Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
5 ranných trikov, ktoré vám uľahčia vstávanie a zlepšia celý deň
Zdielať na

5 ranných trikov, ktoré vám uľahčia vstávanie a zlepšia celý deň

Zdroj: unsplash.com

Aj vy neznášate rána a pri zvonení budíka je vám do plaču? Vyskúšajte tieto rituály a budete usmiati a plní energie ihneď po zobudení.

Pretáčate si budík aj trikrát za sebou, len aby ste mohli ešte chvíľu spať? Aj keď nie ste ranné vtáča, môžete si zobúdzanie spríjemniť. Tieto malé triky naozaj fungujú, vyskúšajte ich!

Pridajte si 10 minút

Začnite vstávať o trošku skôr, úplne stačí 10 minút. Pomôže vám to zvládnuť ranné rituály bez stresu a naháňania. Je tiež dôležité prestať si nastavovať budík po zazvonení o 5 minút neskôr, telu spôsobíte zbytočný šok a budete sa cítiť oveľa horšie, ako keď vstanete na prvý raz. 

Profimedia

​Ponaťahujte sa

Ak to po zobudení robíte automaticky, robíte dobre. Aj úplne krátka ranná rozcvička či aspoň natiahnutie vám pomôže nakopnúť sa, uvoľniť stuhnuté svalstvo, rozprúdiť krv v tele a rozhýbať metabolizmus. Fantastický cvik na ráno je napríklad plank, či cvičenie piatich Tibeťanov. Takáto krátka rozcvička vám dokáže zlepšiť celý deň. 

Thinstockphotos

Obklopte sa svetlom

Niekoľko odborných výskumov dokázalo, že ak sa hneď ráno obklopíte prírodným svetlom a svetlými farbami, môže vám to citeľne pomôcť nabrať energiu a pozitívne myslenie. Roztiahnite závesy a rolety, otvorte na pár minút balkón či okno a aj v byte majte viac svetlých prvkov. Pomôcť môže aj obľúbená šálka či miska na ovsenú kašu v žltej žiarivej farbe a podobne. 

unsplash.com

Doprajte si výživné raňajky

Nikdy neodchádzajte z domu s prázdnym žalúdkom, práve 10 minút navyše využite k tomu, aby ste sa zasýtili aspoň malým, ale výživným jedlom. Skvelé sú napríklad raňajkové kaše, ktoré si môžete pripraviť aj večer. Snažte sa vyberať si jedlá, ktoré majú veľa živín a nadopujú vás energiou na celé doobedie.

unsplash.com

Vydržte off

Mnoho ľudí si ihneď po zobudení kontroluje mobil, prípadne zapína počítač a televíziu, aby si popri obliekaní a rannej hygiene vypočuli napríklad najnovšie správy a zistili, aké bude počasie. Podľa odborníkov však ide o veľmi nezdravý zlozvyk. Behom niekoľkých minút vás to vtiahne do hluku a zbytočne si zaťažíte hlavu tokom informácii, často aj negatívnymi. Skúste vstávať bez televízie aj mobilu, vyhraďte si ten krátky čas len na seba, vyskúšajte už spomínané krátke cvičenie, prípadne meditáciu alebo len obyčajnú chvíľku ticha pri pití ranného čaju. Ak potrebujete na prebudenie nejaké hlasy, pustite si radšej príjemnú hudbu, nie správy.​

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie