Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
5 spôsobov, ako si pomocou nových zvykov zmeniť život: Každý sa môže mať lepšie!
Zdielať na

5 spôsobov, ako si pomocou nových zvykov zmeniť život: Každý sa môže mať lepšie!

Zdroj: unsplash.com

Vedeli ste, že spôsob, akým žijete svoj život, je v podstate priamym dôsledkom zvykov, ktoré ste si vytvorili? Keď nie ste s niečím spokojní a chcete sa mať lepšie, pomôže vám tieto zvyky vymeniť za nové.

Hoci to nie je úplne jednoduché, mnoho ľudí si práve novými návykmi dokázalo zmeniť svoj život k lepšiemu.

Vyskúšajte aj vy týchto 5 rád odborníkov, ktoré vám pomôžu nasmerovať svoj život tým správnym smerom.

1. Je v poriadku mať veľké sny, ale je lepšie mať malé ciele

Príliš často sa stáva, že motivácia robiť veľké veci, prekonáva výzvy na uskutočňovanie úspechov pri každodennej činnosti.

Aby mali veľké sny dramatický vplyv, je potreba mnoho úsilia, ale aj času. Oveľa efektívnejšie je mať najskôr menšie ciele, pri ktorých môžete vidieť konkrétne výsledky a krok po kroku sa dostať aj k tým veľkým. Takto sa vám nestane, že stratíte motiváciu.

Ak chcete, aby sa veľké sny stali realitou, je lepšie stavať ich na menších cieľoch. Keď dáte tieto malé ciele dohromady, budú tvoriť súčasť väčšieho obrazu – vášho sna.

unsplash.com

2. Vylepšite svoje staré spôsoby

Odborníci z časopisu Journal of Psychology, Health & Medicine tvrdia, že by bolo lepšie vytvoriť nové návyky založené na vašich starých rutinách alebo skúsenostiach. Namiesto toho, aby ste urobili úplnú zmenu, ktorá by bola príliš náročná a ťažko splniteľná, prečo sa nepokúsiť „vynoviť“ vaše staré spôsoby?

Napríklad: Ste unavené z každodenného upratovania v byte, ale stále v ňom nie je čisto a útulne, ako by ste si želali?

Odborníci navrhujú dodržiavať princíp if/then (keď/potom), ak si ho osvojíte, pôjde vám to oveľa lepšie. Napríklad, ak prídete domov z práce a prezlečiete sa, ako prvé sa sústreďte na kuchyňu. Alebo, keď sa ráno sprchujete, vyčistite kúpeľňu a toaletu skôr, ako odídete z bytu. Rovnako ako pri prvom bode, takto dosiahnete malé, ľahko realizovateľné ciele, ktoré sa pridajú k rutinám, na ktoré ste si už zvykli.

Čo sa týka pridania nových vecí - úloh do vašej rutiny, odborníci hovoria, že hladina kortizolu je najvyššia práve ráno. Hormón kortizol ovplyvňuje okrem iného rýchle učenie a lepšiu pamäť. Takže, určite sa oplatí vstať aspoň o pár minút skôr a niečo pre zlepšenie svojho života spraviť hneď ráno. Uvidíte, ako vás to nakopne k ďalším krokom.

3. Upravte si možnosti tak, aby vám nekomplikovali život

Ak si chcete vytvoriť nové návyky, ktoré môžu priniesť pozitívnu zmenu, musíte rozpoznať oblasti vo vašom živote, ktoré považujete za zdĺhavé alebo opakujúce sa. Snažte sa skrátiť možnosti v týchto oblastiach, aby ste si svoj výber zjednodušili čo najviac.

Napríklad, ak je vašim cieľom začať sa zdravšie stravovať, najdôležitejšou vecou, ​​ktorú musíte urobiť, je obmedziť prísun nezdravého jedla. Prestaňte si kupovať raňajky cestou do práce, ale noste si ich pripravené z domu, nestrácajte čas a peniaze a nenakupujte v bufetoch. Tento nový malý zvyk vám veľmi pomôže.

Obmedzenie vašich rozhodnutí je záležitosťou sebaovládania a disciplíny, ktorá vám pomáha pri vytváraní nových návykov. V tomto prípade robíte pozitívny krok k zlepšeniu svojho zdravia, čo samozrejme ovplyvní aj vašu fyzickú a duševnú pohodu.

unsplash.com

4. Vizualizujte, ale nefantazírujte

Vizualizácia pomáha, keď sa chcete motivovať k vytvoreniu a udržaniu nového zvyku alebo cieľa. Niektorí ľudia však robia chybu, keď si namiesto reálnej predstavy predstavujú „rozprávku.“ Kvôli nereálnym predstavám preto nie sú schopní udržať zvyk, ktorý by mal viesť k zmene ich života.

Odborníci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles skúmali dve rôzne skupiny ľudí, ktorí sa učili francúzštinu. Jedna skupina si vizualizovala, ako sa poctivo učí v skupine s ostatnými, zatiaľ čo druhá skupina sa už videla na výlete v Paríži, ako sa dorozumieva s miestnymi obyvateľmi.

Štúdia uviedla, že prvá skupina účastníkov, ktorí sa sústredili na to, čo chcú dosiahnuť, preukázali konzistentnejšie výsledky v ovládaní jazyka. Boli správne motivovaní a tak si dokázali lepšie osvojiť nový zvyk učiť sa a používať cudzí jazyk.

5. Nevzdávajte sa, ak to nepôjde hneď

Je ľahké prestať robiť niečo, čo nám neprináša rýchle výsledky, alebo keď začnete pochybovať, či to má zmysel.

Vytváranie nových návykov je náročným a krehkým procesom, ale ak to nevzdáte, môže vám kompletne zmeniť život.

Odborníci tvrdia, že pozitívna zmena vo vašom živote môže nastať, ak budete stále robiť rovnaké rutiny, až kým sa nestanú vašimi zvykmi. Skutočnou výzvou je dodržiavať tieto rutiny, preto je nutné vidieť jasný zmysel a účel toho, čo robíte. Keď poznáte účel, potom sami zistíte, že zvyky, ktoré si vytvoríte, vám pomôžu zmeniť život k lepšiemu. 

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie