Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Možno ste ani netušili, že za TO môže kofeín! 7 znamení, že pijete príliš veľa kávy
Zdielať na

Možno ste ani netušili, že za TO môže kofeín! 7 znamení, že pijete príliš veľa kávy

Zdroj: unsplash.com

Aj vy patríte medzi vášnivých kávičkárov a bez šálky voňavého nápoja si neviete predstaviť ráno? Pitie kávy môže byť zdraviu prospešné, ale na druhú stranu, všetkého veľa škodí a týka sa to aj obľúbenej kávy.

Možno si to vôbec neuvedomujete a prehnaným prísunom kofeínu si spôsobujete rôzne zdravotné aj psychické komplikácie. Ako zistíte, či to s kávou preháňate? Týchto sedem dôsledkov vám to prezradí. Ak máte niektorý z nich, mali by ste množstvo kávy prehodnotiť.

Odborník vám prezradí, čo by ste na pokožke nemali podceňovať!

Cítite úzkosť

Strach z blížiacej sa udalosti alebo neúprosný deadline vyložene zvádza k tomu, siahnuť po šálke kávy. Nervozita, pocity zmaru, prípadne stále sa rozrastajúca úzkosť. Pritom ale kofeín na vás môže mať práve opačný efekt, než je povzbudenie. Hoci povzbudzuje centrálny nervový systém, zároveň ale blokuje určité receptory, čo vedie k tomu, že človek môže pociťovať ešte väčšiu nervozitu, úzkosť, dokonca aj stavy podráždenosti alebo hnevu.

Bolí vás ráno žalúdok

Môžete síce pocit nevoľnosti pripísať vášmu PMS alebo zlému sendviču, ale rovnako v tom môže mať prsty vaša ranná káva. Látky v nej obsiahnuté totiž stimulujú sekréciu žalúdočných štiav tým, že žalúdok v podstate podráždia. Môžete to síce na chvíľu vyriešiť práškami proti nevoľnosti, ale z dlhodobého hľadiska sa radšej zamyslite nad svojimi stravovacími návykmi.

unsplash.com

Ste menej produktívni

Aj keď jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia pijú kávu, je jej povzbudzujúci účinok, nemali by sa na to príliš spoliehať. Kofeín síce na chvíľu môže povzbudiť a prebrať človeka z toho najhoršieho, lenže po chvíli jeho účinok upadá. Energia, o ktorej si myslíme, že sme ju z neho získali, je falošná. A u ľudí, ktorí sa na to príliš spoliehajú, to potom zhoršuje produktivitu ich práce. Takže kávu si dajte, ale nespoliehajte na ňu ako na poslednú záchranu.

Chodíte často na záchod

Káva je diuretikum. To znamená, že pôsobí močopudne. Niet teda divu, že lietate každú pol hodinu na toaletu. Nie je to teda káva sama o sebe, čo dehydratuje, ale tie večné cesty na záchod. Niektorí odborníci tvrdia, že si telo na kofeín môže zvyknúť a potom na neho takto močopudne nefunguje, však príliš na to nespoliehajte. Aby ste spomalili priechod tekutiny zo žalúdka do tráviaceho traktu a ďalej, dajte si ku káve niečo malé pod zub. Potraviny totiž tento proces spomaľujú.

Máte tiky v oku

Tiky v oku alebo kdekoľvek inde môžu byť spôsobené stresom rovnako ako nadmerným pitím kávy. Príliš veľa kofeínu totiž uvoľňuje serotonín, noradrenalín a neurotransmitery, ktoré môžu zvýšiť aktivitu svalov, aj keď sú v režime spánku. Takže keď vám začne šklbať oko, skúste si spomenúť, koľkú kávu ten deň už máte.

Musíte častejšie na veľkú potrebu

Nie je to len močenie, čo nás núti chodiť častejšie na záchod. Vedci nedokážu stopercentne povedať, čo stojí za tým, že káva tak rýchlo zamestnáva naše črevá. S najväčšou pravdepodobnosťou to je ale kyselinami, ktoré sa v káve vyskytujú a ktoré majú stimulačný účinok na črevá.

Cítite sa unavenejší

Kofeín ovplyvňuje biologické hodiny niektorých našich buniek, a spôsobuje tak vlastne falošný jetlag - je to ako keby ste rýchlo cestovali do iného časového pásma. To je ale v prípade, keď vypijete kávu tri a menej hodín pred spaním. V jednej štúdii vyšlo, že kofeín spomaľuje vyplavovanie melatonínu, hormónu, ktorý nám umožňuje začať spánok.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie