Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mladá žihľava je hotový zázrak: Posilní vaše zdravie, pokožku, aj vlasy
Zdielať na

Mladá žihľava je hotový zázrak: Posilní vaše zdravie, pokožku, aj vlasy

Zdroj: Profimedia

Hoci sa už príroda zobudila a konečne máme krásne slnečné počasie, mnohých ľudí stále trápi jarná únava a nedostatok energie. Poradíme vám, čo stým!

Namiesto drahých a často neúčinných preparátov v kapsuliach, skúste staviť na silu prírody. Siahnite po mladých jarných výhonkoch zo žihľavy, budete prekvapení, aké má všestranné účinky.

Túto rastlinu si väčšina ľudí spája s nepríjemným pŕhlením. Žihľava má však niekoľko mimoriadne prospešných účinkov na organizmus.

  • Mladé listy žihľavy dvojdomej sú bohaté na vitamíny A, C, D, K a skupinu vitamínov B.
  • Sú tiež významným zdrojom železa, draslíka, jódu, kremíka, vápnika, horčíka aj fosforu.
  • Nájdete v nich tiež bielkoviny, aminokyseliny, chlorofyl, tanín, ďalej kyselinu kremičitú, ktorá pomáha pri liečbe močových ciest a pomáha vyplavovať usadeniny a nečistoty z tela a čistí krv.

    Profimedia

Všestranná žihľava

Pomôže pri anémii

Železo a vitamín C obsiahnutý v žihľave sú hlavnými bojovníkmi proti chudokrvnosti. Céčko pomáha lepšiemu a ľahšiemu vstrebávaniu železa do tela. Okrem čaju môžete žihľavu pridávať aj v čerstvom stave do mnohých jedál.

Zlepší trávenie

Ak sa trápite s plynatosťou, nadúvaním a problémovým trávením, skúste siahnuť po žihľave. Pomáha pri vylučovaní tráviacich štiav a zlepšuje trávenie. Žihľava má aj močopudné vlastnosti, preto sa odporúča aj pri chorobách obličiek, zápaloch močových ciest a podobne.

Zbaví vás únavy

Žihľavu odporúčajú skúsení bylinkári ako jedno z prírodných antidepresív. Popíjanie vlažného žihľavového čaju je skvelým prostriedkom na porazenie jarnej únavy, či depresie. Prináša uvoľnenie a pocit šťastia.

Zlepší stav problematickej pokožky

Žihľava dvojdomá má preukázateľné protizápalové účinky. Odvarom z čerstvých listov žihľavy si každý večer oplachujte tvár. Zmiernite tak prejavy akné, jaziev a zbavíte sa aj červených fliačkov. Žihľavový odvar vám pomôže napríklad aj pri ekzéme. Vhodný je tiež na potieranie pri ovčích kiahňach alebo na bodnutie hmyzom.

Pomôže vlasom

Odvar z mladej žihľavy je na jar to najlepšie pre vaše vlasy. Predídete ich vypadávaniu, podporíte ich opätovný rast a tiež zamedzíte vzniku lupín. Odvarom z mladej žihľavy si vlasy oplachujte po každom umývaní. Okrem toho, že vám vlasy prestanú vypadávať, budú lesklejšie, zdravšie a tiež vám začnú rýchlejšie rásť.

Vyskúšajte žihľavovú očistu

  • Nazbierajte si mladú žihľavu, dobre opláchnite a veľkú hrsť zalejte vriacou vodou do väčšej šálky.
  • Nechajte lúhovať 5-10 minút a vypite teplý po dúškoch. Do čaju nepridávajte žiadne sladidlo ani citrón.
  • 1 šálku čaju vypite ráno a ďalšie 2-3 šálky si rozdeľte počas dňa.
  • Žihľavovú kúru dodržiavajte 21 dní, prvé účinky však pocítite oveľa skôr.

    Pinterest

 

Súvisiace články

Najčítanejšie