Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posilnite si imunitu a nedajte vírusom šancu: Zaraďte do jedálnička tieto jedlá
Zdielať na

Posilnite si imunitu a nedajte vírusom šancu: Zaraďte do jedálnička tieto jedlá

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Koronavírus je témou číslo jedna v celom svete, rovnako aj u nás. Okrem toho, že by sme mali všetci striktne dodržiavať odporúčania odborníkov ohľadom prevencie a hygieny rúk, určite je vhodné posilňovať tiež svoju imunitu.

Koronavírus COVID-19 je podobný klasickej chrípke, preto by sa počas nákazy ale aj preventívne mali konzumovať potraviny, ktoré nezhoršia priebeh choroby, ale naopak pacientovi uľavia. Ak budete navyše dodržiavať zdravú životosprávu, môžete posilniť svoju imunitu a vírus vás nezasiahne v takej miere.

Nezabúdajte dodržiavať základné pravidlá proti šíreniu koronavírusu!

Pitný režim

Veľmi dôležitým pomocníkom pri liečbe chrípky sú tekutiny, ktorých dostatočný príjem nahradí straty vzniknuté potením pri horúčke. Dajte prednosť vlažným alebo chladným nápojom, najradšej obyčajnej vode alebo bylinkovému čaju (šalvia, mäta, medovka, zázvor). Ideálnym zdrojom tekutín sú prírodné minerálky, ktoré dopĺňajú telu dôležité minerálne látky (napr. Horčík, vápnik, draslík a fluór).

Mliečne výrobky

Áno, mlieko môže zahlieňovať. Nie však vždy a všetky. Ak patríte medzi konzumentov, ktorí mlieko a mliečne výrobky znášajú bez ťažkostí, pokojne v jeho pití pokračujte. Mlieko a mliečne produkty zásobujú telo nevyhnutným vitamínom D, ktorý pomáha telu zbaviť sa infekcie. Jogurt je navyše zásobárňou probiotík, ktoré dostanú črevá do rovnováhy, a pomôžu tak lepšie bojovať proti infekcii.

Vývar

Pomáha aj silný slepačí alebo hovädzí vývar, v ktorom uvaríte koreňovú zeleninu. Zelenina dodá telu vitamíny a minerály, mäso zasa bielkoviny, ktoré pomáhajú telu pri zotavovaní. Horúci vývar pomôže aj pri uvoľňovaní upchatého nosa.

Cesnak

Cesnak je výborným prírodným antibiotikom. Stimuluje potenie, podporuje čistenie dýchacích ciest, zlepšuje odkašliavanie. Tepelnou úpravou však stráca svoju účinnosť.

Zelenina a ovocie

Zámerne dávame ovocie na druhé miesto, pretože obľúbené citrusy môžu byť do práve precitliveného žalúdka príliš agresívne a takisto sa nemajú radi s niektorými liekmi. Skúste najprv niečo chuťovo neutrálne, napríklad banány, strúhané jablká alebo kokosové mlieko, alebo ešte lepšie, pripravte si smoothie z týchto surovín so štipkou kurkumy.

Zázvor

Zázvor je pomyselným antivírusovým kráľom. Kúpte si ho do zásoby a uchovávajte v chladničke. Čerstvý koreň zázvoru môžete cmúľať pri bolestiach v krku, nastrúhaný a uvarený ho pite ako čaj.

Hovädzie mäso

Zinok je jednou z látok, ktorá podporuje imunitu. Hovädzie mäso je jedným z bohatých zdrojov zinku. Ak nie je mäso vôbec súčasťou vášho jedálnička, dajte si sušené (a namočené) marhule, tekvicové či slnečnicové semienka alebo orechy. Alebo smoothie z nich.

Grapefruit

Prirodzene protivírusový účinok majú kvapky z grapefruitových jadier. Dostanete ich v lekárni. Stačí nakvapkať pár kvapiek do vody a vypiť. Kvapky tiež poslúžia ako éterický olej s dezinfekčným účinkom do aromalampy a kvapkanie na handričku či papierovú vreckovku alebo hubku sa dá použiť na dezinfekciu miest, ktorých sa dotýkate. Pár ich nakvapkajte tiež na svoju kefku na zuby.

Ktoré potraviny vám priťažia?

Alkohol a kofeín

Alkohol aj kofeín dehydrujú telo, čo si v období horúčky rozhodne neželáte. Nedostatok tekutín navyše vedie k vysýchaniu slizníc a zahusťovaniu hlienu, čo môže zhoršovať vašu nádchu alebo kašeľ. Alkohol navyše znižuje funkciu imunitného systému.

Priemyselne spracované potraviny

Možno máte po ruke nejaké konzervy alebo instantné polievky, pokiaľ to ale ide, jedzte čerstvé potraviny. Tie instantné obsahujú spravidla nadbytok soli, ktorý tiež môže spôsobiť dehydratáciu. Rovnako tak často obsahujú nadbytok rafinovaných cukrov a ten zasa zhoršuje zápal. Samozrejmosťou je nepiť sladené nápoje, limonády alebo džúsy. Možno máte pocit, že z džúsov v krabici do seba dostanete veľa vitamínu C, ale akurát sa zbytočne naladujete cukrom. Dajte prednosť ovociu a napríklad takej pažítke či žeruche, ktoré sú nabité céčkom a môžete ich pestovať aj na parapete okna.

Tučné jedlá a tie, ktoré dráždia žalúdok

Tučné jedlá, vyprážané jedlá, korenené jedlá alebo ťažšie stráviteľné pokrmy - to všetko môže počas virózy podráždiť váš žalúdok. Popremýšľajte, čo nerobí dobre práve vám. Niekomu neurobí dobre silný zázvorový čaj, inému môže podráždiť žalúdok príliš veľa kyslého ovocia, napríklad citrusov, ktoré zase ale počas nachladnutia konzumujeme kvôli vitamínu C. Rovnako individuálne ľudia znášajú mliečne výrobky, niekomu vyhovuje piť napríklad teplé mlieko s medom, iní sa po ňom cítia zahlienení. Nájdite si zdroj výživných látok, po ktorom sa bude cítiť dobre aj váš žalúdok.

Súvisiace články

Najčítanejšie