Zatiahnuté
15°
Bratislava
Boris
14.10.2024
10 jedál, ktorých sa ako onko dietologička NEDOTKNE: Aj toto?
Zdielať na

10 jedál, ktorých sa ako onko dietologička NEDOTKNE: Aj toto?

Zdroj: Profimedia.sk

Nichole je populárna dietologička, ktorá sa zameriava na pacientov s onkologickým ochorením. Zostavila rebríček desiatich potravín a jedál, ktorým sa vyhýba a odporúča to aj ostatným. Prečo?

38-ročná žena sa stala hotovou senzáciou na sociálnych sieťach. Zverejnila tu totiž video, v ktorom vymenovala potraviny, ktoré by ste u nej doma nenašli. Ako registrovaná výživová poradkyňa, ktorá sa sústreďuje na onkológiu, ich neodporúča jesť ani ostatným. Prečo? Až niekoľkoosobne totiž zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Ktoré sú to? 

​Alkohol

"Nekonzumujem žiadny alkohol. Všetky, aj pohár červeného vína, totiž zvyšujú vznik až šiestich možných druhov rakoviny. Je to práve etanol, čo je problém," hovorí Nichole.

Salámy, údeniny a spracované mäso

Zvyšujú riziko vzniku rakoviny konečníka a hrubého čreva. 

Šunka

"Ak si chcem dať mäso do sendviča, upečiem si kuracie prsia, nakrájam ich a použijem miesto šunky. Je to naozaj jednoduché..."

Sladené nápoje

"Snažím sa, aby som mala čo najmenej tuku a to sa nedá, ak denne vypijem veľa sladených nápojov. Sú to kalórie navyše, ktoré takto nechcem prijímať." Nichole tým narážala na to, že z prebytočných kalórií sa priberá a nadváha zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Sama však nevidí nič zlé na diétnych nápojoch bez obsahu cukru. 

isifa

Grilované jedlá

Hoci grilovanie nie je vôbec zdravé, najlepšie je, ak si mäso najprv opečiete na panvici a potom dogrilujete. Treba si dávať pozor aj na to, aby sa plamene nedotýkali mäsa, pretože pri úprave jedál pri vysokých teplotách vzniká chemická látka, ktorá je potenciálny karcinogén. 

Radšej umelé sladidlá ako cukor

"Ak chcem mať nápoje sladšie, určite používam umelé sladidlá hocijakého druhu. Sú zdravé a bezpečné pre deti, dospelých aj tehotné ženy. A nemajú extra kalórie."

Príliš veľa červeného mäsa

Samotné jedenie červeného mäsa zvyšuje riziko vzniku rakoviny, ak ho týždenne budete jesť príliš veľa. "Ak chodím jesť do reštaurácie alebo si jedlo pripravujem doma, siahnem zväčša po kuracom alebo morčacom mäse, rybích a morských plodoch."

Káva

"Ja sama milujem kávu, aj tú s rôznymi príchuťami. Káva sama o sebe nezvyšuje riziko vzniku rakoviny. Treba si však dávať pozor na tie extra kalórie, ktoré sú skryté v jej ochutených verziách." Z prebytočných kalórií sa priberá a nadváha zvyšuje riziko rakoviny. 

Biele pečivo, obyčajné cestoviny a ryža

Nichole vždy siahne po celozrnných výrobkoch, pretože práve celozrnné potraviny znižujú riziko vzniku rakoviny prsníkov  a hrubého čreva. "Obsahujú veľa vlákniny, čo pomáha tráveniu. Nehovorím, že biele pečivo je zlé, ale nemá toľko živín a vlákniny ako to celozrnné."

Rastlinné mlieka

"Vždy volím práve kravské mlieko, ktoré je plné rôznych živín. Náhrady sú super, v prípade , ak máte nejaké alergie a nemôžete ho piť. Rastlinné mlieka nepijem z dôvodu, že majú nízky obsah proteínu a najmä vápnika, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka," dodala. 

@oncology.nutrition.rd Say goodbye to confusion and uncertainty. Join my 1:1 coaching program today, regain control over your diet, and get back to living your life to the fullest! ??LINK IN BIO TO APPLY for 1:1 support TODAY!?? #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian

Profimedia.sk

Súvisiace články