Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
10 tajomstiev ľudí, ktorí nebývajú nikdy chorí: Niektoré z nich vás prekvapia!
Zdielať na

10 tajomstiev ľudí, ktorí nebývajú nikdy chorí: Niektoré z nich vás prekvapia!

Zdroj: Profimedia

Len málokto má to šťastie, že má takú silnú imunitu, že odolá aj chrípkovým vírusom a prechladnutiam. Existuje však niekoľko účinných tipov, vďaka ktorým môže byť oveľa odolnejší každý z nás.

Ochoriete hneď, ako pri vás niekto zakašle? Neexistuje, že by ste cez zimu vydržali bez niekoľkých prechladnutí a pravidelne vás skolí chrípka? Inšpirujte sa radami ľudí, ktorí nebývajú takmer vôbec chorí. Čo robia inak?

1. Pravidelný spánok

Výskumy dokázali, že ľudia, ktorí spia 8 hodín každú noc, sú trikrát odolnejší voči chorobám ako ľudia, ktorí spia menej. Spánok je veľmi dôležitý, lebo v noci sa telo regeneruje a reguluje stresové hormóny, ktoré môžu spôsobovať náchylnosť na infekcie. Rovnako ako dĺžka spánku je dôležité dodržiavať aj približne rovnaký čas, kedy si chodíte ľahnúť.  

unsplash.com

2. Výživné potraviny

Na posilnenie imunity je dôležité jesť potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú napríklad sladké zemiaky (beta-karotén), citrusy a paprika (vitamín C), mandle (vitamín E) a červené hrozno (resveratrol). "Pravidelne som mávala zápaly dutín, ale keď som do stravy pridala viac výživných potravín - ovocie, zelenina, orechy a chudé bielkoviny, nebola som chorá dva roky,” tvrdí žena, ktorú presvedčila až vlastná skúsenosť.

3. Čierny čaj

Podľa odborných štúdií, ľudia majú trikrát viac interferónov (silné proteíny, ktoré ničia vírusy), ak denne vypijú aspoň 2 šálky čierneho čaju. “Je to pravdepodobne preto, lebo tento druh čaju obsahuje veľmi silné antioxidanty,” tvrdí výživová odborníčka Pamela Peeke. Ak chcete odolať chorobám, aspoň v chrípkovom období vymeňte rannú kávu za šálku čierneho čaju.

unsplash.com

​4. Psychická podpora

Pravidelné stretnutia s priateľmi sú prospešné v mnohých smeroch, dokonca majú pozitívny vplyv aj na vaše zdravie. Ak mali ľudia v stresových situáciách “sociálnu podporu,” mali väčšiu pravdepodobnosť odolať vírusom, zistili ďalšie odborné výskumy. K vybudovaniu lepšej imunity podľa nich prispieva aj pravidelné objímanie.

5. Papuče

Podľa odborníkov je dôležité, aby sme udržiavali nohy v teple počas celej zimnej sezóny. Prečo? “Studené nohy posielajú signál mozgu, aby chránil telesné teplo, čo znamená, že telo začne znižovať prietok krvi do oblastí, ktoré rýchlo strácajú teplo. A keďže znížený prietok krvi znamená menej bielych krviniek, ktoré zabraňujú infekcii, budete tak viac náchylní na baktérie,” vysvetľuje odborník.

Profimedia

6. Zdravé črevá

Počas chrípkovej sezóny si môžete obranyschopnosť organizmu zlepšiť aj užívaním probiotík, ktoré obsahujú dobré baktérie, ktoré posilnia vašu imunitu. Pomôže tiež, ak do stravy pridáte viac fermentovaných potravín, akými sú napríklad kyslá kapusta a jogurt.

7. Meditácia

Ďalšie štúdie prišli so zistením, že k posilneniu imunity pomáhajú aj pravidelné meditácie. Vyskúšajte kurzy jogy, ktoré kombinujú ľahkú jogu s hlbokým dýchaním a meditáciou, alebo si vyskúšajte krátke meditácie doma. Aj pár minút denne vám prinesie skvelé výsledky!

unsplash.com

8. Umývanie rúk

Preháňať to s umývaním nemusíte, ale ak si dôkladne umyjete ruky pred jedlom, po kýchnutí alebo kašli, znížite riziko ochorenia až o 50 percent. Rovnako je dôležité udržiavať hygienu rúk aj pri cestovaní, nezabúdajte na to!

9. Sledovanie televízie

Výskumníci v Pittsburgovej univerzite v Carnegie Mellon zistili, že krátka upokojujúca prestávka pri sledovaní televízie, môže znížiť riziko vzniku ochorenia až o 80 percent. Takáto pauza vás dokáže uvoľniť, opadne z vás stres a adrenalín, v priebehu niekoľkých minút sa zvýši hormón kortizol, čo umožní vášmu imunitnému systému agresívne napadnúť “votrelcov." Ale pozor, nejde o žiadne dlhé vysedávanie pred televízorom. Na potrebné uvoľnenie úplne stačí 30 minút.

10. ​(Ne)dotýkanie sa tváre

Na rukách máme rôzne baktérie takmer neustále, preto by sme sa mali vyhýbať zlozvyku dotýkania sa tváre. Tí ľudia, čo to robia príliš často, si zvyšujú riziko výskytu chorôb horných dýchacích ciest až o 41 percent!

Súvisiace články

Najčítanejšie