Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Hitom medzi ženami je Gáboríkovej megachutný závin: Upečte si ho aj vy!
Zdielať na

Hitom medzi ženami je Gáboríkovej megachutný závin: Upečte si ho aj vy!

Zdroj: Instagram/iversanns

Nie je len pekná žena a úspešná podnikateľka, ale aj šikovná gazdinka. Ivana Gáborík sa hravo popasuje aj s takou výzvou v kuchyni, akou je kysnuté cesto...

Ivana žije športom a stravuje sa zdravo, no ani ona sem-tam neodolá maškrte. Navyše, keď si telo vypýta niečo fajné a sladké, miesto keksíka si radšej upečie koláč!

Hoci už dvadsať rokov žije v Česku, hviezda seriálu Nový život Betka Stanková má stále krásnu slovenčinu. Ako je to možné?

​​A práve tým sa nedávno pochválila na Instagrame, ktorým medzi ženami vyvolala hotové šialenstvo. Každá gazdinka vie, že urobiť dobré kysnuté cesto na závin je hotové umenie. Svoj recept, ktorý Ivana zdedila po svojej babke, prezradila všetkým...  

Ingrediencie:

  • 500 g múky (hladkej a polohrubej pol na pol)
  • 3dcl mlieka
  • 1 vajce
  • 3 PL kryštálového cukru (dáme do mlieka)
  • 3/4 kvasníc z balíčka 
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 1 dcl oleja
  • 1 kávová lyžička soli

(zo surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto)

Na plnku:

  • škoricový závin: škoricový cukor a maslo
  • čokoládový závin: kakao, maslo a práškový cukor
  • makový závin: mak, maslo, citrónová kôra a práškový cukor

Postup:

"Dôležité je cesto ručne miesiť 20 minút. Každá babka vám potvrdí, že žiaden stroj nenahradí ručné miesenie. Minimálne potrebujeme svalové partie v tejto oblasti. Cesto musí kysnúť 4x! Dobre počujete. Po zamiesení, po rozdelení cesta na bochníky, po rozvaľkaní cesta a po zatočení už s plnkou počkať pár minút. Ďalej je dôležité po reze nožíkom (keď rozdeľujeme cesto na bochníky) zalepiť rozrezanú časť vonkajšou, tou tvrdšou. Toto sa ťažko popisuje, ale verím, že chápete. Plnku do závinu nedávame až ku kraju! Záviny predtým, ako šupneme do trúby, potrieme olejom a prepichneme vidličkou. Verím, že sa vám už nepopraskajú a nevytečú. Dobru chuť!" prezradila Ivana.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Slubeny recept na zavin✌?Obrovsky osial sa strhol ohladom receptu a rad na kysnute cesto. Tak podme na to??‍? Cesto: 1/2kg hladka +polohruba muka 3dcl mlieka 1vajce 3lyzice kryst. cukru( davame do mlieka) 3/4 kvasnic z balicka ( 1balik ma tusim 42g) 1/4 prasku do peciva 1dcl oleja 1 kavova lyzicka soli Dolezite je cesto rucne miesit 20 minut. Kazda babka Vam potvrdi, ze ziaden stroj nenahradi rucne miesenie??Minimalne potrenujeme svalove partie v tejto oblasti? Cesto musi kysnut 4x! Dobre pocujete??‍♀️ Po zamieseni, po rozdeleni cesta na bochniky, po rozvalkani cesta a po zatoceni uz s plnkou?Par minut. Dalej je dolezite po reze nozikom ( ked rozdelujeme cesto na bochniky) zalepit rozrezanu cast vonkajsou, tou tvrdsou. Toto sa tazko popisuje, ale verim, ze chapete? Plnku do zavinu nedavame az ku kraju! Zaviny predtym ako supneme do truby potrieme olejom a prepichneme vidlickou?? Verim, ze sa Vam uz nepopraskaju a nevytecu.??‍?Dobru chut!? . . . #recepty #zavin #pecenie #domacekolace #babkinerecepty

Príspevok, ktorý zdieľa ⠀Ivana Gaborik (@iversanns),

Súvisiace články

Najčítanejšie