Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ak neviete schudnúť, možno robíte jednu z týchto chýb: Tomuto sa vyhnite a pôjde TO!
Zdielať na

Ak neviete schudnúť, možno robíte jednu z týchto chýb: Tomuto sa vyhnite a pôjde TO!

Zdroj: Profimedia

V čom je chyba, keď sa vám nedarí chudnúť? Zhrnuli sme tie najčastejšie, ktoré pri snahe zhodiť pár kíl robí takmer každý. Overte si, či ich nerobíte aj vy!

1. Ignorovanie hladu

Veľa ľudí si myslí, že diéta znamená hladovanie. To je ale veľký omyl! Pri zdravej diéte je ideálne jesť každé dve až tri hodiny. Pokiaľ máte pocit hladu, vaše telo začne po príjme kalórií tuky ukladať pre prípad ďalšieho hladovania. Je to začarovaný kruh, ktorý vaše chudnutie rozhodne neurýchli.

Aj Rytmus sa priznal, že veľmi rád papá a tak sa musí často krotiť, aby príliš nepribral!

2. Počítanie kalórií

Spáliť viac kalórií, než prijmete, niekedy skrátka nestačí. Každý človek spracováva kalórie a živiny inak. Z toho teda vyplýva, že toto nie je vždy tá správna cesta k štíhlej postave. Nehovoríme, že to nepomáha nikomu, pokiaľ ale váha dole nejde, pravdepodobne na vás táto metóda jednoducho nefunguje! Prílišné kontrolovanie stravy a neustále počítanie kalórií naopak vedú k priberaniu.

3. Prášky na chudnutie

Prípravkov a tabletiek na chudnutie je všade veľa. Prášok ale nie je to, čo vás dovedie k nižšiemu číslu na váhe. Podľa doktorky Svetlany Kogan sú dva typy týchto prípravkov. Sú to prášky, ktoré zamedzujú chuti do jedla a pilulky narušujúce spracovávanie tukov. Ani jeden variant ale nie je pre naše telo dobrý! Pokiaľ teda chcete o nejaké to kilo schudnúť, týmto „pomocníkom“ sa vyhnite oblúkom.

Profimedia

4. Tuk je nepriateľ

Obmedziť tuky! To je veta, ktorá vás pri myšlienke na diétu napadne ako prvá. Lenže nie každý tuk je nepriateľ. Konzumácia tukov môže byť počas chudnutia v skutočnosti účinným nástrojom. Musí však ísť o tie zdravé, aké majú napríklad avokádo, olivový olej, orechy alebo losos. Naše telo ich potom využíva ako palivo, ktoré zlé tuky vlastne spaľuje. Nič sa ale nesmie preháňať! Pokiaľ denne zjete kilo avokáda, neznamená to, že schudnete. Všetko musí byť v rovnováhe. 

5. Striktné diéty

Príliš obmedzujúce diéty vedú k hladovaniu a následnému prejedaniu. To často skĺzava do nepríjemného kolotoča jojo efektov a depresií. Najlepšie sú úpravy jedálnička, ktoré zaistia, aby mal človek všetkého dosť, ale nie príliš. Dôležité je si tiež uvedomiť, či naozaj máte hlad, alebo sa jedná už len o hlad emočný. Základom je neprejedať sa, jesť, keď máme hlad, a nie keď nemáme nič iné na práci. 

Profimedia

​6. Môže za to genetika

Podľa expertov nie je možné, aby nám genetika bránila vo vysnívanej postave! Áno, môžeme byť náchylnejší na priberanie, ale čo sa týka chudnutia, tam nám genetika naozaj nijako nebráni. Niekomu to pôjde lepšie, niekomu horšie, nie je to však tak, že kvôli svojej genetickej výbave nikdy neschudnete a nedosiahnete vysnívanú váhu. Väčšinou to býva výhovorka pre tých, ktorí nemajú silnú vôľu a pri žiadnej zmene v jedálničku príliš dlho nevydržia. 

7. Stres

Hovoríte, že sa držíte správneho jedálnička, dostatočne sa hýbete, ale nevidíte výsledky? Pravdepodobne ste v strese. Nečakaný nižší príjem kalórií chápe telo ako stresovú situáciu a vy máte hlad, čo vás pochopiteľne v pokoji nenecháva. V strese môžete tiež byť aj kvôli tomu, že svoju diétu príliš riešite. Často sa stresujete, kde budete čo a ako jesť a či to pri vašej diéte ničomu nevadí. Vydržte! Vaše telo si na novú stravu čoskoro zvykne a prispôsobí sa jej. Čo sa týka stresu, ktorý si vyvolávate sami, skúste skrátka veriť svojmu telu, uvidíte, že výsledky pocítite onedlho. 

Profimedia.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie