, zistíte, že naozaj nemusíte tvrdo drieť v posilňovni, aby ste schudli.

O týchto pravidlách ste možno už počuli, len ste ich nikdy nedodržiavali. Pritom sú také jednoduché, účinné a tiež lacné. Začnite ešte dnes!

1. Jedlo vždy začínajte pohárom vody 

Staré známe pravidlo, no využívate ho? Skôr, než začnete jesť hlavné jedlo, vypite pohár vody. Tým sa zaplní váš žalúdok, vy sa budete cítiť plnšie, a to vám pomôže zjesť menej a neprejesť sa. Navyše budete hydratovaní, čo je tiež pri chudnutí dôležité. Štúdia zverejnená v časopise Journal of Obesity preukázala, že ľudia, ktorí vypili dva poháre vody pred každým jedlom, prijali o 75 až 90 kalórií menej pri ďalšom jedle. 

2. Pripravte si malé a jednoduché desiaty 

Namiesto jedného poriadneho kalorického obeda sa zásobte menšími desiatami, ktoré budete pojedať počas dňa. Majte po ruke napríklad syr, šunku, čerstvé ovocie, mandle a podobne. Keď budete jesť častejšie niečo malé, zrejme vás neprepadne vlčí hlad.  

3. Majte po ruke kúsok horkej čokolády 

Pokiaľ patríte k tým, ktorí umierajú túžbou po sladkom, a zvlášť po čokoláde, tak namiesto toho, aby ste sa rozhodli pre cookies alebo sacher tortu v neďalekej cukrárni, majte po ruke horkú čokoládu a svoje chute uspokojte aspoň jedným štvorčekom. Nie je to síce to isté ako veterník, ale keď sa zbavíte závislosti od cukru, budete nakoniec radi, že ušetríte kalórie a zároveň si doprajete aspoň niečo. 

unsplash.com/elena-leya

4. Pozor na porcie jedla 

Pokiaľ chcete naozaj schudnúť bez cvičenia, je dôležité držať sa správnych porcií pri každom jedle počas dňa. Používajte menšie taniere, aby ste vizuálne signalizovali sami sebe, že už vás jedlo uspokojilo, a zvyšky dajte preč, aby ste na ne nevideli a aby ste neboli v pokušení vrátiť sa za niekoľko sekúnd a jedlo dojesť. 

5. Viac sa hýbte a presúvajte 

Keď nechcete venovať toľko času cvičeniu, môžete spáliť niekoľko kalórií navyše tým, že sa budete snažiť počas dňa viac „presúvať“. Robte si v práci prestávky, choďte po chodbách, vybehnite párkrát schody, nepoužívajte eskalátory alebo zaparkujte o niekoľko blokov ďalej od kancelárie. To sú naozaj jednoduché spôsoby, nie? 

6. Kalórie nepite! 

To býva veľmi častý dôvod, prečo nevidíte výsledky vo svojom chudnúcom procese. Prázdne kalórie z každodenných ochutených štiav, limonád alebo veľkého pohára vína na večeru – to všetko sa sčíta a počíta. Držte sa obyčajnej vody ochutenej prírodnými ingredienciami, ako sú citrón, uhorka alebo mäta, a ušetríte veľa kalórií. 

Profimedia

7. Nesnažte sa dlho potláčať hlad 

Malý hlad môže byť dobrý, ale hladovaním po celý deň, aby ste sa mohli večer rozšupnúť a dať si dezert alebo dva, je nezdravé. Jedzte vtedy, keď máte hlad, desiate v správny čas, aby ste sa vyhli poklesu krvného cukru, čo by mohlo spôsobiť, že sa budete cítiť pod psa. 

8. Jedzte dostatok bielkovín a vlákniny 

Možno dookola omieľaná pravda, ale dodržiavate to? Keď je čas na desiatu, vyhýbajte sa prázdnym kalóriám, ako sú hranolky, sušienky, a dajte prednosť potravinám bohatým na bielkoviny a vlákninu, ktoré dobre chutia, a ešte vás zaplnia. Zjete tak menej kalórií počas dňa a budete sa cítiť spokojní. 

9. Večerajte ľahko a skoro 

Pokúste sa udržať večeru na približne 25 percentách svojho denného kalorického príjmu a zjedzte ju aspoň 2 až 3 hodiny pred spaním. Keď budete večerať príliš neskoro, môžete mať problémy s trávením a spánkom, čo sťažuje dodržiavanie zdravej rutiny. 

10. Doprajte si viac spánku 

Nedostatok spánku môže spôsobiť, že budete na druhý deň jesť viac a nebudete mať dostatok energie nielen na cvičenie, ale ani na prácu. Ideálne je, keď sa vám podarí spať sedem až deväť hodín. Je to jednoduchý a efektívny spôsob, ako udržať svoje chudnutie na správnej ceste.

Vedeli ste, že pri chudnutí vám môže pomôcť aj akupunktúra?

 

Súvisiace články

Najčítanejšie