Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najväčšie chyby, ktoré robia matky pri výchove detí: Ktoré z nich robíte aj vy?
Zdielať na

Najväčšie chyby, ktoré robia matky pri výchove detí: Ktoré z nich robíte aj vy?

Zdroj: Profimedia

Žiadna žena nedostane po pôrode návod, ako presne sa o svoje dieťa starať. Každá z nás sa však snaží vychovávať ho s láskou, najlepšie, ako vie, napriek tomu sa objavia pochybnosti.

Robím to správne? Nie som priveľmi prísna? Zareagovala som prehnane? Väčšina matiek tuší, kde asi pri výchove robí chybu, ale len niekedy sa im podarí v pravý čas sa im vyhnúť. Ktoré chyby sú tie najčastejšie?

Zlá koordinácia medzi rodičmi

Jednou z najväčších chýb je, že neexistuje jednotný prístup vo výchove. Je nutné dieťa vychovávať zhodne a spoločne, inak je výchova odsúdená k prehre. Ak totiž dieťa dostáva protichodné informácie, správy či pokyny, začne sa cítiť stratené a nevie, čo má robiť, alebo ako reagovať. Akýkoľvek nesúlad medzi rodičmi má na dieťa negatívny vplyv. Dieťa nie je schopné vysporiadať sa s faktom, že každý rodič od neho chce niečo iné. "Nikdy nepoužívajte frázy typu: Spýtaj sa svojho otca. Tým ho zneistíte. Radšej sa najskôr poraďte a potom mu poskytnite odpoveď, " hovorí psychologička Victoria Gómez.

Ilustračné foto

Ilustračné foto, profimedia.sk

Prehnane ich ochraňujete

Materská láska je síce obrovská, ale aj v tej obrovskej láske musí zostať kus slobody, ktorú dieťa potrebuje. Držať ho stále za ruku, robiť za neho úlohy, ospravedlňovať ho pred učiteľmi, zasahovať zakaždým, keď sa mu niečo prihodí, trpieť za jeho zlé rozhodnutia alebo zametať cestičky, aby sa vyhlo problémom? "Tieto prehnané ochrániteľské aktivity sú pre deti škodlivé, pretože z nich potom môžu vyrásť tyrani a závisláci. Vo svete, kde sa všetko točí len okolo nich, sa potom považujú za kráľa, aj keď to nie je pravda," hovorí psychológ Javier Urra.

Správate sa k deťom pohŕdavo

Pohŕdavosť vo výchove nemá mať svoje miesto. Ak dieťaťu neustále hovoríte  "si k ničomu", "vypadni odtiaľto, urobím to sama", "ty si ale idiot" alebo "preč odo mňa, nemôžem ťa ani vystáť" - čo myslíte, ako sa asi také dieťa cíti? A je jedno, koľko má rokov. Nedá sa nič robiť, aj keď vás syn alebo dcéra provokujú akokoľvek, musíte sa držať a nevracať im to formou pohŕdania.

Profimedia

Nie ste dôsledná

Ak vaše dieťa prišlo zo školy s poznámkou od učiteľa, že si neurobilo domácu úlohu a že učiteľ vás žiada ako rodičia, aby ste urobili nápravné opatrenia, mali by ste to urobiť. A hlavne by ste to mali urobiť zakaždým rovnako, keď sa to zopakuje. Nemôžete raz dieťa potrestať domácim väzením alebo zákazom televízie, a druhýkrát to nechať plávať. Dieťa potrebuje cítiť v každom okamihu istotu. Vychovávate každý deň, nie len v pondelok alebo v stredu.

Netrestáte primerane k veku

Nie je trest ako trest. Malé deti zhruba do 5 rokov potrebujú potrestať bezprostredne potom, čo niečo vykonali. Je to nutné, aby si uvedomili súvislosť medzi prekročením hranice a následným postihom. Starším deťom už musíte vysvetliť, prečo ich chcete potrestať, a až potom to urobiť. Trest sa musí vzťahovať ku konkrétnej situácii, nemal by pokračovať neurčitú dobu. Keď už trestáte, musíte byť dôslední - len tak má trest efekt. Starším deťom môžete niečo zakázať, napríklad počítač, televíziu alebo im môžete strhnúť vreckové. Dávať dieťaťu "prácu" za trest, tiež nie je najvhodnejšie, dieťa si potom môže spájať prácu zakaždým s trestom.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie