Jasno
13°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Vyhnite sa chorobám! Týchto 5 vitamínov a minerálov vás na jeseň nakopne
Zdielať na

Vyhnite sa chorobám! Týchto 5 vitamínov a minerálov vás na jeseň nakopne

Zdroj: Profimedia

Jeseň je obdobím, kedy sa náš organizmus musí vysporiadať s náhlymi zmenami počasia, kratšími dňami a často aj väčšou psychickou záťažou. Aby sme všetko zvládli v zdraví, je dôležité zaistiť telu dostatok vitamínov a minerálov.

Ktoré by sme mali na jeseň rozhodne zaradiť do svojej rutiny?

Vitamín D 

Vitamín D je v jesenných a zimných mesiacoch nevyhnutný, pretože jeho hlavným zdrojom je slnečné žiarenie. Ako sa dni skracujú a slnečného svitu ubúda, mnoho ľudí trpí nedostatkom tohto "slnečného vitamínu". Medzi prejavy nedostatku vitamínu D patrí vyčerpanosť a únava, časté respiračné ochorenie, zlé hojenie rán, bolesti kostí a chrbta, depresia a úbytok vlasov. Hladinu tohto nevyhnutného vitamínu si môžete tiež nechať zmerať v laboratóriu.   

unsplash/leohoho

Vitamín C 

Vitamín C je známy svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém. V chladnejšom počasí je imunitná podpora kľúčová, pretože jeseň prináša vyššie riziko prechladnutia a chrípky. Vitamín C tiež pôsobí ako antioxidant, pomáha bojovať proti voľným radikálom a podporuje tvorbu kolagénu, čo má pozitívny vplyv na pleť. Okrem doplnkov je dobré zamerať sa na zvýšenú konzumáciu citrusov, šípok, papriky a ďalšej zeleniny.   

unsplash/jana-ohajdova

B komplex 

B-komplex je dôležitý pre energiu a psychickú pohodu. Na jeseň, keď sa zvyšuje stres a únava, môžu vitamíny skupiny B pomôcť zlepšiť náladu, podporiť nervový systém a zvýšiť odolnosť proti stresu. Zvlášť vitamín B6 a B12 sú dôležité pre zdravú imunitu a energiu. Potraviny bohaté na B vitamíny zahŕňajú celozrnné produkty, mäso, vajcia a listovú zeleninu.   

Profimedia

Zinok 

Zinok je minerál, ktorý je kľúčový pre správne fungovanie imunitného systému. Pomáha telu bojovať proti infekciám a urýchľuje hojenie rán. Zinok je možné prijímať prostredníctvom doplnkov stravy alebo potravín, ako sú orechy, semienka, strukoviny alebo červené mäso. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí 8 - 15 mg v závislosti od pohlavia a veku. V prípade začínajúcej choroby alebo oslabenej imunity môžete krátkodobo zvýšiť dávku aj na 50 mg.   

Profimedia

Omega-3 mastné kyseliny 

Omega-3 sú známe svojimi protizápalovými účinkami, ktoré pomáhajú telu bojovať proti jesenným infekciám. Sú dôležité pre zdravie srdca, mozgu i očí a môžu tiež prispieť k lepšiemu psychickému zdraviu, čo je počas jesenného splínu obzvlášť užitočné. Omega-3 nájdeme v rybách, ľanových alebo chia semienkach. 

unsplash/keesha-s-kitchen

Súvisiace články