Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Najväčšie chyby, ktoré robia rodičia pri podávaní liekov: Na toto dávajte pozor!
Zdielať na

Najväčšie chyby, ktoré robia rodičia pri podávaní liekov: Na toto dávajte pozor!

Zdroj: Profimedia

Myslíte si, že robíte pre svoje dieťa to najlepšie, keď pri najmenšom zdravotnom probléme siahate po liekoch, aby sa mu uľavilo? Názory lekárov vás prekvapia!

Len v Spojených štátoch amerických skončí každý rok cez sedemdesiat tisíc detí na jednotkách intenzívnej starostlivosti z dôvodu podania nevhodného lieku (neúmyselná zámena), chybného dávkovania alebo nežiaducich liekových interakcií (kombinácia liekov, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a negatívne pôsobí na organizmus). Rodičia majú často tendenciu podávať svojim deťom nadbytočné množstvo liekov, prípadne siahajú po liekoch aj v prípade, keď je to "zbytočné."

Profimedia

​Chyby robia tiež lekárnici pri vydávaní liekov, občas aj samotní lekári pri vyplňovaní receptov. Takéto omyly ale bohužiaľ môžu viesť k skomplikovaniu alebo predĺženiu doby ochorenia, niekedy dokonca, najmä v prípade dojčiat a batoliat, až k fatálnym následkom.

"Starostlivé prečítanie etikety na fľaštičke alebo škatuľke konkrétneho lieku, najlepšie rovno ešte v lekárni, vám môže ušetriť veľa problémov. Zároveň požiadajte vždy lekárnika o podrobné vysvetlenie ohľadom správneho dávkovania," vysvetľuje Daniel Frattarelli, pediater a bývalý predseda výboru pre lieky AAP. Ako teda môžete eliminovať "nehody" a zabrániť zdravotným problémom súvisiacich s užívaním liekov?

Pozor na predávkovanie pri nádche

Na trhu je veľké množstvo voľne predajných liekov, ktoré môžete dieťaťu podávať, keď je nachladnuté, má kašeľ a nádchu. Zvyčajne obsahujú rovnaké účinné zložky, hoci sa líšia symptómy, ktoré majú liečiť. Napríklad celá rada prípravkov pomáhajúcich pri prechladnutí obsahuje paracetamol (acetaminofén), látku na zníženie teploty a tlmenie bolesti.

Ak však budete dieťatko "dopovať" niekoľkými prípravkami súčasne (jeden na kašeľ, druhý uľavujúci od nádchy a ďalší, ktorý znižuje horúčku alebo pomôže pri bolestiach hlavy či kĺbov), dostane malý pacient počas dňa až dvojnásobok odporúčanej dennej dávky paracetamolu. Obzvlášť u detí do šiestich rokov dobre zvážte každý liek, ktorý mu podáte a nepodávajte dva lieky súčasne. Pozorne si prečítajte zloženie, informácie o množstve účinnej látky a poraďte sa s pediatrom, či je konkrétny liek na príznaky choroby dieťaťa vhodným riešením.

Neignorujte rady lekára

Veľa rodičov nemá tušenie, kedy je skutočne potrebná a efektívna liečba pomocou antibiotík. Preto potom lekári v ordináciách stále dokola vysvetľujú urputným mamičkám, že každá viróza alebo "obyčajné" prechladnutie či infekcie dýchacích ciest skutočne nie sú dôvodom na nasadenie antibiotík. Tie totiž liečia iba bakteriálne, nie vírusové infekcie. Ďalšia neresť rodičov je na druhej strane problém, že sú presvedčení o svojej pravde. Napríklad, dieťa má hnisavú angínu, lekár predpíše antibiotiká, v tomto prípade úplne opodstatnene, maród ich začne užívať a po troch dňoch je mu "zázračne" dobre.

A mamička alebo otecko sa rozhodnú (napriek všetkým pokynom pediatra), že lieky už môžu vysadiť, pretože predsa nebudú potomka ďalej ládovať antibiotikami, keď už je zdravý. A potom sa veľmi čudujú, keď sa choroba po pár dňoch vráti v plnej sile. "Iste je lákavé vysadiť lieky, keď už dieťa vyzerá v poriadku a je mu lepšie. Ak však nedodržíte kompletný rozsah liečby, baktérie môžu zostať naďalej odolné voči liekom," zdôrazňuje Rain Kaushal, riaditeľ odboru zdravotnej politiky a výskumu na Weill Cornell Medical College v New Yorku a dodáva: "Ochorenie sa s veľkou pravdepodobnosťou vráti a dieťa bude musieť začať s antibiotickou liečbou znovu od začiatku a s iným typom antibiotík, často silnejších, ktoré môžu mať závažnejšie vedľajšie účinky.” 

Thinkstockphotos

Menej je viac!

Ruku na srdce, dodržiavate zakaždým presné dávkovanie, pokiaľ ide o kvapky alebo sirupy na kašeľ, znižovanie horúčky, alergie alebo napríklad posilňovanie imunity? Podľa výsledkov štúdie lekárskej fakulty v New Yorku, až 70% všetkých rodičov nalieva týchto prípravkov zakaždým viac než je odporúčané množstvo, uvedené na etikete. Niektorí dokonca až dvojnásobok! Pri dlhodobom užívaní potom môže ľahko dôjsť k predávkovaniu a u dieťaťa sa môžu začať prejavovať nežiaduce vedľajšie účinky. Nevyhovuje vám dávkovať liek na lyžičku? Používajte plastovú injekčnú striekačku, na ktorej máte presne vyznačené dávkovanie v mililitroch.

Dávkujte podľa váhy, nie veku!

Detský organizmus metabolizuje lieky v závislosti na tom, koľko váži. Preto vás tiež pediater aj lekárnik iste upozorní (najmä pokiaľ ide o bábätko alebo batoľa do troch rokov), že je pri dávkovaní akéhokoľvek lieku nutné brať do úvahy aktuálnu hmotnosť dieťaťa, neriadime sa podľa veku. To je samozrejme zdôraznené aj v príbalovom letáku každého lieku určeného pre najmenšie deti. Prečo to tak je? Vek nemá dostatočne vypovedajúcu hodnotu, malý pacient môže trpieť podváhou alebo naopak nadváhou, ktorá sa vymyká "tabuľkám a grafom" pre jeho vek. Štúdia z University of Minnesota College of Pharmacy v Minneapolis priniesla zistenie, že deti s nadváhou a obézne deti metabolizujú oveľa rýchlejšie kofeín a dextrometorfán, čo sú kľúčové zložky mnohých liečiv určených na tlmenie kašľa, čo znamená, že môžu potrebovať väčšie množstvo lieku, než určuje etiketa na obale. Ak si nie ste istí, vždy je dobré poradiť sa s lekárom.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie