Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
7 najhorších vecí, ktoré robia matky svojim synom: Nerobíte ich náhodou aj vy?
Zdielať na

7 najhorších vecí, ktoré robia matky svojim synom: Nerobíte ich náhodou aj vy?

Zdroj: unsplash.com

Byť mamou je niekedy poriadna drina. A niekedy v dobrej viere robíme aj to, čo by sme nemali, zvlášť, ak máme synov.

Chceme z nich predsa vychovať sebavedomých, chápavých a citlivých mužov, alebo snáď nie? Toto svojim synom nikdy nerobte!

Neustále ho ochraňujete

Je fajn, keď váš syn vie, že sa na vás môže spoľahnúť. Kedykoľvek a v akejkoľvek situácii. Že má vo vás istotu a že ste pre neho bezpečný prístav. Ale, niektoré matky to preháňajú a svojich synov ochraňujú až priveľmi. A to tak, že im tým zabraňujú ich rastu. Ustrihávanie krídel podkopáva ich sebadôveru a schopnosť rozvíjať sociálne zručnosti. Milujte svojich synov, ale nevymetajte im cestičku neustále.

unsplash.com

Hovoríte negatívne o jeho otcovi

Niektoré mamy často a rady ohovárajú svojho partnera a otca svojich synov. Časté negatívne komentáre sa objavujú najmä vtedy, keď sú partneri rozvedení. Problémy, ktoré medzi vami sú alebo boli, by nemali absolútne narušiť vzťah medzi otcom a synom. Myslite na to!

Nenecháte ho dýchať

Matky typu helikoptéra, ktoré dieťa stále sledujú a organizujú mu život, bývajú najhoršie. Peťko musí v pondelok na angličtinu, v utorok na futbal a plávanie, v stredu má klavír, vo štvrtok keramiku. Prestimulovaním dieťaťa spôsobíte akurát to, že dieťa začne nevedomky popierať svoju osobnosť a emócie. Samozrejme, že je v poriadku, aby sa syn učil, aké sú hodnoty a že existuje tiež disciplína, ale malo by to mať svoje hranice.

unsplash.com

Plníte si cez neho svoje sny

Nerobte to, čo by ste chceli vy! Nechajte syna robiť to, čo by chcel on. Je lepšie, keď bude mať menej koníčkov, ale budú ho baviť. Neočakávajte, že váš syn bude milovať futbal len preto, že jeho otec je do neho blázon. Alebo že bude krásne spievať, keď vám sa hudobná kariéra nevydarila. Keď ho baví behať alebo tancovať, pokojne ho prihláste do baletu.

Zaoberáte sa len svojimi emóciami

Prestaňte byť výstredná a nepozerajte stále len a len na seba a svoje pocity. Sledujte, čo je naozaj dôležité a učte svojho syna, aby bol pokorný, tolerantný, dôveryhodný, zodpovedný a aby dokázal prejavovať emócie. Jedine tak sa nebudete musieť raz vysporiadať s osamelosťou.

Hovoríte zaňho

Keď napríklad idete so svojím synom na prechádzku a niekto vás stretne a spýta sa: Ako sa volá? Kým nevie syn hovoriť, je jasné, že za neho odpoviete. Ale v okamihu, keď otvorí ústa, je dobré, aby ste ho nechali odpovedať. Nie vy, ale on sa predstaví. Nikdy neberte synom príležitosť odpovedať a hovoriť za seba.

unsplash.com

Kontrolujete jeho osobný život

Toto platí hlavne pre matky dospievajúcich synov. Deti majú svojich vlastných priateľov a majú právo si ich vybrať. Majú právo ísť na prvé rande a povedať vám to len vtedy, keď budú chcieť. Nebuďte matkou vyšetrovateľkou, ktorá chce mať neustále prehľad o tom, čo jej syn robí a bude robiť. Kto je to dievča? Kto je ten chlapec? O čom ste sa rozprávali? Veľa chalanov sa vo finále svojim rodičom aj zverí, ale len vtedy, keď sa cítia v bezpečí. Nevypočúvajte synov, doprajte im súkromie. Neklaďte im priveľa otázok, keď vidíte, že syn nechce zdieľať detaily. A nikdy im nepozerajte do mobilu, veľmi rýchlo by sa váš vzťah zhoršil.

Súvisiace články

Najčítanejšie