Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Odľahčite sa pred sviatkami: Takto si zrýchlite metabolizmus aj po štyridsiatke
Zdielať na

Odľahčite sa pred sviatkami: Takto si zrýchlite metabolizmus aj po štyridsiatke

Zdroj: Profimedia

Prekročili ste štyridsiatku? Potom veľmi dobre viete, že vaše telo nefunguje rovnako ako v dvadsiatich. Našťastie, dá sa s tým niečo robiť!

Je prirodzené, že vekom sa metabolizmus spomaľuje, telo teda nespaľuje tak rýchlo a kilogramy môžu pribúdať. Pokiaľ teda chcete, aby sa váš metabolizmus zrýchlil, vyskúšajte nasledujúce rady certifikovanej odborníčky na výživu Kimberley Snyder.

Ako bude prežívať vianočné sviatky obľúbený herec Janko Koleník?

Pomôžte tráviacemu systému

Podľa Kimberley Snyder je jedným z dôvodov spomalenia metabolizmu po 40 aj to, že tráviaci systém sa zanáša rôznymi toxínmi a nežiadúcimi splodinami. To bráni tomu, aby vaše orgány fungovali na špičkovej výkonnostnej úrovni. „Akonáhle odstránite prekážky v tráviacom systéme, všetko začne fungovať lepšie, a to vrátane eliminácie, trávenia a tiež metabolizmu,“ tvrdí odborníčka. Ak chcete „vyčistiť potrubie“, jedzte viac vlákniny a enzýmov. Jedzte menej mliečnych výrobkov, lepku a tiež rafinovaných cukrov, ktoré vás môžu ľahko a rýchlo upchať.

Pite čaj rooibos s mätou

Pokiaľ ide o zlepšenie trávenia, čaj rooibos s mätou je ďalším skvelým nástrojom v boji so spomaleným metabolizmom. „Je to vďaka vysokému obsahu antioxidantov a flavonoidov, ktoré podporujú mladistvý vzhľad nielen pleti, a mäta je skvelým pomocníkom na trávenie,“ hovorí Kimberley Snyder. 

unsplash.com

Čistá voda je základ

Odborníci zistili, že zhruba 1,3 litra vody denne môže pomôcť zrýchliť metabolizmus, a to až o 50 kalórií za deň. Kimberley Snyder ale varuje pred konzumáciou vody počas jedla. „Niektorí odborníci sa domnievajú, že pitná voda počas jedla môže zriediť tráviace enzýmy vo vašom systéme, ale neexistujú žiadne stopercentné vedecké dôkazy, ktoré by tento názor podporili,“ dodáva. 

Tekuté zelené raňajky

Ak milujete na raňajky smoothie, potom sa radujte. Zapojte do práce váš mixér a doprajte si zelené nápoje s citrónovou šťavou alebo ovocím s vysokým obsahom vlákniny. Vďaka tomu dodáte telu množstvo vitamínov, enzýmov, minerálov, ako je železo, aminokyseliny a samozrejme aj vlákninu. „Zelené smoothies obsahujú veľa vlákniny a v kombinácii s enzýmami pomáhajú vyplaviť znečisťujúce látky z tela, čo je dôležité pre správnu funkciu metabolizmu,“ hovorí odborníčka. 

Profimedia

Začnite deň s citrónovou šťavou

Obyčajná kohútiková voda s citrónom by mala byť prvá vec, ktorú ráno vypijete, a to ešte predtým, než si dáte raňajky. Voda podporuje metabolizmus tým, že indukuje termogenézu, čo je metabolický proces, pri ktorom sú vyplavované kalórie. Citróny zrýchľujú metabolizmus a pomáhajú pri chudnutí,“ vysvetľuje odborníčka. Je to veľmi jednoduchá a lacná vec, ktorá vám pomôže spáliť viac kalórií počas dňa.

Užívajte a konzumujte probiotiká 

Kimberley Snyder odporúča, aby ženy po 40 užívali probiotiká. Môžete z nich totiž veľmi vyťažiť. Vyhľadávať by ste mali ale také prípravky, ktoré obsahujú probiotiká, ktoré napodobňujú prirodzené prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú v tráviacom systéme. Probiotické kultúry dokážu totiž meniť niektoré toxíny v črevách na neškodné látky. Ľudia, ktorí konzumujú probiotiká, majú nižšiu hladinu cholesterolu a majú rýchlejší metabolizmus. 

Profimedia

Hýbte sa 

Jedna z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť pre zrýchlenie metabolizmu po štyridsiatke, je zostať fyzicky aktívny. Aj keby to bola len prechádzka po večeri. Pohyb uľahčuje trávenie, a teda aj zrýchlenie metabolizmu. „Akonáhle začnete starnúť, cvičenie je ešte dôležitejšie. S vekom strácate svalovú hmotu, čo spomaľuje metabolizmus. Svalové bunky potrebujú energiu, takže pokiaľ máte svaly, spálite viac kalórií. A teda aj tukové bunky,“ radí Kimberley Snyder.

Súvisiace články

Najčítanejšie