Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Toto nikdy nehovorte deťom, keď plačú! Môžete im uškodiť viac, ako si myslíte
Zdielať na

Toto nikdy nehovorte deťom, keď plačú! Môžete im uškodiť viac, ako si myslíte

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Detský plač je prirodzený, ale niekedy je ho už priveľa. Žiaľ, rodičia sa niekedy uchyľujú k frázam, ktoré nie sú v týchto situáciách vôbec vhodné. Týmto vetám sa pri plačúcich deťoch vyhýbajte!

Rodič to môže myslieť dobre, prípadne nad tým, čo vypustí z úst, až tak veľmi nepremýšľa. Lenže detský plač potrebuje pozornosť a najmä správnu reakciu.

Prestaň hneď plakať!

Touto vetou dávate dieťaťu najavo, že plač je niečo nepríjemné a zlé. Akonáhle to budete hovoriť často, dieťa začne potláčať svoje emócie a nenaučí sa ich vyjadrovať. To sa bohužiaľ neskôr premietne v dospelosti, kedy nebudú vedieť zvládať svoje pocity a kontrolovať ich. Čo teda robiť? Je lepšie sa opýtať prečo plače, objať ho a povedať mu, že ho máte radi.

Ak neprestaneš, tak uvidíš!

Táto veta znamená, že sa dieťaťu vyhrážate a veríte, že násilím sa vyrieši aj plač. Tým zvýšite jeho neistotu a potlačíte jeho sebadôveru. Tiež je to signál pre dieťa, že problémy sa môžu riešiť aj násilím, a to skutočne nie je správne.

Ale nepreháňaj...

Týmto opäť znevažuje pocity dieťaťa a udalosť, kvôli ktorej plače. Neposkytujete mu pochopenie ani nevyjadrujete podporu, ktorú v ten moment potrebuje. Čo sa stane? Postupne k vám dieťa nebude mať dôveru, a keď sa niečo prihodí, nepríde k vám, aby sa vám zverilo. Radšej buďte ušami a očami pre vaše dieťa, aby sa mohlo vyplakať na vašom ramene, a dajte mu najavo, že vám môže čokoľvek povedať.

Chlapci predsa neplačú!

Sexistická zastaraná veta, ktorú by ste nemali nikdy použiť! Plač nie je len pre dievčatá, plakať môžu aj chlapci, dokonca aj dospelí niekedy plačú. Je to prejav emócií, ktorý nie je nijako závadný ani nepatrí len ženskému pohlaviu. Čo robiť? Proste to nehovorte a vychovávajte deti rovnoprávne.

Zmizni mi z očí, keď plačeš, nechcem ťa vidieť

Touto vetou vytvárate medzi vami a dieťaťom veľkú bariéru. Máte dieťaťu pomôcť, aby neplakalo a netrápilo sa, nie ho odsunúť do pivnice, aby ste ho nevideli a nepočuli. Tým mu dávate najavo, že vám je úplne jedno, čo cíti.

Plačú len bábätká a to ty nie si

Je jedno, či má vaše dieťa tri, štyri, päť alebo osem rokov. Touto vetou ho proste nikdy nefrustrujte. Na slzy má nárok každé dieťa bez ohľadu na vek. Radšej mu povedzte, že aj vy niekedy plačete, to mu pomôže vyliečiť zranené srdiečko.

Veď sa nič nestalo, tak nerev!

Ak dieťa spadne alebo si nejako ublíži, nemali by ste touto frázou jeho plač upokojiť. Dieťa sa musí naučiť rozpoznať svoje chyby a byť si ich vedomé. Aj keď potom musí plakať. Popri tom touto vetou znižujete význam jeho bolesti a nerešpektujete ju.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie