Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tekutý zázrak pre vaše zdravie: Pomôže vám zdravo schudnúť, zlepší pleť aj vlasy
Zdielať na

Tekutý zázrak pre vaše zdravie: Pomôže vám zdravo schudnúť, zlepší pleť aj vlasy

Zdroj: Profimedia

Jesenné obdobie nás zvykne potrápiť únavou aj depresiou, často sa objavia aj problémy s vypadávaním vlasov či zhoršená kvalita pleti. Tento prírodný prostriedok vám pomôže a navyše rozhýbe váš metabolizmus!

Možno presne toto zažívate aj vy a rozmýšľate, aké vitamínové doplnky by ste si mohli kúpiť. Predtým, ako siahnete po „zázračných“ tabletkách, vyskúšajte silu tohto prírodného prostriedku. Jeho mimoriadne účinky vás prekvapia!

Jablčný ocot zriedený s vodou je skvelým prostriedkom aj na problematickú pleť!

Všestranný jablčný ocot

Chudnutie

Jablčný ocot obmedzuje chuť do jedla a pomáha tiež naštartovať látkovú výmenu. Stačí, ak ráno nalačno vypijete pohár vody s lyžicou jablčného octu. Vyskúšajte aj ďalšie tipy, ako premeniť jablčný ocot na super chudnúci nápoj.

Trávenie

Ak ste zjedli ťažké jedlo a obávate sa, že budete mať problém s trávením, vyskúšajte zmes jablčného octu a minerálky. Nielen že vám bude ľahšie tráviť, ale váš žalúdok sa príjemne upokojí.

Detoxikácia

Jablčný ocot pomáha aj pri cirkulácii krvi a prečisťuje pečeň. Kyselina obsiahnutá v jablčnom octe dokáže viazať toxíny, ktoré sa vyplavujú von z organizmu. Draslík zase pomáha rozkladať v tele nahromadené hlieny a prečisťovať lymfatické uzliny.

Prevencia cukrovky

Odborné štúdie preukázali, že acetická kyselina obsiahnutá v jablčnom octe spomaľuje akumuláciu tukov. Ak vám prekáža jeho výrazná chuť, skúste ho pridávať do nápojov, šalátových dressingov a podobne.

Znižovanie cholesterolu

Popri znižovaní krvného cukru a pomoci pri chudnutí bol dokázaný aj pozitívny účinok pri úprave cholesterolu. Ďalší dôvod, pre ktorý sa ho oplatí pravidelne konzumovať.

Prečistenie nosových dutín

Na ľahšie dýchanie vám pomôže dúšok vody zmiešanej s jablčným octom. Rozkladanie hlienov je jednou z mnohých pozitívnych vlastností jablčného octu. Má aj antibakteriálne vlastnosti, takže poslúži aj ako prevencia voči infekciám a nádche.

Bolesti hrdla

Ak sa objaví bolesť hrdla, pripravte si prírodné kloktadlo. Zmiešajte rovnaké diely teplej vody a jablčného octu a pár minút kloktajte. Celú procedúru môžete opakovať viackrát denne.

Prílev energie

Zmohla vás únava a pociťujete nedostatok energie? Vyskúšajte namiesto energetických nápojov jablčný ocot. Draslík a enzýmy, ktoré sa v ňom nachádzajú, vám dodajú energiu a vitalitu. Obyčajná voda s trochou jablčného octu funguje aj ako vzpruha pri cvičení a rovnako aj po ňom.

Vlasy bez lupín

Pri problémoch s lupinami si minimálne dvakrát do týždňa nastriekajte pokožku hlavy zmesou vody a jablčného octu. Môžete použiť obyčajný rozstrekovač na kvety. Vlasy zabaľte do uteráka a po hodine si ich umyte ako zvyčajne.

Čistenie pleti

Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam je jablčný ocot ideálny aj na čistenie pleti. Zrieďte trocha jablčného octu s vodou a pomocou vatového tampónu dočistite pleť rovnako ako s pleťovou vodou.

Hojenie modrín

Jablčný ocot funguje aj ako protizápalová látka a pomáha zmierňovať zafarbenie na koži. Keď sa vám modrina objaví, urobte si obklad s trochou jablčného octu a nechajte pôsobiť.

Bielenie zubov

Sila jablčného octu pôsobí proti baktériám a pomôže vám aj k žiarivejšiemu úsmevu. Zmiešajte diel jablčného octu s dvomi dielmi vody a touto zmesou si umyte zuby a prepláchnite celú ústnu dutinu.

Zápach z úst

Jablčný ocot môžete použiť namiesto ústnej vody a pomôže vám zničiť aj nepríjemný zápach, či chuť, napríklad po skonzumovanom jedle. Zmiešaný v rovnakom pomere s vodou zabije baktérie, ktoré zápach v ústach spôsobujú.

Páchnuce nohy

Jablčný ocot je vynikajúci odborník na rôzne druhy zápachov. Ak máte problém so zapáchajúcimi nohami, vyskúšajte si celé chodidlá vrátane prstov potrieť jablčným octom. Ten vyrovná ph pokožky a dokáže eliminovať pachy, ktoré spôsobujú baktérie.

Thinkstockphotos

Súvisiace články

Najčítanejšie