Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako sa ľahko zbaviť brucha? TOP rady, ktoré zaberú aj u vás
Zdielať na

Ako sa ľahko zbaviť brucha? TOP rady, ktoré zaberú aj u vás

Zdroj: Profimedia

Tuk na bruchu nepredstavuje iba estetický problém. Veľa podkožného tuku na bruchu sa spája aj so zvýšeným rizikom rôznych typov rakoviny. Pozrite sa, čo sa s tým dá robiť.

Hoci je chudnutie z brucha najťažšie, nemali by ste sa nechať odradiť, pretože zbaviť sa tuku na bruchu neznamená iba lepšie vyzerať, ale hlavne byť zdravšími.

Kedy je obvod pásu neprimeraný?

Či máte obvod pása nad normu, zistíte pomocou krajčírskeho metra. U žien by sa hodnota nemala dostať nad 88 cm a u mužov nad 100 cm. Ak máte obvod pásu väčší, treba sa držať piatich základných pravidiel a tuk pôjde dole!

1. Vyhýbajte sa cukru

Pridávanie cukru je veľmi nezdravé. Je dokázané, že jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) majú jednoznačné škodlivé účinky na metabolické zdravie. Cukor je vlastne galaktóza, ktorá je tvorená z časti glukózou a z časti fruktózou. Veľmi veľkou nevýhodou fruktózy je, že môže byť metabolizovaná iba v pečeni a ak k tomu nedôjde (príliš veľký príjem fruktózy), všetka sa premení na tuk. Ak chcete znížiť príjem nezdravého jednoduchého cukru, budete musieť začať čítať etikety, pretože aj potraviny, ktoré sú na trh uvádzané ako zdravé, často obsahujú veľké množstvo cukru.

Pixabay

​2. Jedzte viac proteínov

Proteín predstavuje najdôležitejší makronutrient, čo sa týka jeho pomoci pri strate hmotnosti. Znižuje totiž chuť na jedlo o 60%, zvyšuje metabolizmus až o 80-100 kcal/deň a pomáha prijať menej kalórií - až o 440 kcal za deň. Zvýšenie príjmu bielkovín teda predstavuje najlepšiu voľbu pre stratu tuku. Snažte sa teda zvýšiť príjem vajec, rýb, morských plodov, hydiny a mliečnych výrobkov. To sú najlepšie zdroje bielkovín v strave.

3. Pite veľa vody

Dostatočný príjem vody pomáha odplavovať všetok odpad, ktorý sa vám usádza v tele, a teda aj v bruchu. Je dokázané, že ľudia, ktorí sú často v strese, majú väčší obvod pásu. Stres totiž narúša schopnosť kontrolovať chuť do jedla. Dostatok vody pomáha nielen znížiť stres, ale zároveň pôsobí protihladovo. Taktiež platí, že ak neprijímate dostatok vody, telo si ju začne pre istotu ukladať do zásoby, čo sa opäť prejavuje na zväčšení brucha. 

4. Jedzte potraviny bohaté na vlákninu

Existujú dva typy vlákniny a to rozpustná a nerozpustná, pričom obe sú pre telo veľmi dôležité. Rozpustná vláknina, ktorá sa tiež označuje ako mäkká, na seba viaže vodu a veľmi ľahko napučí. Pri jej konzumácií je veľmi dôležitý dostatočný príjem tekutín. Podporuje peristaltiku čriev a zmäkčuje stolicu. Nachádza sa vo väčšine ovocia a zeleniny, v strukovinách, zemiakoch a hubách. Nerozpustná vláknina, nazývaná aj hrubá vláknina, nie je rozpustná vo vode a je nestráviteľná. Vodu síce absorbuje, ale nenapučí. Navodzuje pocit sýtosti a pôsobí proti zápche. Zdrojom sú koreňová zelenina, šupky obilnín, otruby, strukoviny, orechy a semená.

5. Cvičte

Iba zmena jedálnička je málo na to, aby ste sa zbavili nechcenej pneumatiky okolo pása. Odporúča sa cvičiť kardiovaskulárne cvičenia 30-60 minút trikrát do týždňa. Veľmi dobrou voľbou sú aj cvičenia typu HIIT alebo tabaty, ktoré zaberú iba naozaj málo času, ale pritom sú veľmi účinné. Už o dva mesiace privítate novú postavičku, akú vám budú všetci závidieť!

Toto sú 2 efektívne cviky, ktoré sú skvelé pri chudnutí z brucha:

Viac video tréningov nájdete v programe na domáce cvičenie SUPER BODY 2V tomto video programe nájdete 16 vysoko intenzívnych HIT tréningov do 30 minút pre intenzívne spaľovanie a rysovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie