Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé: Prekvapí vás, čo dokáže malá hrsť týchto orieškov
Zdielať na

Sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé: Prekvapí vás, čo dokáže malá hrsť týchto orieškov

Zdroj: Profimedia

Jesť tieto chutné oriešky každý deň sa naozaj oplatí! Chutia výborne, dodajú vám energiu a dokážu vám doslova zázračne pomôcť s mnohými neduhmi.

Orechy sa tešia v posledných rokoch veľkej obľube, a to aj preto, že ich konzumáciu odporúča väčšina výživových špecialistov a zaraďuje ich aj do diétnych jedálničkov. Okrem iného obsahujú veľa živín a vitamínov, ktoré telo potrebuje.

Vedeli ste, že medzi tie najzdravšie zo všetkých druhov patria kešu orechy? Nezabúdajte však konzumovať kešu v prírodnej podobe, rozhodne nie solené alebo pražené!

Odborník vám prezradí, čo všetko môžeme robiť preventívne proti chrípke a koronavírusu.

Toto dokážu už 4 kešu denne

Vaša pokožka bude žiariť

Kešu orechy sú skvelým zdrojom medi a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre vašu pokožku. Je známe, že antioxidanty spomaľujú starnutie a meď spolu s enzýmami produkuje kolagén, ktorý je zodpovedný za zvýšenie elasticity pokožky.

Budete menej chorí

Kešu sú tiež skvelým zdrojom zinku. Tento chemický prvok je dôležitý pre vývoj buniek imunitného systému, pre produkciu antioxidačných enzýmov a pre aktivitu imunitného systému všeobecne. Vedľa zinku obsahujú kešu tiež horčík, ktorý tiež zlepšuje imunitu a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

unsplash.com

Vaše kosti budú pevnejšie

Len dvadsaťosem gramov kešu vám poskytne asi 30-percentnú dennú dávku medi a 20-percentnú dennú dávku horčíka. Meď podporuje tvorbu kostí a spojivových tkanív, zatiaľ čo horčík pomáha telu vstrebávať vápnik a znižuje riziko vzniku osteoporózy.

Vaše oči budú chránené

Kešu orechy sú bohaté na luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravia očí. Ak konzumujete kešu denne, budú tieto antioxidanty udržiavať váš zrak v dobrom stave a zároveň ho budú chrániť pred infekciami. Zeaxantín tiež chráni sietnicu pred škodlivými UV lúčmi.

Nebudete mať problémy so žlčníkom

Kešu by vo vašom jedálničku nemali chýbať aj preto, že pravidelná konzumácia týchto orieškov znižuje riziko vzniku žlčových kameňov o 25 percent! Je to vďaka medi, fosforu, horčíka, mangánu aj zinku.

Profimedia

Zbavíte sa migrény

Nedostatok horčíka môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane zvýšeného krvného tlaku, častých bolestí hlavy a bolestí v rôznych častiach tela. Pravidelná konzumácia kešu orieškov zabezpečí, že vaše telo bude v rovnováhe, pokiaľ ide o horčík, a zbavíte sa migrén.

Budete mať lepšiu náladu

Stačí štyri oriešky a vďaka obsiahnutej látke tryptofan si vyčarujete doslova rozprávkovú náladu. Ako antidepresívum kešu nemajú konkurenciu!

Budete plní energie

Kešu orechy obsahujú množstvo minerálov a vitamínov, vrátane vitamínov E, K, B6, minerálov medi, fosforu, zinku, horčíka, železa a selénu. Tie všetky hrajú dôležitú úlohu pri správnom fungovaní vášho tela. A čím lepšie funguje váš metabolizmus, tým viac energie a dobrého pocitu budete cítiť po celý deň.

Ľahšie si udržíte hmotnosť

Väčšina ľudí si myslí, že keď budú konzumovať orechy každý deň, priberú. V skutočnosti to nie je vôbec pravda. Kešu orechy obsahujú tuky, ale tieto tuky sú zdravé a horčík, ktorý sa nachádza v kešu, je nevyhnutný pre reguláciu metabolizmu tukov a uhľohydrátov v tele. V skutočnosti ľudia, ktorí kešu konzumujú pravidelne a primerane, schudnú rýchlejšie a majú nižšie riziko obezity. Popri tom sú ideálne rýchlou desiatou, pretože sú mimoriadne výživné a zasýtia vás na dlhší čas.

Profimedia

Vaše zuby budú zdravšie

Jednou z najneuveriteľnejších látok kešu orechov sú aj kyseliny anakardové. Tieto kyseliny sú schopné zabíjať baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz aj akné.

Vaše vlasy budú lesklé

Meď obsiahnutá v kešu udrží vaše vlasy lesklé a silné a poskytne im hodvábne hladkú textúru. Tieto orechy vám tiež môžu pomôcť vylepšiť farbu vlasov, pretože stimulujú tvorbu pigmentu zvaného melanín.

Nenechajte si ujsť Zlatú masku ani najbližšiu sobotu o 21:40 na JOJke!

 

Súvisiace články

Najčítanejšie