Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Žena vo mne: Šokujúci a úprimný životopis Britney Spears
Zdielať na

Žena vo mne: Šokujúci a úprimný životopis Britney Spears

Zdroj: Ikar

Žena vo mne je odvážny a neskutočne dojímavý príbeh o slobode, sláve, materstve, prežití, viere a nádeji.

Keď Britney Spears v júni 2021 prehovorila na verejnom súdnom pojednávaní, počúval ju celý svet. Jej verzia – jej pravda ?, s ktorou sa podelila, mala nepopierateľný vplyv a zmenila život nielen jej, ale aj mnohým iným. Žena vo mne po prvýkrát odhaľuje jej neuveriteľnú cestu, ale tiež silu jednej z najvýznamnejších osobností popovej scény v dejinách.

Spearsovej prelomové memoáre, napísané s pozoruhodnou úprimnosťou a humorom, dokazujú, že sila hudby a lásky je večná a že je dôležité, aby mala žena možnosť rozpovedať svoj príbeh, a to konečne za vlastných podmienok. 

Ako dievčatko som sa celé hodiny prechádzala v lese za naším domom v Louisiane a spievala si... Pred návratom domov som zabočila k susedom a prešla cez ich anglickú záhradu až za bazén. Naši susedia mali na dvore drobné okruhliaky, na ktoré celý deň svietilo slnko, a preto vždy príjemne hriali. Ľahla som si na ne, hľadela na oblohu, cítila teplo na chrbte aj na tvári a v duchu si hovorila: Dokážem ísť v živote vlastnou cestou. Dokážem si splniť sny.“ 

Najlepšia kniha roka podľa časopisov Elle, Vanity Fair, Rolling Stones, novín The Washington Post, či Financial Times. Na Amazone má kniha vyše 40-tisíc hodnotení a celkovo 4,4 hviezdičky z piatich. 

Dozviete sa veľa o sláve, láske a najmä hudbe, ktorá ju fascinovala už odmalička. Britney Spears píše napríklad o Justinovi Timberlakovi, do ktorého bola bláznivo zaľúbená a neskôr zistila, že ju opakovane podviedol. Otehotnela s ním, no on dieťa odmietal, vraj sú naň primladí. 

Veľmi som sa usilovala dosiahnuť, aby bolo všetko podľa mojich predstáv. Na dvore u kamarátky som nakrúcala naivné videoklipy k piesňam Mariah Careyovej a brala som to smrteľne vážne. Ako osemročná som sa považovala za režisérku. V našom meste som bola azda jediná, kto takto trávil čas. Vedela som však, čo ma zaujíma, a venovala som sa tomu. Pri čítaní knihy Žena vo mne budete cítiť jej bolesť a trápenia. Najmä v súvislosti so zradou jej rodiny, ako jej ublížili a ponižovali ju. Memoáre Britney Spears vás možno prekvapia krutosťou, s akou sa k nej správali. Ako bola pre niektorých len bankomatom, zábavnou figúrkou a robotom, ktorý má robiť to, čo jej povedia. Píše o tom ako 13 rokov nemohla jesť, čo chce, nemohla šoférovať, míňať vlastné peniaze, piť alkohol, dokonca ani kávu. 

Ako vraví - vďaka slobode môžem konečne robiť to, čo chcem, získala som späť svoje ženstvo. Ako štyridsiatnička skúšam veci, akoby to bolo prvý raz. Žena vo mne bola veľmi dlho utláčaná. 

Stiahla som sa a celé mesiace žila sama v štvorposchodovom byte v newyorskej štvrti NoHo, v ktorom kedysi bývala aj Cher. Bol to byt snov a človek ho mohol využívať ako svoj prístav, z ktorého vyráža do ulíc. Ibaže ja som z neho sotva vystrčila nos. Pri jednej zriedkavej príležitosti, keď som z neho predsa len vytiahla päty, nejaký muž za mnou vo výťahu povedal čosi, čo ma rozosmialo. Otočila som sa a uvidela Robina Williamsa. 

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Lucia Vráblicová:

Britney Spears, multiplatinová popová ikona a držiteľka ceny Grammy s viac než stomiliónovým predajom albumov na celom svete patrí medzi najúspešnejšie a najoslavovanejšie speváčky v dejinách hudby. V roku 2021 ju časopis Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta. V roku 2012 vošiel do Rock’n’rollovej siene slávy jej album Blackout. 

Z anglického originálu The Woman In Me (Gallery Books, a Division of Simon & Schuster, Inc., New York 2023) preložila Andrea Vargovčíková.  

Ikar

Súvisiace články

Najčítanejšie