Zásobte telo vitamínmi z prírody: Táto bylinka je jarným detoxikačným zázrakom
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
V období, keď všade naokolo zúri koronavírus, by sme zdravú stravu nemali podceňovať. Výživoví odborníci radia, aby sme stavili najmä na príjem vitamínov zo sezónnej zeleniny, ovocia ale aj byliniek.
S príchodom jari máme k dispozícii hneď niekoľko mimoriadne zdravých byliniek, medzi nimi aj medvedí cesnak, ktorý si môžete nazbierať aj na odľahlých miestach, kde sa vyhnete veľkému množstvu ľudí.
Toto sú najnovšie opatrenia, ktoré majú spomaliť šíreniu koronavírusu na Slovensku!
Medvedí cesnak – liečivé účinky
- Podporuje imunitný systém, má antispetické, antibakteriálne a antibiotické účinky
- Podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie a odstraňuje plynatosť
- Prečisťuje dýchacie cesty (kašeľ, hlieny, zápal), pečeň a krv, močové cesty a obličky
- Znižuje vysoký cholesterol, znižuje vysoký krvný tlak
- Je to účinná prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
- Močopudný účinok odvodňuje nadbytočnú vodu z tela
- Upokojuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku
- Zlepšuje funkciu mozgu a pamäti
- Zlepšuje a hojí poranenia kože
Univerzálne pesto z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- cca 60 listov medvedieho cesnaku
- 12 PL olivového oleja
- 4 PL nastrúhaného parmezánu
- 2 hrste mandlí (môžete použiť aj slnečnicové semienka, príp. píniové oriešky)
- Soľ a korenie
Profimedia
Postup:
Listy medvedieho cesnaku dobre umyte, narežte na menšie kusy, vložte do misky aj s olivovým olejom, orieškami a parmezánom a ponorným mixérom vymixujte do hladka. Na záver ochuťte soľou a korením.
Pesto skladujte v sklenených zaváracích pohároch v chladničke, ideálne je ho minúť do troch týždňov. Ak ho neminiete, môžete si ho aj zamraziť, napríklad v nádobke na ľad.
Pesto z medvedieho cesnaku chutí výborne na cestovinách, ale môžete ním ochutiť aj varené zemiaky, natrieť ho na chlieb, je skvelé aj do šalátov, pomazánok či napríklad na domácu pizzu.
Na toto ale pozor!
Pri zbieraní medvedieho cesnaku si dávajte pozor, aby ste si jeho listy nepomýlili s prudko jedovatou konvalinkou. Pravdu zistíte jednoducho, k listom si stačí privoňať. Medvedí cesnak naozaj vonia ako klasický cesnak, ktorý bežne používame v kuchyni.
Medvedí cesnak má najväčšiu silu hneď po odtrhnutí, teda ideálna je priama konzumácia. Neodporúča sa sušiť, pretože tým prichádza o všetky liečivé zložky aj účinky.
Thinkstockphotos