Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Trápia vás popraskané päty? Poradíme vám, ako s týmto problémom rýchlo skoncovať
Zdielať na

Trápia vás popraskané päty? Poradíme vám, ako s týmto problémom rýchlo skoncovať

Zdroj: Profimedia

Aby vaše nohy vyzerali v letných topánkach čo najlepšie, je potrebné venovať im zvláštnu starostlivosť. Pozornosť venujte hlavne pätám, ktoré sú často suché a majú tendenciu praskať. Poradíme vám, čo s tým!

Stvrdnutá a praskajúca pokožka na pätách nie je vlastne nič iné ako odumreté tkanivo, ktoré nie je dostatočne hydratované. Z toho dôvodu vysychá, tvrdne a nakoniec bolestivo praskne. Do prasklín sa dostávajú nečistoty, ktoré sa časom zapália, a bývajú tak najčastejším zdrojom bolesti piat a chodidiel vôbec. Ako sa tomuto problému vyhnúť?

Základom je prevencia 

Odumretá koža na pätách nebude „hnevať“, pokiaľ ju budete pravidelne odstraňovať. Pokiaľ však často nosíte topánky s otvorenou špičkou alebo na vaše nohy kladiete veľkú záťaž, častejšie návštevy pedikúry budú prospešné. Pokiaľ sú vaše nohy v dobrom stave a zaujíma vás viac udržiavanie laku na nechtoch a estetika vašich nôh, môžete interval medzi pedikúrami predĺžiť na šesť alebo dokonca osem týždňov. Ak nemáte čas alebo je vám jednoducho len ľúto platiť za niečo, čo si zvládnete urobiť doma sami, budete na starostlivosť o päty potrebovať aspoň jednu z týchto troch pomôcok:   

  1. Pemza je základným a najrozšírenejším nástrojom na starostlivosť o nohy. Jej problémom je však spôsob, akým pokožku ošetruje. V podstate ju „trhá“, a vznikajú tak malé prasklinky, ktoré sa môžu zapáliť. Navyše ani nie je možné pemzu dokonale vyčistiť, takže je ideálnym prostredím na množenie baktérií.   
  2. Kovové a sklenené pilníky sú oveľa lepším variantom v starostlivosti o popraskané päty. Ich hrubšiu časť využijete na vlhkú a čerstvo rozmočenú kožu na pätách, jemnejšou časťou potom doladíte detaily až po uschnutí.   
  3. Zrezávače kože sú najefektívnejšou a najrýchlejšou metódou, ale práca s nimi skutočne nie je pre začiatočníkov. Na domácu starostlivosť o päty ich preto skôr neodporúčame, pretože je veľmi ľahké si nimi ublížiť.  

Populárnym variantom, ako odstrániť stvrdnutú kožu, sú rybičky rodu Garra rufa, ktoré sa práve odumretým tkanivom živia. Lenže táto metóda nie je najbezpečnejšia. Malé rybky a voda, v ktorej žijú, totiž môžu byť zdrojom plesňových ochorení.   

Profimedia

Domáci zábal 

Samotné odstránenie odumretej kože ale nestačí a pokožku chodidiel je nutné tiež hydratovať. Skvele vám na to poslúžia najrôznejšie krémy určené špeciálne na tento účel, ale aj čistá vazelína. Nohy dôkladne premažte, oblečte do bavlnených ponožiek a choďte spať. Ráno budete mať päty krásne hebké. Pokiaľ potrebujete zvýšiť účinok krému, zabaľte chodidlá ihneď po namazaní do mikroténového vrecka a až potom si navlečte bavlnené ponožky.   

Babské rady 

So stvrdnutými pätami už bojovali naše babičky, nie je preto divu, že na pokožku chodidiel sa dajú využiť aj suroviny, ktoré máte bežne v domácnosti:   

  • Sadlo je tradičný všeliek všetkých neduhov. Platí pre neho to isté, čo pre krém - premastiť nohy, zabaliť do igelitu a do ponožiek.   
  • Citrón je vraj ideálny a účinný pri vtieraní do suchej pokožky kdekoľvek na tele. Obsiahnuté kyseliny jej totiž pomáhajú hydratovať a súčasne ju aj zjemňujú.   
  • Tvaroh sa používa rovnako ako masť alebo krémy – natrieť hrubú vrstvu, obliecť do igelitu aj ponožiek a nechať cez noc pôsobiť. Efekt údajne stojí aj za to, vydržať nevábne voňajúce ranné vyberanie z nôh.   
  • Ocot je tiež veľmi prospešný a vie si poradiť s popraskanými pätami. Môžete ho pridať do vody a nohy v ňom aspoň pätnásť minút máčať. Pokiaľ vám vadí prenikavá vôňa octu, môžete pridať pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Nohy poriadne vydrhnite, opláchnite a dôkladne vysušte. Nezabudnite ich následne hydratovať pomocou vhodného krému.   
  • Jedlá sóda pôsobí ako píling. Odstraňuje mŕtve bunky a má navyše protizápalové účinky. Stačí do lavóra nasypať tri polievkové lyžice jedlej sódy a nohy namáčať aspoň po dobu 15 až 20 minút. Potom nohy osušiť a obrúsiť pemzou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie