Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti potrebujú hranice! 5 tipov, ako ich nastaviť a nehovoriť im stále iba NIE
Zdielať na

Deti potrebujú hranice! 5 tipov, ako ich nastaviť a nehovoriť im stále iba NIE

Zdroj: unsplash.com

Dajú sa vlastne nastaviť deťom hranice tak, aby ste sa čo najviac vyhli slovku "nie" a „nesmieš?“ Poradíme vám, ako na to!

Nedup, nekrič, nemláť sestru... Iste máte ako rodič niekedy pocit, že neustále deťom niečo zakazujete, a akonáhle prestanú robiť jednu hlúposť, začnú robiť inú, však?

Samozrejme, že ani jedna veta nie je zázračný liek na detský vzdor a čarovný kľúč k výchove šťastného dieťaťa. Môže vám ale pomôcť zmeniť prístup, ktorý sa vám napríklad aktuálne neosvedčuje. Vyskúšajte tieto tipy a uvidíte, čo sa zmení!

Používajte pozitívne oznámenie

Hoci sa môže zdať, že "nerob hlúposti" znie ako jasný príkaz, oveľa efektívnejšie pôsobí, keď dieťaťu povieme rovno, čo robiť má. Skúste teda používať "Radšej hovorte tichšie, aby sme sa počuli, je nás v miestnosti veľa" skôr ako "Nevrieskaj!", "Pôjdeme teraz kúsok spolu a pomaly" by malo mať väčší efekt ako "Neutekaj!".

unsplash.com

​Dajte deťom na výber

Potrebujete, aby začalo upratovať, pretože bude večera. Ak dáte dieťaťu na výber z dvoch možností, bude mať pocit, že je do celého procesu viac zapojené. Navrhnite teda napríklad: "Začneš sám, alebo ti s tým mám na začiatku pomôcť ja?" Hranica je stanovená: upratovať sa bude. Ale ako, to už si môže dieťa vybrať.

Profimedia

​Dohodnite sa na čase

Podobne sa môžete dohodnúť na hodine alebo dni, kedy sa bude daná udalosť odohrávať. Napríklad domáce úlohy: chce si ich urobiť teraz, alebo až za hodinu? Bude zalievať kvetiny v utorok, alebo vo štvrtok? Trvajte však na dodržiavaní toho, čo ste si dohovorili. Ak dieťaťu sľúbite, že mu s úlohami pomôžete o štvrtej, neodkladajte to ani vy.

Profimedia

​Stanovte bezpečnú zónu

Ak ste s dieťaťom vonku, napríklad na záhrade, ihrisku alebo v parku, dohodnite sa, kam až môže zájsť bez vás. Ihriská bývajú väčšinou oplotené, môžu byť na nich trebárs  preliezačky pre väčšie deti. Môžete povedať: "Tam môžeš ísť len so mnou. Keď tam budeš chcieť ísť, musíš mi povedať." Alebo: "Hrajte sa na záhrade. Na dlaždičky pri bazéne budeme chodiť len spolu."

pinterest.com

Buďte empatickí

Vyjadrite pochopenie, že rozumiete jeho pocitom. Môžete si ešte čupnúť na úroveň dieťaťa a dotknúť sa ho. "Viem, že máš na brata zlosť." Počkajte, až sa dieťa upokojí, až potom bude schopné počúvať, čo mu chcete povedať. "Viem, že máš chuť na ďalšiu sušienku, ja tiež. Ale jesť veľa sladkého nie je zdravé. Ak máš ešte na niečo chuť, dáme si jablko" a podobne.

pixabay

Súvisiace články

Najčítanejšie