Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcete byť šťastní rodičia? Zbavte sa týchto zlozvykov a ihneď pocítite zmenu
Zdielať na

Chcete byť šťastní rodičia? Zbavte sa týchto zlozvykov a ihneď pocítite zmenu

Zdroj: Profimedia

Ste rodičmi a chceli by ste si túto úlohu vychutnávať naplno, ale prehnaná zodpovednosť vám to často komplikuje? Nestrácajte nádej a skúste na tom popracovať!

Pokúste sa vzdať niektorých zlozvykov a uvidíte, že váš rodinný život bude okamžite veselší! Tu je zoznam toho, na čo by ste zabudnúť čo najskôr.

Nevnucujte im svoje predstavy!

Neočakávajte od svojej rodiny nereálne a nevnucujte im svoje predstavy. Každý z nás je ovplyvnený svojimi zážitkami, spomienkami a skúsenosťami z raného detstva, preto je nezmyselné trvať na tom, aby robili presne to, čo ste v ich veku robili vy. Nepredpokladajte, že keď niečo vyhovovalo vám, bude to rovnaké aj s vašimi deťmi. Opýtajte sa ich!

Profimedia

Nehodnoťte sa a nesúperte!

Neporovnávajte si vzájomne s partnerom svoje rodičovské zásluhy a vlohy. Zabudnite na vzájomnej dohady a výčitky, kto robí viac, akurát zbytočne plytváte energiou a domácej pohode to rozhodne nepridá! Robte to, čo práve chcete alebo môžete. Rovnako tak sa vyvarujte verejných "súťaží," prebiehajúcich na sociálnych sieťach.  Nestrácajte čas podobnými príspevkami, ktoré k ničomu nevedú!

Buďte sprievodcom, nie diktátorom!

Ak vás dieťa nepočúva, krikom nič nezmôžete, naopak to bude horšie! Zakážte si jednať so svojimi deťmi z pozície sily a moci. Nedávajte okato najavo fyzickú i morálnu prevahu. Áno, ako rodič máte povinnosť vymedzovať určité hranice a udávať režim. Nenúťte však deti, aby vám zakaždým museli vo všetkom vyhovieť, bez toho aby vedeli, prečo to vlastne robia. Opýtajte sa v prvom rade sami seba "prečo?” Buďte pre svojich potomkov trpezlivým a vysvetľujúcim sprievodcom životom, nie prísnym a neľútostným generálom! Existuje tak väčšia pravdepodobnosť, že vás poslúchnu, než keď musia bojovať o moc.

Prestaňte kričať!

Ak máte tendenciu začať jačať, kedykoľvek cítite zlosť, sklamanie alebo ste podráždení, položte si v duchu otázku: "Dosiahnem tým niečo? Posilňuje krik náš vzájomný vzťah?”  Krik býva obvykle plný hnevu, zlosti a negatívnych emócií, deti desí a zastrašuje. Ničí ich dôveru a narúša pocit bezpečia vo vašej blízkosti. Všímajte si, v ktorých situáciách a za akých okolností začínate obvykle zvyšovať hlas a sľúbte sami sebe, že nabudúce sa tento scenár pokúsite zmeniť.

Profimedia

Ukážte slabé stránky!

Rezignujte na svoju potrebu vyzerať za každých okolností ako úplne dokonalý rodič, ktorý nerobí chyby a má všetko pevne pod kontrolou. Pamätajte si, že dokonalý rodič jednoducho neexistuje! Prijmite svoju nedokonalosť, nehanbite sa za omyly a prešľapy, usmejte sa na seba a uvoľnite sa. A nezabudnite, tí najlepší rodičia sú ochotní sa neustále učiť, meniť sa a zlepšovať!

Starosti preč!

Zabudnite na bežné, každodenné ťažkosti a problémy, aspoň vo chvíli, keď ste doma so svojimi deťmi. Pokúste sa nechať zlú náladu, pracovné povinnosti a starosti predo dvermi bytu a užite si pohodové spoločné chvíle. Pokoj a domáca pohoda znamenajú spokojné a psychicky vyrovnané ratolesti. A naopak, neustály stres, náhlenie sa a nervozita zo strany rodičov môžu spôsobovať, že sa u detí začnú prejavovať pocity úzkosti, ustrašenosť alebo problémy so spánkom.

Netrvajte slepo na pravidlách!

Myslíme tým jednorazové príkazy, zákazy alebo povely. Určité zásady musia samozrejme platiť v každej rodine, uvedomte si však, že každé dieťatko je iné a čo funguje u jedného, ​​nemusí vôbec platiť u druhého alebo tretieho. Iste, štandardné pravidlá platia všeobecne a bez debát (napríklad, že rodičia by sa mali rešpektovať), pokiaľ ale ide o výchovné postupy a metódy, riaďte sa individualitou a povahovými črtami každého svojho potomka. Že ste skutočne spravodlivý rodič sa totiž pozná práve tak, že pristupujete ku každému dieťaťu s citom pre jeho jedinečnosť.

Profimedia

Už žiadne nezdravé sebaobetovanie!

Utkvelý pocit a potrebu "obetovať sa rodine" si zvyčajne vytvárate len vo svojej hlave. Buďte si istí, že žiadna z vašich ratolestí od vás nič také nežiada! Iste, ste rodič, takže sa predpokladá, že budete veľkoryso rozdávať lásku, nehu, pozornosť a tiež svoj čas. Ale určite by ste sa nemali vzdať vlastného ja, zabudnúť na priateľov, skončiť so svojimi koníčkami a podobne. Vaše deti musia vedieť, že sú milované, ale nie je vašou povinnosťou tráviť s nimi každú minútu svojho života. Keď totiž budete ignorovať svoje základné potreby, ukazujete tým svojim deťom, že keď vyrastú, nemusia sa o seba starať, pretože na nich predsa nezáleží!

Odpustite si posledné slovo!

Áno, ako rodič máte iste právo na to, mať v diskusii posledné slovo a vyniesť konečný "ortieľ" alebo rozhodnutie. Ale myslite na to, že vaše deti budú oveľa šťastnejšie, keď to nebude jediné slovo, ktoré zaznie. Ak je to len trochu možné, zapojte ich aktívne do domácich debát a procesu rozhodovania (o čomkoľvek, napríklad pri plánovaní dovolenky, veľkého upratovania alebo víkendového výletu). Dajte im pocit, že svojimi nápadmi a argumentmi môžu váš názor zmeniť alebo ovplyvniť konečné stanovisko. Naučíte ich, aby boli schopné v budúcnosti robiť vlastné dobré rozhodnutia a vedeli ich tiež obhájiť.

pinterest.com

​​Aj vy ste si obľúbili seriál SOM MAMA? Máme pre vás skvelú správu! Na pokračovanie príbehu hlavných hrdinov sa môžete tešiť v druhej sérii, ktorá odštartuje v stredu 16. januára o 20:35 na JOJke!

 

Súvisiace články

Najčítanejšie