Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Túto voňavú koreninu sa oplatí jesť denne: Posilní imunitu, ľahšie schudnete a oveľa viac
Zdielať na

Túto voňavú koreninu sa oplatí jesť denne: Posilní imunitu, ľahšie schudnete a oveľa viac

Zdroj: Profimedia

Kto z nás by nemal rád túto koreninu napríklad v sladkých koláčoch s jablkami alebo v sladučkom varenom víne? Možno ste však netušili, že škorica má aj mnoho liečivých účinkov na naše zdravie.

Čarovná vôňa a chuť škorice neodmysliteľne patrí k chladnejším jesenným dňom a blížiacej sa zime. Napriek tomu, že ju máme doma v špajzi takmer všetci, nepoužívame ju až tak často a to je chyba! Už malé množstvo tejto koreniny denne dokáže výrazne prospieť nášmu zdraviu, aj vzhľadu!

​Pozitívne účinky škorice

Má protizápalové vlastnosti

Zápal pomáha telu bojovať proti vírusom a opraviť poškodenie tkanív. Ak je však namierený proti vlastným tkanivám vášho tela, môže sa stať nebezpečným. Štúdie preukázali, že škorica má protizápalové vlastnosti a môže dokonca zmierňovať opuchy.

Pomáha pri chudnutí

Škorica je bohatá na vlákninu. Dodá vám pocit sýtosti a pomôže vám odolať chuti na sladké. Tiež zrýchľuje metabolizmus, čím je skvelým pomocníkom pri chudnutí.

unsplash.com

Znižuje riziko srdcových chorôb

Pravidelné pridávanie škorice do vašej stravy môže podľa výskumov udržať vaše srdce zdravé. Jedálniček s vysokým obsahom tukov môže viesť k srdcovým chorobám a práve škorica môže pomôcť odvrátiť toto riziko.

Zlepšuje pomäť

Škorica môže pomôcť oddialiť aj starnutie mozgu a znížiť oxidačný stres mozgových buniek. Tiež stimuluje hipokampálnu plasticitu, časť mozgu spojenú s pamäťou. Ukázalo sa, že toto voňavé korenie zlepšuje aj niektoré príznaky Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

unsplash.com

​Zmierňuje prejavy starnutia

Antioxidanty v škorici spomaľujú vznik vrások tým, že chránia bunky pred poškodením. Škorica tiež obsahuje stopové prvky, ktoré podporujú produkciu kolagénu.  

Zmierňuje akné

Škorica má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré sú užitočné pri liečbe vyrážok. Toto korenie môže zabiť baktérie a huby, ktoré spôsobujú tiež pigmentové fľaky. Je tiež skvelým zdrojom silných antioxidantov, ktoré chránia vaše telo pred poškodením. Škorica pomôže aj pri vonkajšom použití, vyskúšajte si z nej pripraviť mimoriadne účinnú pleťovú masku.

Vyhladí a rozžiari pokožku

Škorica zvyšuje cirkuláciu, čím dodáva pokožke krv a kyslík. Obsahuje sťahujúcu látku, ktorá zmenšuje a sťahuje póry a nerovnosti, čo pomôže vašej pokožke získať hladkosť a žiarivý vzhľad.

Thinstockphotos

​Info navyše:

  • To, že škorica má mnoho pozitívnych účinkov potvrdilo aj niekoľko odborných výskumov, avšak s jej množstvom by ste to preháňať nemali. Maximálne množstvo je cca 1 kávová lyžička denne.
  • Škorica je vhodná hlavne do sladkých jedál a koláčov, najmä do takých, do ktorých idú jablká alebo slivky, je tiež výborná do ovocných šalátov.
  • Štipku škorice si môžete pridať aj do čaju, či kávy, hodí sa ja na ochutenie smoothies, či iných drinkov.
  • Ako liek pri prechladnutí užívajte škoricu zmiešanú s kvalitným medom 2- krát denne po malej lyžičke.

Súvisiace články

Najčítanejšie