Jasno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Cítite sa stále unavené a bez energie? Pravdepodobne vám chýba jeden z minerálov
Zdielať na

Cítite sa stále unavené a bez energie? Pravdepodobne vám chýba jeden z minerálov

Zdroj: Profimedia

Dlhodobá pretrvávajúca únava môže signalizovať, že vášmu telu niečo chýba. Presvedčte sa, či to nie je aj váš prípad a skúste si tento dôležitý minerál dopĺňať.

Možno ste niekedy mali problémy so spánkom, nemohli sa po práci uvoľniť alebo ste cítili pnutie svalov. Pokiaľ tieto stavy trvali dlhšie, asi za to mohol nedostatok magnézia. Vaše telo totiž potrebuje pomerne veľké množstvo horčíka, ktorý prispieva k metabolickému zdraviu, zvládaniu stresu, podporuje lepší spánok a prispieva k zdravej funkcii srdca, svalov a kostí. Ale nevie si ho samo produkovať.

Prečo ho potrebujeme? 

Horčík patrí k najdôležitejším prvkom vo vašom tele, kde plní množstvo funkcií. Je nevyhnutný pre nervy a svaly, ale aj pre zdravé kosti a zuby. Je prevenciou proti infarktu a chorobám obehového systému, je nepostrádateľný u diabetikov, pretože podporuje účinok inzulínu. „Na dostatočný príjem horčíka by sa mali zamerať aj ľudia s náročným a stresujúcim povolaním, úzkostnejší ľudia a samozrejme športovci,“ hovorí hlavná trénerka Tereza Kompánková z Contours Fitness Clubu. 

Profimedia

Ako spoznáte jeho nedostatok? 

Lekári ho zisťujú krvným testom, vy to na sebe spoznáte pri týchto problémoch: 

  • únava a slabosť
  • občasné kŕče svalov
  • nevoľnosť až zvracanie
  • strata chuti do jedla

Pokiaľ ho nedoplníte, dostavujú sa:

  • necitlivosť a brnenie končatín
  • abnormálny srdcový rytmus
  • častý výskyt kŕčov

Čím ho dopĺňať? 

Hoci sa uvádza, že horčíka z potravín si telo vezme od 20 do 50 % objemu a zvyšok vylúči, podľa Martina Kuderu, zakladateľa Farmy Živina, napriek tomu stále platí, že v rámci zdravého životného štýlu by ste sa mali snažiť prijímať horčík v čo najprirodzenejšej forme. Nájdete ho v ovsených vločkách, ryži, strukovinách, orieškoch a semienkach, v maku, kvalitnom kakau či vysokopercentnej čokoláde, datliach, figách, v celozrnnom pečive a tmavej listovej zelenine alebo minerálkach. 

Profimedia

Môžete sa predávkovať? 

Pokiaľ budete prijímať horčík v jeho prirodzenej podobe, teda zo stravy, predávkovania sa nemusíte obávať. Nadbytok magnézia v tele by ste si mohli spôsobiť prehnanú konzumáciou doplnkov stravy, čo by sa mohlo prejaviť nechutenstvom, zvracaním, hnačkou, nadúvaním alebo by vás potrápili kŕče v bruchu. Riaďte sa preto odporúčaným dávkovaním a základ vybudujte na kvalitnej strave, ktorá vám dodá aj potrebnú energiu. 

Koľko horčíka je tak akurát? 

Všeobecne sa odporúča, aby športujúci muži prijali 500 až 1500 mg horčíka denne, ženy 400 až 1000 mg podľa rozsahu a intenzity športovej aktivity. Čo sa týka nešportujúcej a zdravej populácie, odporúča sa 375 mg horčíka za deň. U starších ľudí by malo byť toto množstvo až 500 mg denne. „Prijímať horčík odporúčam v jeho prirodzenej forme predovšetkým z potravín,“ vysvetľuje Martin Kudera.

Súvisiace články

Najčítanejšie