Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
5 vecí, ktoré by ste pred deťmi nemali tajiť: V tomto ich naozaj neklamte
Zdielať na

5 vecí, ktoré by ste pred deťmi nemali tajiť: V tomto ich naozaj neklamte

Zdroj: Pixabay.com

Snažíte sa svojim deťom hovoriť vždy pravdu a ste k nim úprimní, aj keď s nimi preberáme zložitejšie témy? Pri týchto by ste im klamať rozhodne nemali…

Väčšina odborníkov sa zhodne na tom, že svojim deťom by ste mali vždy hovoriť pravdu a rôzne témy, ktoré ich zaujímavú, im vysvetlili tak, aby to vzhľadom k svojmu veku pochopili. Najdôležitejšie je, aby ste im neklamali, a to najmä pri týchto tematikách…

Čo o svojich deťoch prezradil hudobník Marián Čekovský? 

​Pocity

Človek bežne zažíva rôzne negatívne pocity, čo je úplne normálne. Mnohí rodičia však majú tendenciu práve spomínané nepríjemné pocity ako sú smútok, sklamanie, nešťastie pred svojimi deťmi tajiť, len aby ich ochránili. A to nie je dobré, pretože sa deti postupne musia zoznámiť aj s nimi. Dôležité je, aby ste im ich vysvetlili, kvôli čomu sa tak cítite a že je to úplne v poriadku.

Sex

Mnohí rodičia netušia, ako o sexuálnych témach so svojimi ratolesťami hovoriť, aj preto sa im radšej vyhýbajú alebo ich zmieňujú iba okrajovo. A to je chyba! Mali by ste im totiž na všetky otázky odpovedať čo najúprimnejšie a primerane k veku vysvetliť všetko, čo ich zaujíma. 

Vojna a tragédie

Takmer každý deň sa vo svete stane nejaké nešťastie, prírodná katastrofa alebo sa niekde bojuje. U nás sme to pocítili najmä vtedy, keď začala vojna na Ukrajine. Deti konflikt za našimi hranici zaujímal a stále zaujíma, preto by sme ho mali citlivo vysvetliť a učiť ich, že aj takéto veci sa vo svete dejú. Zároveň ich však uistiť, že sú v bezpečí a nič im nehrozí. 

Smrť

Je to jedna z najháklivejších tém, ktoré rodičia so svojimi deťmi neradi rozoberajú. Pritom sa so smrťou stretávajú odmalička... Navyše sa o smrť prirodzene zaujímajú a treba im ju vysvetliť tak, aby ju pochopili, že je prirodzenou súčasťou života a nie nejaký strašiak. 

Pochybenie

Každý človek robí chyby a nikto nie je neomylný. Ak spravíme nejakú chybu, mali by sme si ju vedieť priznať a ak je to nevyhnuté, ospravedlniť sa. A presne toto treba vysvetľovať aj svojim deťom, že mýliť sa, je úplne normálne a netreba sa za svoje chyby hanbiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie