Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaká TOTO aj Slovákov? Miroslava opísala, ako sa počas karantény nakupuje v talianskych potravinách
Zdielať na

Čaká TOTO aj Slovákov? Miroslava opísala, ako sa počas karantény nakupuje v talianskych potravinách

Zdroj: Profimedia.sk

Slovenka Miroslava Prigna Piatrik žije so svojou rodinou v Taliansku a vlastnými slovami nám opísala, aký je jej život, odkedy koronavírus pohltil takmer celý svet.

Mirka žije v Ponsaccu, neďaleko turistami vyhľadávaného mesta Pisa. Hoci nie sú v úplnom epicentre nákazy, boja sa, čo im prinesie budúcnosť. Zaujímalo nás, ako je to u nich počas prísnej karantény s nakupovaním potravín, keďže mnohí Slováci vykupujú potraviny a regále v niektorých reťazcoch zívajú prázdnotou. 

Už v nedeľu večer vás na JOJ-ke čakajú príbehy osudom skúšaných ľudí v relácii V siedmom nebi

"S prvým prípadom koronavírusu v Taliansku, (21.2. 2020) sa začali vykupovať niektoré, pre Taliana primárne potraviny ako cestoviny, múka, cukor a soľ. Všetko sa do týždňa dostalo do normálu. A dodnes nemáme problém so zásobovaním. Niektoré veľké nákupné reťazce zabezpečili vo veľmi krátkom čase aj zásobovanie v kritických červených zónach. Tuto situáciu prirovnávame k vojne s neviditeľným nepriateľom," hovorí Mirka.

archiv M.P.P.

Ako u nich v mestečku, kde žije, vyzerá samotné nakupovanie potravín? "Nakupovať chodíme raz za 7-10 dní kvôli nerozširovaniu vírusu, s ochranným rúškom a v rukaviciach. Čakáme v rade s minimálne metrovým odstupom. Do obchodov, aj s rozlohou 250 m², nás púšťajú maximálne troch naraz. Väčšina obchodov je zatvorená. Otvorené ostali iba novinové stánky, tabacchi (predajne cigariet), lekárne a potraviny," opisuje situáciu Mirka. 

Takto ľudia stoja v radoch, aby si nakúpili potraviny

nakupy v talianskom meste pocas karanteny

archiv M.P.P.

Taliani majú zakázaný voľný pohyb aj návštevu inej obce alebo okresu. "Musíme mat autocertifikát s odôvodnením, prečo musíme cestovať.  Ľudia môžu opustiť svoje domovy za štyroch okolností -  za prácou, kvôli núdzovej situácie ako je nákup potravín, odvoz detí k starým rodičom (ak rodičia pracujú) a pri zdravotných problémoch. Ak pri kontrole nesplníte žiadnu z týchto podmienok, platíte pokutu, alebo vás jednoducho nepustia. Samozrejme, ide o ochranu starších obyvateľov nad 65 rokov, ktorí tvoria v Taliansku viac ako 20% obyvateľstva. A keďže táto skupina často nedodržiava dohodnuté opatrenia, štát musí robiť nové reštrikcie. Napríklad, zatvorili aj cintoríny, aby sa ľudia zbytočne nezoskupovali. Moja rada pre vás - Netreba panikáriť, ale ani nebrať to na ľahkú váhu. A brať si príklad z chýb iných!" dodala na záver Mirka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie