Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zvládne TO každý: 7 jednoduchých zvykov pred spaním, ktoré vám pomôžu schudnúť
Zdielať na

Zvládne TO každý: 7 jednoduchých zvykov pred spaním, ktoré vám pomôžu schudnúť

Zdroj: Profimedia

Vedeli ste, že kvalitný spánok môže prispieť k chudnutiu rovnako ako fyzické cvičenie? Dôležité je však dodržiavať určité zvyky, ktoré dokážu zrýchliť váš metabolizmus aj keď spíte.

Zdravá strava a pravidelný pohyb je alfou a omegou pre každého človeka, ktorý sa snaží zhodiť nejaké to kilečko navyše. Existujú však spôsoby, ktoré vám dokážu chudnutie urýchliť a to dokonca pri minimálnom úsilí. Vyskúšajte tieto triky.

Aj Dominika Mirgová sa pýši schudnutou postavou!

Ochladzovanie

Odborníci odporúčajú udržiavať teplotu vo vašej spálni počas noci maximálne okolo 18 °, čo je ideálna teplota na posilnenie metabolizmu. Štúdie preukázali, že chladnejšie prostredie aktivuje tukové bunky, ktoré sú zodpovedné za termoreguláciu. Keď spíte v chladnej miestnosti alebo spíte nahí, vaše telo začne spaľovať viac energie, aby si udržalo teplo. Prečítajte si tiež, čo s vašim telom urobí studená sprcha pred spaním. 

Hroznová šťava

Hroznová šťava pomáha spaľovať kalórie vďaka špeciálnej látke zvanej resveratrol. Premieňa zlý biely tuk tak, že vaše telo ho používa, aby vás udržiavalo v teple. Pohár čistej hroznovej šťavy pred spaním vás prinúti zbaviť sa prebytočného tuku namiesto jeho uloženia.

Thinkstock

Čas, kedy zaspávate a vstávate

Odborníci tvrdia, že neregulovaný rozvrh spánku súvisí s nadmerným prírastkom na váhe. Normálne je to hormón melatonín, ktorý nám hovorí, kedy máme ísť spať. Pomáha tiež aktivovať tukové bunky, ktoré pomáhajú spaľovať kalórie.

Ak je váš režim nestály, zasahujete do produkcie melatonínu a pripravujete sa o kvalitný spánok. Výsledkom je, že sa môžete ráno cítiť unavení a túžiť po vysokokalorickom občerstvení, aby ste posilnili svoju energiu. Ak sa tomu chcete vyhnúť, chodievajte podľa možnosti spávať približne v rovnakom čase a rovnako to platí aj pri vstávaní. 

Telefón na noc odkladajte

Aj nadmerné svetlo z našich elektronických zariadení a telefónov spôsobuje, že nemáte kvalitný spánok. Ukázalo sa, že modré svetlo z našich smartfónov oneskoruje produkciu melatonínu. Preto zaspávate dlhšie budíte sa unavení. Skúste sa tesne pred spánkom vyhnúť pozeraniu do obrazovky a do postele si berte radšej knihu. Čoskoro budete cítiť zmenu! 

Zdravé večerné mlsanie

Mnohí ľudia pocítia hlad ešte aj krátko pred tým, ako sa chystajú ísť spať. Ak si vyberiete vhodnú potravinu, nemusíte sa obávať priberania. Tieto sú v malom množstve úplne v poriadku aj neskoro večer: grécky jogurt, nízkotučný tvaroh, chudé morčacie mäso, chudá hydinová šunka, kúsok netučného syra, alebo jablko s trochou arašídového masla.

Thinstockphotos

Krátky tréning

Fyzické cvičenie je najlepším spôsobom, ako sa zbaviť stresu a zvýšiť metabolizmus skôr, ako idete spať. Kardio aj aeróbne cvičenie sa ukázali ako účinné, avšak oveľa lepšie na večerné spaľovanie tuku je napríklad plávanie či vzpieranie. Takýto pohyb vám stimuluje spaľovanie kalórií, ktoré vydrží aj v spánku.  

Bylinkový čaj

Niektoré druhy čajov vám môžu pomôcť schudnúť aj v noci. Sú to prírodné bylinné čaje napríklad s prídavkom škorice, mäty, či harmančeku. Tieto bylinky podporia trávenie, zbavia vás nadúvania a pôsobia navyše relaxačne a uvoľňujúco, čo je na večer ideálne.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie