Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trápia vás mastné vlasy, padajú vám a sú bez života? Táto rastlina s nimi dokáže zázraky!
Zdielať na

Trápia vás mastné vlasy, padajú vám a sú bez života? Táto rastlina s nimi dokáže zázraky!

Zdroj: unsplash/tim-mossholder

Kvôli tomu, že pŕhli, nepatrí medzi obľúbené rastliny. Na druhú stranu však obsahuje toľko prospešných látok, že by bola škoda, nevyužiť ju. Vedeli ste, čo všetko dokáže žihľava napríklad s vašimi vlasmi?

Bežne na žihľavu pozeráme ako na otravnú burinu, ktorej sa oblúkom vyhýbame. Pritom obsahuje mnoho cenných látok, ktoré nám uľavia od rôznych problémov. Nájdete v nej napríklad vitamín C, veľké množstvo železa, horčík, nenasýtené mastné kyseliny a mnoho ďalších prospešných látok. Akú službu poskytne žihľava vašim vlasom?

Účinky žihľavy 

Už naše babičky vedeli, ako veľmi sú žihľavy prospešné, a bežne si z nich robili odvar, ktorým si polievali vlasy. Žihľava totiž výrazne podporuje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a má protizápalové účinky, ktoré pomáhajú v boji s mastnými vlasmi a poradia si aj s citlivou pokožkou. Zároveň budú vaše vlasy krásne lesklé a pevné, a pokiaľ vás trápia lupiny alebo svrbenie pokožky, aj s takým problémom si dokáže táto rastlina poradiť.   

Šampóny a tinktúry zo žihľavy 

Pre svoje blahodárne účinky je žihľava častou prísadou v produktoch prírodnej vlasovej kozmetiky. V každej drogérii tak nájdete niekoľko druhov žihľavových šampónov či iných prípravkov s jej výťažkami, ktoré vaše vlasy posilnia. Pri nákupe si však dávajte pozor, aby ich zloženie bolo čisto prírodné. Produkt nesmie obsahovať žiadne silikóny ani parabény. Rovnako tak býva žihľava súčasťou rôznych doplnkov stravy, a tak si môžete zaobstarať napríklad tabletky, ktoré podporujú rast a kvalitu vlasov.   

Profimedia

Ako vyrobiť odvar zo žihľavy? 

Svoj žihľavový zázrak na vlasy si môžete vyrobiť aj doma, a to formou rôznych nálevov, odvarov alebo tinktúr. Presne tak, ako to robili už naše babičky.   

Chcete zabrániť padaniu vlasov? Pol hodiny povarte 100 g jemne narezanej žihľavy v jednom litri vody okyslenej octom. Používajte na spláchnutie vlasov pri večernom umývaní, a to po dobu 3 týždňov.   

Prajete si podporiť rast vlasov? Použite dve hrste čerstvých žihľavových listov, rovnaké množstvo listov lopúcha a kapucínka. Všetko dajte do litra studenej vody a povarte 10 minút, nechajte vychladnúť a až potom preceďte. Túto stimulačnú vodu použite na posledné opláchnutie vlasov po umývaní.   

Pokiaľ niektorý z problémov trápi práve vás, teraz je tá ideálna doba natrhať si mladú žihľavu a uvariť si z nej nálev. Uvidíte, že sa vašim vlasom uľaví, budú plné sily, zbavíte sa mastnoty aj nadmerného vypadávania.  

Súvisiace články

Najčítanejšie