Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ide vás z jeho otravných návykov poraziť? Upokojte sa, vaše dieťa je úplne v poriadku
Zdielať na

Ide vás z jeho otravných návykov poraziť? Upokojte sa, vaše dieťa je úplne v poriadku

Zdroj: brightside.me

Možno sa aj vy zamýšľate nad tým, či zvláštne správanie vášho dieťaťa je bežná vec, alebo by bolo lepšie poradiť sa so psychológom. Ak robí niečo z tohto zoznamu, odbornú pomoc rozhodne netreba!

Niektoré obdobia detí sú poriadne náročné a rodičia majú často pocit, že to nezvládajú. Ak aj to vaše práve vzdoruje, alebo má niektoré nepríjemné zlozvyky, vôbec sa tým netrápte. Odborníci tvrdia, že práve tieto prejavy sú absolútne v poriadku.

Na všetko odpovedá NIE

Dobré a tiché dieťa náhle začne odmietať všetko, čo mu rodičia ponúkajú. Odmieta dokonca dokonca aj veci, ktoré sa mu páčia.

Prečo je to tak?

Zvyčajne obdobie "nie" znamená, že si dieťa začalo uvedomovať, že sa môže rozhodovať samé. Obvykle sa toto obdobie vyskytuje vo veku 2,5 až 3 roky. Deti tým pochopia, že sú jednotlivci a nie sú súčasťou rodičov a pokúšajú sa nájsť si svoje miesto v rodine.

Čo robiť:

Buďte trpezliví a nesnažte sa potláčať odmietavý postoj vášho dieťaťa. Nechajte ho rozhodovať a nechajte ho, aby bolo nezávislejšie. Je to v poriadku, ak sa vaše dieťa rozhodne, čo si oblečie, keď ide do materskej školy. Takto vám bude dieťa stále viac dôverovať a zároveň sa bude učiť na vlastných chybách.

brightside.me

Pýta sa dookola tie isté otázky

Vaše dieťa nielen opakuje rovnaké slová znova a znova, ale donekonečna vám kladie otázky. Rodičia často strácajú trpezlivosť a nedokážu pochopiť, prečo sa ich deti tak rozrušia, ak nedostanú odpoveď.

Prečo je to tak?

Opakovanie je najlepší spôsob, ako si môže dieťa zapamätať, ako a kedy sa dané slovo používa a ako sa jeho význam mení v závislosti od situácie a času. Navyše, dieťa si takto cvičí aj intonáciu.

Čo robiť:

Majte na pamäti, že opakovanie je krokom k zvládnutiu reči. Povzbudzujte svoje dieťa a rozprávajte sa s ním čo najviac. Obdobie opakovania rýchlo skončí, ale vaša negatívna reakcia môže v budúcnosti spôsobiť problémy.

Často sa budí v noci

Vaše dieťa sa zvyčajne prebúdza v rovnakom čase každé ráno, ale zrazu sa začne budiť o tretej hodine v noci a dokonca plače? Môže sa to opakovať tak často, až je z toho pravidelný zvyk.

Prečo je to tak?

Poruchy spánku sa zvyčajne vyskytujú v dôsledku silných emócií a nových informácií prijatých počas dňa. Ak dieťa nechce spať, alebo spí zle, pravdepodobne zažilo intenzívne emócie najmä vo večerných hodinách.

Čo robiť:

Po prvé, skúste plánovať všetky svoje aktivity v prvej časti dňa. Ak sa opäť v noci prebudí, strávte s ním chvíľku, pravdepodobne sa po niekoľkých minútach upokojí a vráti späť do postele.

brightside.me

Nechce vás počúvať

Ráno potrebujete odniesť dieťa rýchlo do škôlky, aby ste to stihli do práce, ale dieťa sa rozhodne, že vás vôbec nebude počúvať? Odmieta raňajky, plače a kričí, nechce si umyť zuby a tak ďalej, poznáte to, však?

Prečo je to tak?

Podľa psychológa Johna Gottmana, tento prejav znamená, že chcú, aby ste sa s nimi viac hrali. Ak sa dieťa prebudí plné energie, nemali by ste ho obviňovať, ak sa vaše plány líšia.

Čo robiť:

Prehodnoťte svoj rozvrh. Možno by ste sa mohli zobúdzať o pár minút skôr, aby ste neboli v strese a stihnete sa ešte aj chvíľku pohrať. Ak vám to nevyhovuje a aj tak nestíhate, nechajte dieťa pohrať sa samo predtým, ako vyrazíte s domu. Skúste ho viac pochopiť, uvidíte, že sa to zlepší.

Plače bez dôvodu

Dnes ste nedovolili svojmu dieťaťu sledovať obľúbenú rozprávku a tak začalo vrieskať a vy ste ho potrestali za zlé správanie. Ale zabudli ste, že včera ste ho nechali sledovať televíziu 3 hodiny, aby vás nerušilo, pretože ste mali veľa práce…

Prečo je to tak?

Deti si vždy pamätajú pravidlá hier (najmä ak sa o tieto hry zaujímajú) a naozaj nechápu, prečo sa situácia mení. Takže vaša neschopnosť uspokojiť ich potreby spôsobuje, že sa cítia frustrovaní.

Čo robiť:

Buďte logický, pokiaľ ide o obmedzenia. Pravidlá nemeňte len preto, že ste silnejší a môžete to urobiť. Nastavte univerzálne pravidlá a dodržiavajte ich rovnako, ako to žiadate od svojich detí.

brightside.me

Hádže veci o zem

Vaše dieťa často hádže na zem ceruzky, hračky a iné predmety? Možno dokonca schválne hodí niečo na podlahu a plače, až kým mu to nezdvihnete

Prečo je to tak?

Po prvé, deti sú náchylné k impulzívnemu správaniu a nemôžu ho kontrolovať, pretože ich mozog sa ešte úplne nevyvinul. Po druhé, hádzanie vecí je tiež dobrá zručnosť, ktorú musia deti precvičiť. Rozvíjajú svoje jemné motorické zručnosti a koordináciu rúk a očí. Po tretie, keď dieťa niečo hádže, naučí sa vzťah príčiny a následkov (ak to hodíte, spadne).

Čo robiť:

Pokúste sa mu vysvetliť, ktoré veci sa môžu hodiť a ktoré by sa nemali hádzať. Dvojročné batoľa tomu väčšinou už rozumie.

Nechce jesť

Vaše dieťa malo vždy dobrý apetít a zrazu odmieta jesť aj svoje obľúbené jedlá? Zostáva na tanieri vždy priveľa zvyškov?

Prečo je to tak?

Pediatri rozlišujú niekoľko dôvodov, ktoré môžu spôsobiť stratu chuti do jedla, akými sú napríklad únava, rastúce zuby alebo len ich túžba hrať sa. Štúdie však ukazujú, že nové produkty môžu ovplyvniť aj stravovacie návyky vášho dieťaťa. Deti sú pomerne konzervatívne a nových vecí sa boja, takže sa môže stať, že práve ponúkaním stále nových druhov jedál, prestane vaše dieťa poriadne jesť.

Čo robiť:

Ak dieťa jedlo odmietne, nenúťte ho. Vo veku dvoch rokov už sú schopné prejaviť hlad, alebo to, ak sú plné. Tiež pomôže začínať s novými jedlami veľmi pomaly a postupne.  

brightside.me

Nekontrolovateľné hysterické výstupy

Náhly hysterický záchvat dieťaťa je najhoršia nočná mora pre rodičov. Spočiatku plačú, aby dostali to, čo chcú, ale potom stratia kontrolu a začnú sa správať doslova šialene. Ak je to na verejnom mieste, je to ešte náročnejšie. Niekedy je takmer nemožné upokojiť ich.

Prečo je to tak?

Takéto záchvaty bývajú zvyčajne veľmi extrémne a ťažko zistiť ich príčinu. Mohla by to byť únava, emocionálne preťaženie, hlad a podobne. V takomto prípade sa môže situácia, kedy mu odmietnete kúpiť novú hračku, zmeniť na tragédiu. Dospelý sa môže vyrovnať s emóciami, ale nervový systém detí nie je zatiaľ dobre rozvinutý.

Čo robiť:

Hovoriť na ne a snažiť sa získať ich pozornosť je zbytočné. Môžete sa pokúsiť vyhnúť sa hysterickému záchvatu hneď na začiatku (napríklad ponúknutím niečoho, čo je pre nich zaujímavé) alebo nechať svoje dieťa plakať a nechať ho, kým sa samo upokojí. Odborníci neodporúčajú robiť ústupky v týchto situáciách.

Ako sa vyrovnať s nadmernými emóciami dieťaťa?

Skupina amerických vedcov uskutočnila štúdiu a odhalila, že hlasné čítanie má vplyv na emocionálny stav detí. Táto štúdia tiež preukázala, že deti, ktorým rodičia čítajú nahlas, sú menej agresívne. Vedci vysvetľujú, že proces, ktorý začína, keď deti počúvajú príbehy, je úzko spätý s ich schopnosťou ovládať emócie a správanie.

Ak teda chcete náročné obdobie vašich detí zvládnuť čo najlepšie, možno by ste mali začať práve pravidelným čítaním rozprávok.

brightside.me

Súvisiace články

Najčítanejšie