Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pracuje sa vám z domu čoraz ťažšie? Eva vám prezradí tipy, ako si doma vytvoriť dokonalý home office
Zdielať na

Pracuje sa vám z domu čoraz ťažšie? Eva vám prezradí tipy, ako si doma vytvoriť dokonalý home office

Zdroj: Magnet/Unsplash

Aj vy už dlhé týždne pracujete z domu, no ide vám to čoraz ťažšie? Možno je problém v tom, aký home office ste si vytvorili! Kde sa najlepšie pracuje a čím by ste sa mali obklopiť, aby ste za počítačom zbytočne nevysedávali? Poradí vám vychytená expertka na harmonické bývanie Eva Krčmáriková.

Pandémia mnohých z nás prinútila pracovať z domu. Kým v minulosti by mnohí túto možnosť privítali s otvorenou náručou, dnes by naopak viacerí z nás išli radšej pracovať späť do kancelárie. Ako aktuálne vyzerá váš home office?

​Niektorí máme doma samostatnú pracovňu a v práci z domu vidíme viac výhod ako nevýhod. Ale tí, ktorí sa pohybujú od jedálenského stola, cez miesto na gauči do postele v spálni s laptopom na kolenách, a medzitým, sú vyrušovaní malými deťmi, nie sú veru spokojní. Ako teda spojiť domov a prácu z domu? "Funkcie priestoru sa nemajú miešať. Preto je lepšie pracovať v obývačke, kde je rodina aktívna, ako v spálni, ktorá je určená na odpočinok. Ak sa inak nedá, lebo je kuchyňa spojená s obývačkou a plná detí a hluku, choďte do spálne. Ale pracujte na osobitnom stolíku, nie v posteli. Keď s prácou skončíte, vyvetrajte oknom dokorán asi 5 minút, aby sa vymenil vzduch v miestnosti. Ak ste predsa len pracovali v posteli, lebo stolík sa do spálne už nevmestil, po práci ponatriasajte vankúše a prikrývky," radí Eva Krčmáriková, ktorá vie, ako si vytvoriť domov, v ktorom sa všetci budú super cítiť. 

Jornada Produtora/Unsplash

Takto zaženiete depresie

​Vedeli ste, že vôbec nie je jedno, kde za stolom sedíte, ak pracujete? "Dobré je mať za chrbtom pevnú stenu a vidieť na vstupné dvere. Stôl umiestnený v rohu diagonálne oproti dverám, v tzv. mieste sily miestnosti, je tá najvýhodnejšia pozícia. Keď nie je nikde inde miesto a pracujete za jedálenským stolom, vyberte si to miesto, z ktorého máte výhľad na celú miestnosť, aby ste zmiernili podvedomé napätie. Pre dostatok životnej energie je dôležité, aby bol v miestnosti dostatok denného svetla. Ak tomu tak nie je, potom si robte často prestávky a čerpajte do tela energiu slnka priamo cez otvorené okno. Budete sa cítiť dobre, a nepodľahnete depresívnym náladám," zdôrazňuje Eva. Pracovné miesto alebo stolovú dosku si rozdeľ na zóny. V každej zóne určite miesto na pomôcky a tie tam majú stále miesto, aj keď sa napríklad o ceruzky, delíte s deťmi. Priestor si prispôsobte svojmu štýlu práce a svojej výkonnosti. Ak pracujete celý deň len za počítačom, pohodlná, nastaviteľná stolička s opierkami na ruky je najlepšia. Nepodceňujte tento kus nábytku, predchádzate tak bolestiam chrbta...

Carl Heyerdahl/Unsplash

Pozor na rušivú zónu zeme

"Chráňte sa pred elektrosmogom. Pomôžu vám interiérové rastliny a harmonizátory energie, napríklad Teslova platnička. Stôl na ktorom pracujete, aj povrch počítača, pravidelne pretrite utierkou namočenou v roztoku vody a octu. Ak stále odbiehate od práce, ste nervózni, možno sedíte na rušivej zóne zeme. Posuňte o kúsok stoličku, stačí aj dvadsať centimetrov. Tiež sa rozhliadnite, či na vás nemieri ostrý roh nábytku, a tiež sa posuňte," radí Eva.   

Major Tom Agenc/Unsplash

Čo by ste určite nemali robiť:

  • Nejedzte pri práci na počítači. Keď idete stolovať, zatvorte počítať a odložte ho mimo stola
  • Neponocujte, choďte do postele v rovnakom čase
  • Nepreťažujte si oči. Namiesto hry na PC, sa zahrajte s deťmi Človeče... . V lekárni si kúpte umelé slzy a v priebehu dňa si zvlhčujte oči, vzduch v paneláku je suchý.
  • Nepracujte na počítači, keď súčasne beží televízor, rozptyľuje to pozornosť a znižuje vašu efektívnosť.

 "Venujte sa svojej duševnej hygiene. Namiesto piva z chladničky, zavolajte pravidelne kolegom alebo priateľom, ktorí majú zmysel pre humor a pozitívny prístup k situácii. Dodajú vám odvahu a vy podporíte ich. To sociálne, je dôležité pestovať práve teraz. A dobrá nálada sa šíri aj na diaľku. Hovory s roznášačmi strachu rýchlo skončite," dodala na záver Eva. 

archív E.K.

​Ing. Eva Krčmáriková sa od roku 2001 venuje holisticky utváranému priestoru, so zameraním na energie, ktoré ovplyvňujú cítenie a správanie  človeka. Vypracúva geomantické štúdie pre developerské projekty, harmonizuje problémové stavby. Je konzultantom pre firemnú kultúru a mentorom osobného rozvoja. V roku 2009 založila Akadémiu Archea, kde je lektorkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie