Energia z jedla na celý deň: V Nabitej kuchárke nájdete 70 zdravých receptov
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Ikar
„Jedlo by nám naozaj malo prospievať a dávať energiu... dobré je dostať do seba každé tri hodiny malé množstvo stravy, ktorá obsahuje zdravé tuky, komplexné sacharidy, ovocie, bielkoviny a kvalitne to prežuť,“ tvrdí osobná fitness trénerka Veronika Hanáková, ktorá sa venuje štúdiu nových trendov vo svete výživy a fitness.
Inšpirujte sa 70 zdravými receptami, ktoré pre vás pripravilo viac než 40 najlepších slovenských trénerov a osobností zo sveta cvičenia a zdravia z prestížnej súťaže FIT LEADER.
V zdravej kuchárskej knihe Nabitá kuchárka nájdete:
- 70 zdravých receptov z bežne dostupných surovín.
- Chutné jedlá na raňajky, obedy, večere, dezerty, snacky a nápoje.
- Rýchle recepty nenáročné na prípravu rôznych výživových smerov.
- Výživové hodnoty, čas prípravy a počet porcií pri každom recepte.
- Inšpiratívne rozhovory s odborníkmi na zdravú stravu.
- Užitočné rady a tipy o zdravých potravinách.
V knihe sa tiež dozviete:
- Ako získať energiu (nielen) z jedla.
- Čo je základom úspešného chudnutia a udržania si postavy.
- Najviac energie vám v živote odoberá...
O kaloricky vyváženej strave a spôsobe jedenia pred a po cvičení hovorí v knihe Nabitá kuchárka Eva Dvoráčková, kedysi modelka, dnes profíčka vo svete fitness. „Veľmi dôležitý je pohľad na našu stravu ako jeden celok. Napríklad sacharidy. Ak máme dlhodobý nedostatok, budeme pociťovať únavu. Tiež sa môžu dostaviť aj tráviace a vylučovacie problémy, pretože vám možno bude chýbať vláknina. Je dobré dať si pred tréningom sacharidy kvôli energii, ale celkový nedostatok sacharidov náš tréning ovplyvní viac než to, že si ich nedodáme pred samotným tréningom. Neodporúčam vynechávať žiadnu makroživinu.“
Vyskúšajte recept z knihy Nabitá kuchárka:
Bezlepkové galette so slivkami a makom
Suroviny:
80 g tapiokového škrobu, 80 g pohánkovej múky, 1 PL trstinového cukru, 1 vajíčko, 80 g masla, 50 g pomletých mandlí, štipka soli, korenie do perníkov, slivky, figový džem
MAKOVÁ PLNKA: 100 g pomletého maku, 1 PL tapiokového škrobu (alebo vanilkového pudingu), 250 ml vody, 3 PL slivkového lekváru, 3 PL trstinového cukru
fitnamotavka.sk
Postup:
- Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme v chladničke aspoň hodinu.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Vo vode si rozpustíme tapiokový škrob a potom pridáme aj mak. Pridáme lekvár, cukor a povaríme asi 5 minút.
- Cesto rozvaľkáme na kruh cca 25 – 30 cm, potrieme ho figovým džemom (najlepšie bez cukru) – okraje necháme voľné, aspoň 3 cm. Na džem naložíme makovú plnku, na ňu slivky poprášené korením do perníkov.
- Cesto z krajov preložíme cez náplň, mierne pritlačíme, aby sa záhyby zlepili. Okraje potrieme vodou a posypeme troškou trstinového cukru. Ten chrumkavý kraj je veľká mňamka. Pečieme asi 35 minút na 180 stupňov.
70 zdravých, chutných a FIT receptov nájdete v knihe Nabitá kuchárka.
Ikar